Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol
COOLER MASTER HYPER 212 PLUS
A fost ales pentru acest roundup pentru ca este unul dintre candidatii la titlul de “coolerul cu cel mai bun raport pret/performanta”. In jurul lui a fost creata o “aura” de cooler miraculos, in unele review-uri clasandu-se aproape de titani in racirea pe aer, amintesc doar un nume (pentru a intelege mai bine de ce a trebuit inclus in aceasta infruntare): MEGAHALEMS
Judecata este foarte simpla si este exemplificata prin urmatoarea intrebare. De ce sa dau pe un cooler mai mult de 200ron daca gasesc un altul cu performante asemanatoare la un pret de aproximativ 100ron? Raspunsul este logic, nimeni nu va cheltui 200ron pe un cooler care este la o diferenta de 2-3 grade de unul ce costa 100ron, bineinteles daca ele sunt testate in conditii egale. Cand spun nimeni ma refer la marea majoritate a cumparatorilor, care doresc ca procesorul lor sa fie racit suficient si la un nivel de zgomot acceptabil. Mai exista si maniacii silent pc pentru care orice urma de zgomot este un dezastru si ei vor trebui sa se orienteze dupa produse premium, destinate racirii silent, pentru a-si satisface nevoile. Mai exista si entuziastii din cealalta extrema, overclokerii pe aer care dintr-un motiv sau altul nu folosesc alte metode de racire mai performante si doresc sa obtina tot ce se poate din racirea pe aer.
Ei bine, pentru acestia simpla mentionare a unui cooler HDT este echivalent cu o “injuratura” pentru ca overclockingul extrem pe aer presupune TDP-uri poate chiar mai mari decat cele atinse intr-o sesiune de bench cu racire pe azot si voltaje uriase. Lucrul acesta vi-l spune cineva care a experimentat in jur de 400watt pe mufa cu opt pini pentru alimentarea nehalemului. Aici sunt doar cateva coolere dintre care putem alege si inca nu s-a descoperit nici un HDT sa poate face fata unui TDP de 400watt. Oricum vom vedea totusi cum se comporta HDT-urile noastre la 300watt, in conditii speciale bineinteles, si cum se compara cu heatsink-urile cu baza solida, in aceste conditii.
Deci una din intrebarile importante din acest articol este cea mentionata mai sus (cu albastru) si vom incerca sa-i aflam raspunsul, foarte util pentru utilizatorul obisnuit.
PACHET, ARHITECTURA SI CONSTRUCTIE
Am analizat destule pachete pana acum in care am vazut o serie lucruri negative: TIM-uri de calitate indoielnica, ventilatoare de slaba calitate sau prinderi cu push pins care nu ar trebui intalnite nici macar la coolere stoc. Hyper 212 plus este cel mai ieftin cooler din acest articol si in mod normal ne-am astepta la un pachet saracacios si de o calitate foarte slaba. Dimpotriva stimati cititori, pachetul a depasit cu mult asteptarile mele si a facut de rusine coolere mult mai scumpe.
Ventilatorul este de buna calitate inclusiv din punct de vedere al finisarii/aspectului, are o turatie cuprinsa intre 600 si 2000rpm, controlabila PWM. La turatia maxima nu este nici pe departe la fel de zgomotos precum alte ventilatoare din testul nostru, are o presiune statica multumitoare si are atasate “din fabrica” paduri de cauciuc antivibratie. Pasta termica nu este la pliculet si are o performanta buna care poate fi vazuta aici (cooler master paste). La acest nivel primim o pasta termica cu performante apropiate de ZT100 sau chiar MX-2, lucru demn de aprecierile mele. Prinderea este si ea la inaltime pentru aceasta nisa de pret dar nu este inca momentul pentru descrieri amanuntite. Pachetul mai contine pe langa instructiunile de montare pentru toate platformele actuale, un adaptor tubular pentru strangerea piulitelor ce fixeaza backplate-ul de motherboard si doua seturi de cleme pentru prinderea ventilatoarelor. Un pachet complet si calitativ pentru care nu pot sa spun decat bravo CoolerMaster.
Arhitectura lui 212+ este destul de simpla si este bazata pe patru heatpipe-uri de 6mm, o baza HDT si 57 de lamele distantate la 1.5mm. Arhitectura nu este optimizata pentru low air flow si desi lamele au dimensiuni mici (care ii sporesc compatibilitatea) are o suprafata de disipare generoasa gratie densitatii lui (este un coolere “des”). Nu putem vorbi de nichelare la acest nivel de pret, dar calitatea (in afara de cea a bazei) este buna. Punctul slab al acestui cooler este baza HDT de o calitate foarte proasta, si de care ne vom ocupa in capitolul urmator, alaturi de sistemul de prindere. Este un cooler de mici dimensiuni, pe care le observam mai bine in poze.
Comentarii
Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.
Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.
felicitari pentru articol
Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)
Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.
Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.
Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:
http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378
Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.
Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.
Ciao!
Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
Pentru ca eu as vrea:
1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
SAU
2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)
Salut,
Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.
Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.
Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.
Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.
Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”
Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere
Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
PS. am invatat multe de aici…Multumesc!
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 23 - My Garage
Pingback: [INFO Review]HDT arsitektur, antara kekecewaan dan keajaiban (Review 12 HDT Heatsink) - CHIP Forum
Pingback: Configuratie noua. - My Garage
Pingback: Prime95 pareri - Page 2 - My Garage
Pingback: Recomandare cooler skt 1156 - My Garage
Pingback: Cooler best-buy pentru Intel Core I5 750 - My Garage
Pingback: Pasta termo-conductoare - My Garage
Pingback: Cel mai bun cooler in maxim 300 RON ! - Page 2 - My Garage
Pingback: Scythe Grand Kama Cross - My Garage
Pingback: ajutor! - My Garage
Pingback: Recomandare cooler CPU - Page 2 - My Garage
Pingback: Recomandare cooler CPU - My Garage
Pingback: Corsair H70 si A70 Review | lab501
Pingback: Recomandare cooler cpu pentru Amd a6 3670k-pret maxim 100 ron - Page 2 - My Garage
Pingback: Cooler pentru i5 4690 - Pagina 3
Pingback: Cooler pentru FX8350 in Thermaltake Chaser A31
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube