Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

Scris de: , in categoria: Racire, in 18 March, 2010.

Cele mai importante lucruri de urmarit daca vorbim de arhitectura si constructie sunt:

 • marimea/masivitatea si soliditatea
 • numarul de heatpipe-uri si dispunerea lor
 • forma lamelelor, distanta dintre ele si suprafata de disipare
 • calitatea

Bineinteles ca baza si sistemul de prindere intra si ele in acest capitol dar datorita faptului ca vor fi tratate separat nu le vom trata acum.

Cu o greutate de 755g coolerul nu este defel masiv dar pot sa va spun ca este foarte bine construit iar calitatea este una foarte buna. Am fost putin dezamagit cand am vazut ca nu este un monstru dar dupa ce l-am studiat mai bine am vazut ca Thermalright a imbunatatit la maxim TRUE-ul original si in acelasi timp a modificat putin arhitectura pentru a obtine o performata mai buna la low air flow. In cele ce urmeaza vom studia mai bine aspectele enumerate mai sus, legate de arhitectura, constructia si calitatea coolerului.

Forma lamelelor, calitatea, grosimea, distanta dintre ele si suprafata de disipare:

Venomous X are 47 de lamele distantate la 2mm iar TRUE are 52 de lamele distantate la 1.5mm. Cu toate ca lamelele lui Venomous X sunt putin mai mari ca suprafata nu pot spune ca in total are o suprafata mai mare, deci nu are o arhitectura optimizata pentru racirea fanless, unde pentru performante foarte bune e nevoie pe langa o arhitectura optimizata si de o suprafata foarte mare de disipare.

Forma lamelei se observa mai jos si vedem ca este gandita pentru a beneficia la maxim de airflow, are aceleasi indoituri marca Thermalright dar in plus fata de TRUE vedem ca nu se ingusteaza spre mijloc, lucru care mareste suprafata de disipare si eficientizeaza disiparea caldurii.

Lamelele sunt nichelate si sudate de heatpipe-uri cu o grosime de 0.5mm. Nimic deosebit aici, acestea sunt lucruri de asteptat la acest nivel. Totusi observam  in cazul lamelele din partea de jos ca nu toate sunt sudate de heatpipe-uri, dar cu toate ca aceasta este o mica deficienta de care Thermalright nu a scapat inca, nu pot spune ca acest lucru afecteaza performanta.

Comentarii

9 comentarii la: Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

 1. Gabi a scris pe:

  Temperatur ambientala 17c…. pai cine sta in casa la 17c.. e viitor recomand sa se faca teste la un 25 de grade…

 2. poparamiro a scris pe:

  Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

 3. dodysher a scris pe:

  Foarte frumos ramiro testul, felicitari!
  Desi ma asteptam ca Megashadow la masivitatea lui sa iasa peste Venomous nu a fost asa. Venomous a fost o ideea sub NH-D14.
  Inca odata felicitari de review-ul in detaliu!

 4. Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

 5. texanostim a scris pe:

  Aceste teste mi se pare irelevante si nu au nici o legatura cu utilizatorul de zi cu zi. Sunt cam pierdere de vreme. Sistemele difera, testele de le faci dumneata sunt in open stand, nu prea isi au rostul. Fa teste in carcasa cu doua ventilatoare la interior intake/exaust ca sa vezi cum merge treaba. Ventilatoarele pe heatsink difera de la user la user. Asa pot face si eu teste insa doar pentru mine.

 6. poparamiro Post author a scris pe:

  La fel si testele din carcasa pot fi irelevante pentru ca fiecare carcasa are altfel de airflow (pozitionare, intensitate, numar de ventilatoare…etc)

  Orice teste ai face nu poti acoperi toate situatiile existente.

  Testele sunt facute pentru a crea o ierarhie corecta intre coolere in urma carora utilizatorul poate alege in cunostinta de cauza.

  Citeste mai atent articolele mele (inclusiv metodologia) si ai sa descoperi multe, poate chiar si teste in carcasa comparate cu teste open stand.

  http://lab501.ro/racire/studiu-privind-arhitectura-twin-tower-noctua-nh-d14-asus-triton-88-prolimatech-megashadow-si-thermalright-ifx-14/20

  Nu este absolut nici o problema daca nu iti mai pierzi vremea pe testele mele si iti alegi coolerul in urma studierii altor articole, totusi pentru binele tau ti-as recomanda sa ai in vedere coolerele bune recomandate de mine 😉

 7. texanostim a scris pe:

  Eu nu imi aleg coolerul dupa teste si review-uri ci pur si simplu le iau asa cum le iei si tu si le testez. Apoi raman la cel care imi convine cel mai mult. Orice test facut de fiecare este relevant pentru fiecare. Nici ceea ce fac eu nu poate ajuta cu nimic pe nimeni decat pe mine. Nici x si nici y nu ma poate determina ca un cooler este eficient. Am vazut destule review-uri care arata ca CM hyper este cu mult mai bun ca oricare din coolerele testate de dumneata ceea ce mi se pare aberatie. Asa ca de aceea nu ma mai iau dupa review-uri. Scuze, insa nu am avut nici o intentie sa supar, doar mi-am exprimat parerea.

 8. poparamiro Post author a scris pe:

  Ai dreptate daca vorbesti de 212+, e prezentat de multi ca fiind foarte bun.

  Oricat ai vrea nu poti acoperi toate aspectele la testarea unui cooler, dar atunci alegi sa le diferentiezi cat mai bine, supunandu-le la conditii dificile, si in acelasi timp incerci sa studiezi aspectele importante: baza, prindere, urma de TIM, test de pozitionare, sau imbunatatirea performantelor daca e posibil

  Mai jos ai un link unde poti vedea un test cu heatsink-uri HDT, unde este inclus si “magnificul” (in multe review-uri) 212+.

  Testul contine inclusiv conditii de maximizare pentru tranferul termic intre baza si ihs (prin folosirea liquid pro, cu riscul deteriorarii coolerului), pentru a putea trage concluzii cat mai complete.

  http://lab501.ro/racire/arhitectura-hdt-intre-dezamagire-si-miracol/40

  Comparatiile sunt facute inclusiv cu ventilatoarele incluse in pachet.

  Daca e sa vorbim totusi de coolere cu adevarat bune, le vom numara pe degete, iar daca vorbin de cele foarte bune asa cum vin de la producator, sunt si mai putine, vezi articolele mele in care am prezentat moding sau laping convex, pe langa multe alte studii.

 9. dodysher a scris pe:

  Si acum citesc cu mare drag acest articol muncit de domnul Ramiro care este foarte complet si bine detaliat. Merita citit si recitit. Multumim domnule Ramiro!

Lasa-ne un comentariu: