AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 24 March, 2017.

Ryzen 7 1800X – Overclocking pe AIO

 
A venit timpul sa montam Ryzen 7 1800X pe placa de baza, sa montam memoriile, sursa precum si celelalte componente necesare platformei de test. Pentru racire vom folosi unul din cele mai bune AIO-uri de pe piata, EKWB Predator, o editie speciala AM4 dedicata racirii celor mai noi procesoare AMD. Cum am mentionat si mai devreme, in cazul in care presiunea sistemului de montare a cooler-ului este inegala dintr-un motiv sau altul, PCB-ul lui Crosshair VI Hero este susceptibil la torsionare din cauza gaurilor alungite necesare compatibilitatii AM3. In acest caz este posibil ca platforma sa nu booteze sau sa se blocheze cu “8” pe Debug LED, solutia fiind reasezarea backplate-ului si / sau slabirea sistemului de prindere. In cazul coolere-lor ce se prind prin clips-uri nu vom intampina probleme, backplate-ul placii fiind rigid iar suruburile de prindere calculate sa nu tensioneze PCB-ul placii.

Predator-05

 

Din fabrica Ryzen 7 1800X ruleaza la 3.6GHz (3.7GHz daca temperatura o permite) cu un voltaj de 1.25-1.26v in sarcini multithread, urcand pana la 4GHz (4.1GHz cu XFR daca temperatura e in limitele impuse) in sarcini singlethread cu un voltaj ce depaseste 1.45v. Procesul pe 14nm folosit de AMD este optimizat pentru densitate ridicata, aceasta fiind si una din cauzele pentru care punctul optim de eficienta in functionare este sub 3.3GHz. Pentru a obtine maximul de performanta, 1800X sacrifica consumul si temperaturile urcand spre 4.1GHz, dar in cele mai multe cazuri potentialul de overclocking este extrem de redus. Multiplicatorul in cazul tuturor procesoarelor din seria Ryzen este deblocat, acesta putand fi crescut in pasi de 0.25, adica o crestere de 25MHz daca luam in considerare frecventa default a BCLK-ului (100MHz).

Setarile folosite pot fi studiate la capitolul BIOS, totul fiind la fel in afara de LLC, pe care l-am setat pe Level 1 pentru a avea o supravoltare cat mai mica in sarcina. Core Performance Boost si XFR se dezactiveaza automat atunci cand crestem frecventa peste default, prin urmare telul nostru este sa urcam toate nucleele peste 4GHz si sa vedem ce tensiune de alimentare este necesara pentru le stabiliza. Primul pas a fost 4GHz, unde pentru a tine 3 rulari consecutive de Cinebench R15 procesorul nostru a avut nevoie de 1.29v in load masurat cu voltmetru.

4000@1.29v

 

Mai departe, pentru a obtine stabilitate la 4.1GHz exemplarul nostru a avut nevoie de 1.39v adica putem observa deja faptul ca Ryzen necesita 100mv per 100MHz.

4100@1.39v

 

Ultimul pas a fost si cel mai greu de stabilizat din cauza voltajul ridicat, care a crescut considerabil TDP-ul procesorului. Am putut rula de 3 ori Cinebench R15 la o frecventa de 4.2GHz cu o tensiune de alimentare de 1.5v in load masurata cu MM. Nu as recomanda totusi peste 1.4-1.45v pe termen indelungat, mai ales atunci cand avem de-a face cu sarcini ce streseaza toate firele de executie ale procesorului.

4200@1.5v

 

Cum era clar ca rularea Prime95 la 4.2GHz nu era o solutie sanatoasa pentru acest procesor, am decis stabilizarea lui la 4.1GHz. Pentru asta a trebuit sa setam o tensiune de alimentare de 1.4v in load masurat pe punctele de masura ale placii, temperatura maxima atinsa fiind 81.5 oC (Tctl citit direect din pastila cu HWInfo64). Racirea este foarte importanta in overclocking-ului procesoarelor Ryzen 7, frecventa scaland foarte bine cu micsorarea temperaturii precum si cu cresterea voltajului. Folosind un cooler pe aer normal (adica nu monstrii ca NH-D14 / 15) nu as fi putut sa stabilizez procesorul mai sus de 4GHz.

 

4100MHz@1.4v

 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

  1. doru a scris pe:

    Multumesc pentru review! Il asteptam cu mult interes! La cum se prezinta lucrurile, un articol ce il continua pe acesta e mai mult decat binevenit!

    P45 si C2D E8200 a fost o platforma ce mi-a placut sa o optimizez. Daca AM4 si Ryzen e similar atunci va fi urmatoarea mea platforma 😀 Incep sa strang banutii!

  2. rage fuury a scris pe:

    Multumim pentru efort Matei! Si banuiesc ca nu e ultimul articol pe acest subiect, am auzit ca primavara asta se poarta diverse tonori de portocaliu… 😉

  3. AMD a scris pe:

    Ryzen pare un produs lansat la repezeala pe piata,fortati de necesitati financiare,si asa e un produs bun,daca vor remedia si micile probleme de constructie,si mai ales de softuri care sunt optimizate pentru procesoarele intel va fi ok.

  4. gdfd a scris pe:

    In pagina 8, asta e gresita: “Am pomenit mai devreme cuvantul de strap”

  5. Felician Balint a scris pe:

    Excelent articol.

    Prin urmare daca dorim o platforma stabila si performanta de la AMD sa mai stam 2-3 luni sa ne urcam putin si bugetul si sa asteptam sa rezolve bug-urile critice de inceput ale platformei.

    Deci cel putin in cazul AMD se merita sa punem memorii cu frecventa ridicata, am vazut comentarii pe alte site-uri ca peste 2400 nu se merita, se pare ca la Ryzen merita …

  6. Liviu a scris pe:

    Savurez cu placere orice scrieti despre Ryzen . Aveti un stil aparte . Nu cred ca sunt fan AMD, nu ma intelegeti gresit, dar ma bucur pentru lucrurile pozitive aduse si complicatia ecuatiei la alegerea unei platforme in 2017. Tentatia prin mai cand fac upgrade va fi 1700X, dar daca bugetul va fi mai “restrans” voi alege 1700.

  7. Toshin Raizen a scris pe:

    Intrebare: daca slotul M.2 este ocupat cu un SSD , unul din porturile Sata este blocat asa cum se intampla la Z170/Z270?

  8. matose Post author a scris pe:

    Nu, conexiunea M.2 vine direct din procesor asadar porturile SATA nu sunt afectate.

Lasa-ne un comentariu: