Review – Noctua NH-U12A

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 8 May, 2019.

Balada lui NH-U12

 

A fost odata, peste munti
La mijloc de deceniu,
La poala Alpilor carunti
Un brand atins de geniu

Cu doua, trei produse tari
Facute ca la carte,
Au intrecut numele mari
Si au ajuns departe

Si astazi stam si ne gandim,
Cu drag si cu uimire,
Cum au ajuns in cativa ani
Taticii la racire…

 

In Octombrie 2005, cu aproape 14 ani in urma, Noctua lansau primul lor cooler, mai precis Noctua NH-U12. Acesta avea o arhitectura tower, 4 heatpipe-uri din cupru si un radiator din aluminiu de dimensiuni medii, nefiind livrat impreuna cu un ventilator. Pentru a intelege mai bine contextul acestei lansari, trebuie sa mentionez ca 2005 a fost anul in care se lansau Scythe Ninja, Zalman CNPS9500, Thermalright HR-01, Thermalright Ultra 120, precum si campionul segmentului performanta / pret, Arctic Cooling Freezer 7 Pro.

Intr-o asemenea companie, putini si-au dat seama de potentialul pe care micutul brand austriac il avea in acel moment. Cu toate acestea, cei de la Noctua nu au stat degeaba, lansand in 2006 primul lor ventilator (Noctua NF-S12), precum si cea de-a doua iteratie a familiei Noctua NH-U12, mai precis Noctua NH-U12F, in esenta un NH-U12 livrat impreuna cu un ventilator NF-S12.

La sfarsitul anului 2007, Noctua lansau ventilatorul NF-P12, primul produs Noctua pe care l-am testat vreodata, precum si clasicul Noctua NH-U12P, pe care l-am prezentat de altfel si pe LAB501, intr-un review dedicat, exact acel exemplar fiind utilizat in continuare de mine pe diverse platforme de test. Si de aceasta data aveam de-a face tot cu 4 heatpipe-uri, insa acestea erau nichelate, calitatea constructiei fiind acum la un alt nivel.

Doi ani mai tarziu, in 2009, Noctua lansau un cooler cu arhitectura twin-tower, legendarul Noctua NH-D14, care ii propulsa direct pe primul loc in topul performantei, asa cum descoperea colegul Poparamiro intr-unul dintre clasicele lui studii. Astfel, in doar 4 ani de la lansare, Noctua devenea unul dintre cele mai importante nume din industrie, o performanta demna de invidiat pentru orice brand.

Desigur, la baza acestui succes nu a stat doar faptul ca au lansat in acel moment cel mai perfomant cooler din lume, ci si constructia premium, precum si serviciile premium post-achizitie. Astfel, ventilatoarele Noctua beneficiau de 5 ani garantie, iar posesorii de coolere Noctua primeau gratuit sisteme de prindere pentru noile socket-uri lansate pe piata, o practica pe care cei de la Noctua au pastrat-o pana in zilele noastre. Astfel, chiar daca produsele Noctua au fost intotdeuna costisitoare, acest lucru era pe deplin compensat de performanta si calitatea serviciilor post-achizitie.

Revenind la seria NH-U12, aveau sa mai treaca ani buni pana cand o noua iteratie vedea lumina zilei, Noctua NH-U12S fiind lansat in 2013, impreuna cu o versiune de 14cm, NH-U14S. Echipat cu 5 heatpipe-uri si 50 de lamele, NH-U12S ducea mai departe mostenirea lui NH-U12P, aducand un plus de performanta fata de acesta. De atunci si pana acum Noctua au lansat noi familii de ventilatoare, noi modele de coolere (NH-D15 imi vine acum in minte), continuand procesul de cercetare atat in domeniul radiatoarelor, cat si al ventilatoarelor.

Iar anul acesta, la 6 ani de la lansarea lui NH-U12S, cea de-a 5-a iteratie a familiei NH-U12 vede lumina zilei, in persoana lui Noctua NH-U12A, un cooler tower echipat cu 7 heatpipe-uri, care cantareste 760g fara ventilatoare – cel mai greu cooler din seria NH-U12 lansat pana acum. Evident, nu puteam sa nu aruncam o privire asupra celei de-a 5-a editii a unui cooler legendar, drept urmare pregatiti-va sa faceti cunostinta cu Noctua NH-U12A.

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – Noctua NH-U12A

  1. razvanst a scris pe:

    Felicitari pentru review!
    De cateva zile sunt in cautarea unui cooler ce va raci viitoarele ryzen 3000. Pe langa Noctua D14 (care arata f urat, dar are pret bun acum) ma orientasem catre be quiet Dark Rock 4 (simplu, nu Pro), ambele sunt ~ 300 lei. Voi ce ati recomanda?
    Multumesc!

  2. Monstru Post author a scris pe:

    NH-D14 este in continuare unul dintre cele mai bune coolere produse vreodata, dupa parerea mea.

    Si Dark Rock 4 este un cooler performant, insa nu l-am testat, deci nu iti pot spune exact.

  3. jacko a scris pe:

    .. un review chiar cu aer de old fashion, binevenit .. un plus pentru pasta termică și chiar și pentru șervețele, la fel de binevenite .. apreciez marca Noctua, chiar dacă prețurile lor sunt mai sus(probabil, pe măsura produselor .. am deținut un NH-L9i la un moment!)

Lasa-ne un comentariu: