Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

Scris de: , in categoria: Racire, in 18 March, 2010.

CONCURENTII

In urma cu putin timp Noctua “arunca manusa” celorlalti producatori de coolere prin modelul NH-D14, cel mai complet si performant cooler creeat pana acum. Performanta si puterea lui este cred foarte bine pusa in evidenta aici si aici, unde observam un comportament “miraculos” la categoriile fanless si extreme TDP, singurele capabile sa mai diferentieze coolerele, intre care diferentele devin pe timp ce trece tot mai mici. Nu cred ca mai sunt multe de spus despre un cooler care reuseste sa faca fata Nehalemului overclockat la 4100mhz cu un voltaj de peste 1.3v (masurati cu multimetrul digital), in carcasa si in mod fanless.

Daca totusi lucrul acesta nu este de ajuns ati putut vedea campionul supergreilor, True Copper ingenunchiat la el acasa (low ambient,extreme TDP/CFM) in conditiile folosirii unei paste normale foarte performante. Ca acest lucru s-a intamplat din cauza deficientelor majore ale Thermalright in ceea ce priveste baza si sistemul de prindere este alta poveste, dar ati putut observa ca si in cazul optimizarii transferului termic dintre baza si IHS folosind ultraperformantul si “cumplitul” (daca vorbim de curatat) Liquid Pro, NH-D14 a luptat de la egal la egal cu “bucata de 2kg de cupru”, un lucru nereusit de nici un cooler pana acum.

Am precizat de mai multe ori in cadrul articolelor mele ca nu mai putem vorbi despre  cooler suprem, care sa domine toate categoriile, dovada ca nici macar NH-D14 nu a iesit castigator peste tot. Megashadow sau “Tancul Taiwanez” cum imi place mie sa-i spun (in special datorita soliditatii lui si a sistemului de prindere facut cu “grinzi de metal”) a reusit sa-i fure Uriasului Austric coroana la categoria 800 rpm, si sa se claseze foarte aproape de acesta in multe altele, prin urmare nu poate lipsi dintr-o “batalie epica” in care se infrunta cele mai bune coolere preoduse vreodata.

Therlaright nu are defel o sarcina usoara, are o reputatie de aparat si cele mai bune coolere din acest monent pe care trebuie sa le infrunte intr-o adevarata batalie a titanilor racirii pe aer. Desi am fost putin dezamagit ca urmasul lui TRUE nu este un urias in adevaratul sens, nu are rost sa ma pronunt dinainte, si oricum vom vedea daca ce trebuia in primul rand imbuantatit la coolerele Thermalright a fost in sfarsit imbunatatit. Am tot vorbit de urmasul lui TRUE si cred ca este momentul sa vi-l prezint, alaturi de ceilalti concurenti.

THERMALRIGHT VENOMOUSX

COGAGE ARROW

PROLIMATECH MEGASHADOW

NOCTUA NH-D14

Aceasta este o mica introducere pentru ca, asa cum v-am obisnuit, in cele ce urmeaza vom cunoaste in detalui cei doi nou veniti. Ca si pana acum voi pune accentul pe lucrurile foarte importante, care vor avea parte de teste amanuntite. Analiza bazei, testul de pozitionare si nu in ultimul rand testele facute cu sistemul de prindere vor lamuri lucruri care, sper ca vor ajuta foarte mult cititorii in alegerile lor.

Comentarii

9 comentarii la: Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

  1. Gabi a scris pe:

    Temperatur ambientala 17c…. pai cine sta in casa la 17c.. e viitor recomand sa se faca teste la un 25 de grade…

  2. poparamiro a scris pe:

    Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

  3. dodysher a scris pe:

    Foarte frumos ramiro testul, felicitari!
    Desi ma asteptam ca Megashadow la masivitatea lui sa iasa peste Venomous nu a fost asa. Venomous a fost o ideea sub NH-D14.
    Inca odata felicitari de review-ul in detaliu!

  4. Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

  5. texanostim a scris pe:

    Aceste teste mi se pare irelevante si nu au nici o legatura cu utilizatorul de zi cu zi. Sunt cam pierdere de vreme. Sistemele difera, testele de le faci dumneata sunt in open stand, nu prea isi au rostul. Fa teste in carcasa cu doua ventilatoare la interior intake/exaust ca sa vezi cum merge treaba. Ventilatoarele pe heatsink difera de la user la user. Asa pot face si eu teste insa doar pentru mine.

  6. poparamiro Post author a scris pe:

    La fel si testele din carcasa pot fi irelevante pentru ca fiecare carcasa are altfel de airflow (pozitionare, intensitate, numar de ventilatoare…etc)

    Orice teste ai face nu poti acoperi toate situatiile existente.

    Testele sunt facute pentru a crea o ierarhie corecta intre coolere in urma carora utilizatorul poate alege in cunostinta de cauza.

    Citeste mai atent articolele mele (inclusiv metodologia) si ai sa descoperi multe, poate chiar si teste in carcasa comparate cu teste open stand.

    http://lab501.ro/racire/studiu-privind-arhitectura-twin-tower-noctua-nh-d14-asus-triton-88-prolimatech-megashadow-si-thermalright-ifx-14/20

    Nu este absolut nici o problema daca nu iti mai pierzi vremea pe testele mele si iti alegi coolerul in urma studierii altor articole, totusi pentru binele tau ti-as recomanda sa ai in vedere coolerele bune recomandate de mine 😉

  7. texanostim a scris pe:

    Eu nu imi aleg coolerul dupa teste si review-uri ci pur si simplu le iau asa cum le iei si tu si le testez. Apoi raman la cel care imi convine cel mai mult. Orice test facut de fiecare este relevant pentru fiecare. Nici ceea ce fac eu nu poate ajuta cu nimic pe nimeni decat pe mine. Nici x si nici y nu ma poate determina ca un cooler este eficient. Am vazut destule review-uri care arata ca CM hyper este cu mult mai bun ca oricare din coolerele testate de dumneata ceea ce mi se pare aberatie. Asa ca de aceea nu ma mai iau dupa review-uri. Scuze, insa nu am avut nici o intentie sa supar, doar mi-am exprimat parerea.

  8. poparamiro Post author a scris pe:

    Ai dreptate daca vorbesti de 212+, e prezentat de multi ca fiind foarte bun.

    Oricat ai vrea nu poti acoperi toate aspectele la testarea unui cooler, dar atunci alegi sa le diferentiezi cat mai bine, supunandu-le la conditii dificile, si in acelasi timp incerci sa studiezi aspectele importante: baza, prindere, urma de TIM, test de pozitionare, sau imbunatatirea performantelor daca e posibil

    Mai jos ai un link unde poti vedea un test cu heatsink-uri HDT, unde este inclus si “magnificul” (in multe review-uri) 212+.

    Testul contine inclusiv conditii de maximizare pentru tranferul termic intre baza si ihs (prin folosirea liquid pro, cu riscul deteriorarii coolerului), pentru a putea trage concluzii cat mai complete.

    http://lab501.ro/racire/arhitectura-hdt-intre-dezamagire-si-miracol/40

    Comparatiile sunt facute inclusiv cu ventilatoarele incluse in pachet.

    Daca e sa vorbim totusi de coolere cu adevarat bune, le vom numara pe degete, iar daca vorbin de cele foarte bune asa cum vin de la producator, sunt si mai putine, vezi articolele mele in care am prezentat moding sau laping convex, pe langa multe alte studii.

  9. dodysher a scris pe:

    Si acum citesc cu mare drag acest articol muncit de domnul Ramiro care este foarte complet si bine detaliat. Merita citit si recitit. Multumim domnule Ramiro!

Lasa-ne un comentariu: