Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

Scris de: , in categoria: Racire, in 18 March, 2010.

“I AM NEHALEM”

Ce este asa special la acest procesor incat am spus ca este singura alegere cand vorbim de testatul coolerelor? In articolul trecut am vazut ca in cazul setarilor normale de utilizare, adica TDP-uri medii si turatii medii diferentele devin tot mai mici fiind aproape imposibil sa mai diferentiem coolerele bune, pana la urma principalul scop al unui test. Am vazut diferentele de temperatura foarte mari dintre testarile pe socket 775 si 1366, dar unii pot spune ca diferentle de temperatura pot fi datorate unei raportari gresite a senzorilor lui i7 in anumite cazuri.

Daca este sa facem o comparatie intre Q6600 si i7 trebuie sa luam in considerare numarul tranzistorilor si caldura generata raportata la suprafata pastilei/pastilelor de siliciu. Cu toate ca i7 are un numar mai mare de tranzistoare ele sunt realizate cu un proces de fabricatie mai performant si in conditii normale de utilizare pierderile (leakeage-ul) sau consumul per tranzistor sunt mai mici. Ce se intampla insa la voltaje mari (~1.6v) este cu totul alta poveste si vom avea si o mica demonstratie practica imediat.

In poza de mai sus se poate vedea ca suprafata lui i7 este mult mai mica decat cea a lui Q6600, prin urmare avem de-a face cu o densitate mult mai mare a tranzistorilor si implicit o caldura enorma generata pe o suprafata foarte mica, lucruri care fac din Nehalem un “mic reactor nuclear”.

Controlerul de memorie integrat si cache-ul mare ce apartin aceleasi pastile cu die-ul fac sa creasca foarte mult cantitatea de caldura generata, mai ales cand ele se alimenteaza cu un voltaj crescut. Am facut o demonstratie practica aici, unde am aratat ce influenta mare are voltajul QPI asupra TDP-ului procesorului.

Este foarte clar ca i7 a carui suprafata a die-ului este mai mica genereaza o cantitate de caldura mult mai mare pe unitate de suprafata decat Q6600 si acest lucru pune in dificultate foarte multe coolere. Ca si o observatie interesanta, se spune ca i7 este coolerul potrivit pentru testarea HD-urilor datorita ihs-ului mai mare care se “potriveste” mai bine cu baza HDT. Lucrurile nu stau tocmai asa si pot sa va spun ca datorita caldurii uriase generate pe o suprafata mica, Nehalemul este un ucigas “pur sange” de HDT-uri, dar asa cum am mai spus va trebui sa mai asteptati “putin” pana la urmatorul meu articol, dedicat coolerelor HDT.

Pentru mica mea demonstratie pracica a puterii Nehalemului am setat procesorul astfel incat sa consume foarte putin si am masurat consumul total al sistemului (Prime 95), dupa care am aplicat setarea de extreme TDP si am repetat testul pentru a putea calcuala diferenta de consum si pentru a aproxima consumul procesorului. Bineinteles ca este un calcul empiric nerelevant in privinta exactatii dar relevant pentru a vedea cu ce fel de monstru de procesor ne confruntam.

SETARI CPU PENTRU CONSUM REDUS – 271 WATT (consumul total al sistemului)

SETARI CPU EXTREME TDP – 697 WATT (consumul total al sistemului)

Observam o diferenta de 426 watt datorata setarilor diferite pentru cpu. La aceasta cifra se adauga consumul cpu-ului in cazul setarilor de consum redus pe care am aproximat-o la 30 watt, rezultand un consum de ~460 watt. Mai trebuie sa tinem cont de eficienta sursei, iar la o eficienta de 80% rezulta un consum de 365 watt. Bineinteles ca mai sunt si alte pierderi dar chiar si o cifra de 300 watt plaseaza consumul la limita conectorului cpu 8 pin. Repet, este un calcul empiric prin care vreau sa arat consumul enorm al acestui cpu in cazul unui voltaj mare.

Comentarii

9 comentarii la: Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

  1. Gabi a scris pe:

    Temperatur ambientala 17c…. pai cine sta in casa la 17c.. e viitor recomand sa se faca teste la un 25 de grade…

  2. poparamiro a scris pe:

    Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

  3. dodysher a scris pe:

    Foarte frumos ramiro testul, felicitari!
    Desi ma asteptam ca Megashadow la masivitatea lui sa iasa peste Venomous nu a fost asa. Venomous a fost o ideea sub NH-D14.
    Inca odata felicitari de review-ul in detaliu!

  4. Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

  5. texanostim a scris pe:

    Aceste teste mi se pare irelevante si nu au nici o legatura cu utilizatorul de zi cu zi. Sunt cam pierdere de vreme. Sistemele difera, testele de le faci dumneata sunt in open stand, nu prea isi au rostul. Fa teste in carcasa cu doua ventilatoare la interior intake/exaust ca sa vezi cum merge treaba. Ventilatoarele pe heatsink difera de la user la user. Asa pot face si eu teste insa doar pentru mine.

  6. poparamiro Post author a scris pe:

    La fel si testele din carcasa pot fi irelevante pentru ca fiecare carcasa are altfel de airflow (pozitionare, intensitate, numar de ventilatoare…etc)

    Orice teste ai face nu poti acoperi toate situatiile existente.

    Testele sunt facute pentru a crea o ierarhie corecta intre coolere in urma carora utilizatorul poate alege in cunostinta de cauza.

    Citeste mai atent articolele mele (inclusiv metodologia) si ai sa descoperi multe, poate chiar si teste in carcasa comparate cu teste open stand.

    http://lab501.ro/racire/studiu-privind-arhitectura-twin-tower-noctua-nh-d14-asus-triton-88-prolimatech-megashadow-si-thermalright-ifx-14/20

    Nu este absolut nici o problema daca nu iti mai pierzi vremea pe testele mele si iti alegi coolerul in urma studierii altor articole, totusi pentru binele tau ti-as recomanda sa ai in vedere coolerele bune recomandate de mine 😉

  7. texanostim a scris pe:

    Eu nu imi aleg coolerul dupa teste si review-uri ci pur si simplu le iau asa cum le iei si tu si le testez. Apoi raman la cel care imi convine cel mai mult. Orice test facut de fiecare este relevant pentru fiecare. Nici ceea ce fac eu nu poate ajuta cu nimic pe nimeni decat pe mine. Nici x si nici y nu ma poate determina ca un cooler este eficient. Am vazut destule review-uri care arata ca CM hyper este cu mult mai bun ca oricare din coolerele testate de dumneata ceea ce mi se pare aberatie. Asa ca de aceea nu ma mai iau dupa review-uri. Scuze, insa nu am avut nici o intentie sa supar, doar mi-am exprimat parerea.

  8. poparamiro Post author a scris pe:

    Ai dreptate daca vorbesti de 212+, e prezentat de multi ca fiind foarte bun.

    Oricat ai vrea nu poti acoperi toate aspectele la testarea unui cooler, dar atunci alegi sa le diferentiezi cat mai bine, supunandu-le la conditii dificile, si in acelasi timp incerci sa studiezi aspectele importante: baza, prindere, urma de TIM, test de pozitionare, sau imbunatatirea performantelor daca e posibil

    Mai jos ai un link unde poti vedea un test cu heatsink-uri HDT, unde este inclus si “magnificul” (in multe review-uri) 212+.

    Testul contine inclusiv conditii de maximizare pentru tranferul termic intre baza si ihs (prin folosirea liquid pro, cu riscul deteriorarii coolerului), pentru a putea trage concluzii cat mai complete.

    http://lab501.ro/racire/arhitectura-hdt-intre-dezamagire-si-miracol/40

    Comparatiile sunt facute inclusiv cu ventilatoarele incluse in pachet.

    Daca e sa vorbim totusi de coolere cu adevarat bune, le vom numara pe degete, iar daca vorbin de cele foarte bune asa cum vin de la producator, sunt si mai putine, vezi articolele mele in care am prezentat moding sau laping convex, pe langa multe alte studii.

  9. dodysher a scris pe:

    Si acum citesc cu mare drag acest articol muncit de domnul Ramiro care este foarte complet si bine detaliat. Merita citit si recitit. Multumim domnule Ramiro!

Lasa-ne un comentariu: