AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe
Prezentare
Crosshair VI Hero este o placa de baza ATX dotata cu chipset-ul de top al celor de la AMD pentru platforma AM4: X370. Asta inseamna ca avem doua sloturi PCI-Express 16x 3.0 conectate direct la CPU, ce pot functiona in mod 16x / – sau 8x / 8x in cazul in care vrem sa folosim configuratii multi-card (SLI sau CFX). Sloturile in cauza le puteti recunoaste dupa ranforsarea metalica din jurul slotului PCI-Express. In rest, chipsetul X370 se ocupa de celelalte sloturi PCI-Express: 1 x PCIe 2.0 16x (electric 4x) si 3 x PCIe 2.0 1x.
Pe langa cele 16 lane-uri PCIe 3.0 destinate placilor grafice, Ryzen dispune de 4 lane-uri destinate conectivitatii cu chipsetul X370 precum si inca 4 lane-uri ce pot fi configurate in mai multe moduri (SATA Express, M.2, SATA, etc). In cazul lui Crosshair VI Hero, acestea din urma sunt dedicate in totalitate slotului M.2, cei de la Asus asigurandu-se in acest fel ca cele mai rapide SSD-uri NVMe vor avea performante de top. Conectivitatea directa la procesor pentru SSD-urile NVMe este un bonus al platformei Ryzen fata de Kaby Lake, unde majoritatea placilor de baza au slotul M.2 conectat la chipset-ul Z270.
Aflandu-ne in era iluminarii RGB, Crosshair VI Hero are suport complet pentru tehnologia Aura Sync ce poate sincroniza luminile RGB LED on-board cu cele ale benzilor conectate la cele doua headere prevazute pe placa. In ceea ce priveste placa de baza, avem iluminare RGB pe radiatorul chipset-ului, logo-ul Crosshair VI de pe masca porturilor I/O precum si linia ce separa placa de sunet integrata de restul PCB-ului.
In coltul din dreapta sus al placii gasim Debug LED-ul, atat de folositor in overclocking, in timp ce punctele de masura pentru diferitele tensiuni de pe placa le putem gasi langa mufa ATX. Pe marginea inferioara a placii avem butoanele de Power, Reset, Safe Boot si Re-Try impreuna cu jumperul de LN2 si switch-ul Slow Mode. Amplasamentul lor este usor incomod pentru o folosire pe platforma de test dar m-am bucurat sa aflu ca Asus Crosshair VI Hero este compatibila cu OC Panel I si II. In ceea ce priveste conectivitatea SATA, placa de baza este dotata cu 8 porturi suportate nativ de chipset-ul AMD X370. Avem la dispozitie si o conexiune USB 3.1 Type-C pentru front-panel ce foloseste un conector mai compact si mai ergonomic decat cele USB 3.0 clasice.
Pentru cei ce folosesc sisteme de racire cu apa (custom sau AIO), ASUS a inclus suport pentru senzori de temperatura, masurare a debitului precum si un header special pentru pompa. Pentru a usura trecerea la noua platforma, ASUS au asigurat pentru Crosshair VI Hero compatibilitatea atat cu coolerele AM4 cat si cu cele AM3. Problema este ca gaurile alungite slabesc rezistenta PCB-ului, facandu-l susceptibil la probleme. De exemplu, folosind un EKWB Predator si strangand suruburile la maxim, sistemul nu booteaza. Mutand pozitia backplate-ului si avand grija ca tensiunea suruburilor sa fie egala am rezolvat totusi si aceasta problema. Cu toate acestea, presupun ca unele coolere ce au sisteme de montare cu presiune ridicata vor crea probleme atunci cand sunt vor fi utilizate impreuna cu Crosshair VI Hero.
Comentarii
Multumesc pentru review! Il asteptam cu mult interes! La cum se prezinta lucrurile, un articol ce il continua pe acesta e mai mult decat binevenit!
P45 si C2D E8200 a fost o platforma ce mi-a placut sa o optimizez. Daca AM4 si Ryzen e similar atunci va fi urmatoarea mea platforma 😀 Incep sa strang banutii!
Multumim pentru efort Matei! Si banuiesc ca nu e ultimul articol pe acest subiect, am auzit ca primavara asta se poarta diverse tonori de portocaliu… 😉
Ryzen pare un produs lansat la repezeala pe piata,fortati de necesitati financiare,si asa e un produs bun,daca vor remedia si micile probleme de constructie,si mai ales de softuri care sunt optimizate pentru procesoarele intel va fi ok.
In pagina 8, asta e gresita: “Am pomenit mai devreme cuvantul de strap”
Excelent articol.
Prin urmare daca dorim o platforma stabila si performanta de la AMD sa mai stam 2-3 luni sa ne urcam putin si bugetul si sa asteptam sa rezolve bug-urile critice de inceput ale platformei.
Deci cel putin in cazul AMD se merita sa punem memorii cu frecventa ridicata, am vazut comentarii pe alte site-uri ca peste 2400 nu se merita, se pare ca la Ryzen merita …
Savurez cu placere orice scrieti despre Ryzen . Aveti un stil aparte . Nu cred ca sunt fan AMD, nu ma intelegeti gresit, dar ma bucur pentru lucrurile pozitive aduse si complicatia ecuatiei la alegerea unei platforme in 2017. Tentatia prin mai cand fac upgrade va fi 1700X, dar daca bugetul va fi mai “restrans” voi alege 1700.
Intrebare: daca slotul M.2 este ocupat cu un SSD , unul din porturile Sata este blocat asa cum se intampla la Z170/Z270?
Nu, conexiunea M.2 vine direct din procesor asadar porturile SATA nu sunt afectate.
Pingback: AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe | Stiri IT & C
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube