AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 24 March, 2017.

Sub capota

 

asus_15

asus_11

 

Pentru a balansa consumul si a nu suprasolicita cablurile sursei, VRM-ul lui Crosshair VI Hero este alimentat din doi conectori, unul EPS cu 8 pini si unul cu 4 pini. Consumul lui Ryzen 7 este mai apropiat de Broadwell-E decat de Kaby Lake, asadar pentru a face fata consumului ASUS a dotat placa cu 12 faze (8 pentru CPU si 4 pentru SOC). Controller-ul ASP1405 (International Rectifier rebranduit, cel mai probabil) are 4+2 faze nativ, fiind multiplicate folosind dublori de faza IR3599 urmati fiind de driveri IR3535. Fiecare faza de alimentare foloseste cate un Texas Instruments CSD87350Q5D, acesta fiind un integrat NexFET ce integreaza cate un high-side si cate un low-side MOSFET.

Toti condensatorii polimerici sunt FPCAP 10K fabricati de Nichicon in Japonia. Memoriile DDR4 sunt alimentate de un VRM clasic cu 2 faze, folosind tranzistoare MOSFET high-side si low-side traditionale, controller-ul fiind un ASP1103.

 

asus_14

asus_13

 

Pe back-panel gasim 4 porturi USB 3.0 direct din SoC-ul Ryzen, 4 porturi USB 2.0 + 4 porturi USB 3.0 din chipset-ul AMD X370 dar si 2 porturi USB 3.1 (Type-A + Type-C) printr-un controller ASMedia ASM1143. X370 nu are placa de retea integrata precum chipset-urile Intel, asadar Crosshair VI Hero trebuie sa foloseasca un Intel i211AT ce integreaza atat MAC-ul cat si transceiver-ul (de exemplu placile Intel Z270 au nevoie doar de transceiver, de obicei i219v). Pentru a proteja placa de baza de descarcarile de curent, ASUS foloseste LANGuard ce implica utilizarea unui cuplaj pe circuitul de semnal.

 

asus_10

asus_17

asus_12

 

Solutia audio SupremeFX implementata de ASUS este preluata de pe Maximus IX dedicata platformei Intel. Aceasta se bazeaza pe un Realtek ALC1220, dotat cu 8 iesiri si 120dB SNR pentru iesirea de linie, in timp ce in cazul iesirii de casti frontale avem un DAC separat ESS Sabre ES9023 impreuna cu un oscilator dedicat si un buffer RC4580 de la Texas Instruments. ES9023 este un DAC accesibil ce ofera un sunet de calitate Hi-Fi atunci cand este implementat cum trebuie, ASUS folosind LDO-uri dedicate, capacitori Nichicon Fine-Gold (Muse) precum si separarea traseului de masa intre placa de sunet si restul placii de baza.

 

asus_16

 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

  1. doru a scris pe:

    Multumesc pentru review! Il asteptam cu mult interes! La cum se prezinta lucrurile, un articol ce il continua pe acesta e mai mult decat binevenit!

    P45 si C2D E8200 a fost o platforma ce mi-a placut sa o optimizez. Daca AM4 si Ryzen e similar atunci va fi urmatoarea mea platforma 😀 Incep sa strang banutii!

  2. rage fuury a scris pe:

    Multumim pentru efort Matei! Si banuiesc ca nu e ultimul articol pe acest subiect, am auzit ca primavara asta se poarta diverse tonori de portocaliu… 😉

  3. AMD a scris pe:

    Ryzen pare un produs lansat la repezeala pe piata,fortati de necesitati financiare,si asa e un produs bun,daca vor remedia si micile probleme de constructie,si mai ales de softuri care sunt optimizate pentru procesoarele intel va fi ok.

  4. gdfd a scris pe:

    In pagina 8, asta e gresita: “Am pomenit mai devreme cuvantul de strap”

  5. Felician Balint a scris pe:

    Excelent articol.

    Prin urmare daca dorim o platforma stabila si performanta de la AMD sa mai stam 2-3 luni sa ne urcam putin si bugetul si sa asteptam sa rezolve bug-urile critice de inceput ale platformei.

    Deci cel putin in cazul AMD se merita sa punem memorii cu frecventa ridicata, am vazut comentarii pe alte site-uri ca peste 2400 nu se merita, se pare ca la Ryzen merita …

  6. Liviu a scris pe:

    Savurez cu placere orice scrieti despre Ryzen . Aveti un stil aparte . Nu cred ca sunt fan AMD, nu ma intelegeti gresit, dar ma bucur pentru lucrurile pozitive aduse si complicatia ecuatiei la alegerea unei platforme in 2017. Tentatia prin mai cand fac upgrade va fi 1700X, dar daca bugetul va fi mai “restrans” voi alege 1700.

  7. Toshin Raizen a scris pe:

    Intrebare: daca slotul M.2 este ocupat cu un SSD , unul din porturile Sata este blocat asa cum se intampla la Z170/Z270?

  8. matose Post author a scris pe:

    Nu, conexiunea M.2 vine direct din procesor asadar porturile SATA nu sunt afectate.

Lasa-ne un comentariu: