Review – NZXT Kraken Z63

Scris de: , in categoria: Racire, in 4 March, 2020.

NZXT Kraken Z63

 
In timp ce al meu coleg Matei se lupta cu circuitele de racire cu lichid custom, punand la grea incercare procesoare din gama Intel Core i9 si AMD Threadripper, mie mi-a revenit sarcina de a analiza solutii de racire ceva mai apropiate de posibilitatile muritorilor de rand, cum ar fi AIO-uri. Astazi, de exemplu, vom discuta despre cel mai nou membru al familiei NZXT Kraken, pe numele sau NZXT Kraken Z63.

Lansat in urma cu ceva mai mult de o luna, pe 28 Ianuarie, alaturi de inca 4 modele (X53, X63, X73 si Z73), modelul despre care vom discuta astazi este mezinul seriei Z3, din care mai face parte si varful de gama Z73. Diferenta intre cele doua modele este data de dimensiunea radiatorului, mai precis 280mm pentru Z63, respectiv 360mm pentru Z73. De asemenea, NZXT Kraken Z63 este mai ieftin cu ~30 USD decat modelul Z73, fiind comercializat pentru ~1350 RON in Romania.

Discutam, evident, despre un AIO high-end, echipat cu cea de-a 7-a generatie de pompa Asetek, un display LCD de 2.36”, care poate afisa diverse informatii despre sistem, sau imagini predefinite de utilizator, radiator construit ca la carte si doua ventilatoare cu o viteza de rotatie cuprinsa intre 500 si 1800 rpm. Si pentru ca este vorba despre un AIO high-end, producatorul ofera 6 ani garantie, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – NZXT Kraken Z63

 1. Cristi a scris pe:

  Am observat, la racire pe apa, dupa max 5 ani de utilizare zilnica, scaderea eficientei de racire, plus defectiuni ale pompei, care la coolerele pe aer nu se manifesta. Scaderea eficientei cred ca apare din cauza depunerilor pe interiorul circuitului de racire.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  In functie de tipul de racire cu lichid (AIO sau circuit custom), pot aparea scaderi ale performantei sau defectiuni. Un AIO gandit gresit de exemplu, se poate defecta si intr-un an, in timp ce in cazul unui circuit de racire cu lichid este foarte important ce tip de componente folosim si ce tip de lichid, putand fi necesara curatarea la 2-3 ani.

  La polul opus, un AIO de calitate, cu lichid de calitate, poate tine si mai mult, faptul ca producatorul ofera 6 ani garantie in acest caz fiind un semn bun.

  Dar per total, evident, un cooler nu are ce sa pateasca in timp, fiind o bucata de metal. Curatam / schimbam ventilatorul odata la cativa ani si putem folosi acelasi cooler 10 ani sau mai mult. De exemplu, eu folosesc si acum un Noctua NH-U12P testat in 2008, deci 12 ani.

 3. Alice Ionescu a scris pe:

  cum este pompa, bâzâie tare?

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Nu, in cazul Krakenu-ului este chiar silent

Lasa-ne un comentariu: