Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

Scris de: , in categoria: Racire, in 5 October, 2009.

Baza si prinderea lui Mugen:

base

retention_mugen

Baza lui Mugen este construita dintr-o placuta de cupru nichelat de 1.5 mm grosime si pe care sunt sudate (lipite) cele 5 heatpipe-uri. Finisarea bazei este foarte buna, la fel si planeitatea. Un sistem de prindere al heatpipe-urilor in baza realizat cu santuri (cum este la TRUE de exemplu) si cu o baza masiva ar fi fost de preferat.

Prinderea lui Mugen este foarte firava si foloseste un fel de cleme ce se prind in micul radiator aflat deasupra bazei. Pe linga faptul ca aceste cleme sunt foarte subtiri mai au si push-pins pentru fixarea pe placa de baza. Bineinteles ca nu a putut intra asa in acest test deci a suferit modari. Am folosit un backplate metalic foarte solid (cel venit cu Z600) si suruburi pentru fixare. Castigul a fost de un grad, detalii gasiti aici (graficul unde se poate vedea diferenta dintre prinderea cu push-pins si cea modata este pe ultima pagina).

DSC_0397

DSC_0476

arh1

La aspecte negative intra fara indoiala prinderea foarte firava dar si prinderea lamelelor de heatpipeuri care nu e foarte buna (se misca destul de usor unele lamele). Sistemul de prindere a heatpipe-urilor in baza nu este neaparat un minus dar cum am mai spus era mai eficienta o prindere cu santuri in care sa fie “ingropate” conductele de caldura.

Am imbunatatit acest cooler cat de mult am putut, mai ramane sa vedem ce va face in compania noilor coolere. Desi este un cooler enorm ne intrebam daca ii ajunge acest lucru pentru a face fata.

Vorbeam mai sus despre urmasul lui Infinity, el se numeste Mugen 2 si este un nou monstru produs de Scythe. Noul cooler al prolificilor Scythe este creat cu un singur scop: sa darame concurenta. O sa intelegeti mai bine acest lucru dupa ce il veti vedea.

SCYTHE MUGEN 2

front mugen 2

3490781795_53959f0ab8_o

3490784523_127300db9a_o

La conceperea acestui cooler observam ca Scythe a dus lucrurile la extrem. Dimensiunile lui Mugen 2 sunt aproape la fel de mari ca ale celui mai mare cooler existent (Orochi) dar lamelele sunt foarte dese iar suprafata de disipare este uriasa: 10634 cm2. Mugen 2 are o arhitectura optimizata pentru a-i permite performante maxime la high air flow dar contine si elemente specifice pentru Silent PC. Dupa cum puteti observa intre fiecare rand de lamele se afla o despartitura (in total sunt patru despartituri) cu rolul de a facilita circulatia aerului in cazul unui flux scazut de aer. As fi vrut sa vad lamele nichelate si mai groase in cazul lui Mugen 2 dar acest lucru a fost destul de greu de realizat deoarece coolerul ar fi depasit cu mult greutatea critica suportata de placa de baza. Cele 5 heatpipe-uri sunt lipite in baza dar vreau sa spun ca as fi dorit sa vad si la el heatpipe-uri ingropate intr-o baza mai masiva, mai ales ca suntem la generatia a doua si ar fi trebuit sa avem imbunatatiri si la acest nivel.

Ventilatorul in cazul lui Mugen 2 se poate monta pe oricare dintre laturile lui. Este bine de stiut ca am testat influenta pozitiei ventilatorului iar pozitionarea lui pe lungime mi-a adus un castig de 0.5c, deci foarte mic. Acest lucru este util de stiut pentru aceia dintre dumneavoastra care nu puteti monta ventilatorul numai intr-o anumita pozitie si poate va faceti probleme ca ar fi afectata performanta. In grafic este trecuta performanta maxima obtinuta de Mugen 2, adica cu ventilatorul montat pe lungime, lucru ce se poate observa in una din pozele urmatoare.

Comentarii

22 comentarii la: Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

 1. Tile a scris pe:

  Un test realizat profi la care s-a tinut cont de toate aspectele.

 2. andryi a scris pe:

  Felicitarile mele pentru munca depusa.

 3. red-dog a scris pe:

  Cel mai complex test ptr coolere citit de mine , felicitari ptr efort 🙂

 4. stawte a scris pe:

  Felicitari domnul Ramiro. Poate cel mai complet test de coolere de pe net la ora asta.
  Inca odata, mii de felictari.

 5. diak a scris pe:

  Cand pui un articol de 53 de pagini este imperios necesara prezenta unui drop down menu cu article index. In rest felicitari pentru test, foarte bun

 6. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor, as fi vut sa fie mai bun si mai complex testul dar nu prea s-a putut exact cum am vrut eu sa fie.

 7. Cere a scris pe:

  Excelent articol. Reiau observatia cu indexul, pentru ca este pacat de continut.

 8. eidos a scris pe:

  excelent, felicitari, munca enorma pisica merita tot respectul (bine bine si stapanu)

 9. side1394 a scris pe:

  Felicitari pentru un super articol. De o gramada de timp cautam un test al celui mai bun cooler in diferite conditii si in sfarsit a aparut. Bravo man!

 10. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor, ma bucur ca v-a placut. O sa mai avem articole despre coolere superperformante dar voi incerca sa fac un articol si despre cele mai “rentabile” coolere.

 11. pipis a scris pe:

  excellent review !!!

 12. roxette a scris pe:

  tata lor esti tu!! se stie de altfel…oricum munca de chinez.bravo

 13. mark a scris pe:

  very great article! thank you and please post results for how the cat can cool i5/i7 🙂

 14. Cornel a scris pe:

  Wau…un adevarat tur de forta.Poate doar o traducere in engleza ar mai completa acest efort.

 15. Dan a scris pe:

  Excelent articolul. Felicitari!
  Cu aceasta ocazie v-am descoperit fratilor.
  De ani de zile citesc site-uri straine in cautare de informatii prezentate profi si voi erati aici.
  Este a 2-a oara cand va gasesc pe net citati de site-uri “renumite” (techreport si nordichardware)pentru review-urile si testele voastre.
  V-am adaugat la lista mea de site-uri de citit zilnic.

 16. Monstru a scris pe:

  Ne bucuram ca ne-ai gasit si mai ales, ne bucuram ca apreciezi ce ai gasit 🙂

 17. Bogdan a scris pe:

  fara matza nu iti iesea treaba, asta e clar !!! 🙂

 18. super tare testul!

 19. poparamiro a scris pe:

  Nici un review nu este perfect, eu pot spune ca am incercat sa il fac cat mai corect. Trebuie sa respectam munca celorlalte site-uri dar intr-adevar unii domni nu prea au respect fata de cititori prin rezultatele total in afara realitatii pe care le afiseaza (si care induc in eroare), printre care amintesc cateva:

  – IFX-14 – cel mai bun cooler
  – Cogage True Spirit mai bun ca True original
  – coolere HDT care inving tot

 20. mihaii a scris pe:

  prezentati Cooler Master gemini II la pagina 34, dar nici urma de rezultate..

 21. poparamiro a scris pe:

  A fost inclus in acest test in scop comparativ pentru a vedea diferenta de performanta intre coolere tower de varf si doua dintre coolerele htpc bune (Gemin II si AXP-140)
  Trebuie sa fii mai atent cand analizezi graficele: (este inclus in graficele cu 2x ventilator)
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×800.PNG
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-medium.PNG
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-htdp.PNG
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×3000.PNG

 22. Super tare testul 😀 Cat tine despre review-uri complete … daca e s-o iei asa, un review e o parere personala a unei persoane/companii asupra unui produs.

Lasa-ne un comentariu: