Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 4 June, 2010.

URMA DE PASTA SI TEST DE POZITIONARE

POZITIA 1 (RECOMANDATA) METODA TIM 1

Fiecare cooler hdt a fost testat prima data default (fara modari si alte imbunatatiri), in pozitia recomandata, adica heatpipe-urile trebuie sa fie pozitionate perpendicular pe lungimea nucleului lui i7.

POZITIA 2, METODA TIM 1

POZITIA 2, METODA TIM 1, LAPPING

POZITIA 2, METODA TIM 2, LAPPING

REZULTATE

Intotdeauna cand un cooler are performante foarte slabe are parte de teste amanuntite pentru a determina daca este posibila o imbunatatire si pentru a vedea adevaratul potential al coolerului.

In trecut am mai testat HDT-uri cu potential foarte bun la prima vedere dar care au obtinut performante slabe. Alpenfohn Brocken fiind un astfel de caz, a fost intors pe toate partile, am obtinut imbunatatiri, chiar semnificative dar din pacate insuficiente pentru a-l face un cooler bun. Cooler Master Hyper 212+ este un cooler cu rezultate foarte slabe in teste, si a avut parte de mai multe teste de verificare, precum si modare pentru a optimiza transferul termic baza/ihs, unul din lucrurile deficitare in cazul hdt-urilor, din cauza bazei de proasta calitate (mai ales in acest caz).

Din cauza distantei mari dintre heatpipe-uri metoda recomandata de pozitionare a heatpipe-urilor nu a dat cele mai bune rezultate, vedem din tabel ca pozitia 2 are rezultate mai bune, in special la turatii mari, prin urmare coolerul dupa laping a fost montat in pozitia 2 (cu cele mai bune rezultate). Mai observam ca pozitia doi inainte de laping are rezultate mai bune desi urma de pasta este mai proasta.

Lapingul adece imbunatatiri vizibile doar la turatii mari, care nu vor fi folosite de utilizatorii obisnuiti, la turatii mici diferentele sunt foarte mici, nesemnificative.

Am mai folosit si o a doua metoda de aplicare a pastei termice (metoda spread) dar rezultatele au fost mai proaste in ciuda faptului ca urma de pasta nu este foarte diferita de celelalte. Spatiile dintre heatpip-uri (adevarate “vai”) nu s-au umplut cu pasta si acest lucru a avut o influenta negativa.

Sistemul de prindere al coolerului este destul de bun pentru categoria de pret din care face parte, nu am vazut push pins si nici backplate din plastic, lucruri de laudat. Surubul ce se vede din poza nu regleaza presiunea de strangere, care este destul de buna. Nu putem avea pretentii prea mari la acest nivel, sistemul de prindere fiind mai bun decat al multor coolere din alte categorii de pret dar ar fi putut avea o echilibrare mai buna pentru ca presiunea nu este distribuita uniforma pe baza.

In concluzie trebuie sa respectati cateva lucruri la montarea lui 212+, pentru a avea performante cat mai bune:

  • folositi un TIM cat mai performant, transferul termic fiind deja foarte prost pentru a-l mai inrautati cu o pasta termica slaba
  • pozitia recomandata a heatpipe-urilor nu se aplica in acest caz din cauza distantei mari dintre ele si trebuie sa folositi pozitia rotita cu 90c. Cazul meu este unul care avantajeaza HDT-urile (daca au baza plana) pentru ca procesorul este lapuit. In functie de cum este ihs-ul procesorului dumneavoastra, puteti avea rezultate diferite.
  • dupa cum puteti observa, lapingul nu a ajutat prea mult la turatii mici deci nu este recomandat, eu nu il recomand nici intr-un caz pentru ca puteti deteriora coolerul, l-am folosit in scop experimental, pentru a vedea influenta asupra performantei.
  • aplicati o cantitate mare de TIM pentru ca altfel performanta are de suferit, trebuie neaparat ca spatiile dintre heatpipe-uri sa fie umplute cu pasta, acest lucru imbunatatind transferul termic (spre disperarea mea aceste teste mi-au mancat jumatate de tub de PK-1)

Baza este de foarte proasta calitate si ruineaza total performanta lui 212+, eficienta ei putea fi mult imbunatatita prin aplatizarea heatpip-urilor si reducerea santurilor dintre ele, fara nici un cost suplimentar.

Comentarii

14 comentarii la: Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

  1. Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.

  2. walftob a scris pe:

    Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.

  3. rob overseer a scris pe:

    felicitari pentru articol

  4. Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)

  5. cirthix a scris pe:

    Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.

  6. Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  8. Tile a scris pe:

    Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.

  9. meseriasugt a scris pe:

    Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.

  10. Kebola a scris pe:

    Ciao!
    Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
    Pentru ca eu as vrea:
    1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
    SAU
    2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Salut,

    Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.

    Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.

    Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.

    Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.

  12. Silviu a scris pe:

    Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”

  13. danny a scris pe:

    Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere

  14. Anonim a scris pe:

    Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
    PS. am invatat multe de aici…Multumesc!

Lasa-ne un comentariu: