Vizita la Enermax in laborator (part 2): Triathlor ECO 650W, Revolution X’t 530W si Platimax 1350W testate

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 11 February, 2014.

 

Laboratorul si aparatura

 

Desi  am descris aparatura si metodologia pe larg in primul nostru articol dedicat acestui subiect, vom relua aceste capitole pentru ca sunt extrem de importante pentru intelegerea rezultatelor. Desi nu ocupa o camera intreaga – cum v-ati putea imagina – echipamentul de test al celor de la Enermax este de-a dreptul impresionant, iar pentru asta e nevoie sa spun doar un singur cuvant: Chroma

Chroma este cel mai mare producator de echipamente destinate testarii automatizate (ATE) a surselor de alimentare. O platforma de testare este alcatuita dintr-una sau mai multe carcase (Mainframe) si mai multe module configurate in functie de necesitati (maxim 4 module per carcasa pentru 6314 sau maxim 2 module pentru 6312).

Trebuie sa precizez un lucru totusi; comparativ cu Chroma, solutii ca SunMoon, FastAuto sau TechRed pot fi privite ca niste “jucarii” tocmai bune de testat surse in weekend. Chroma joaca in alta liga dar, ce-i drept, costa de peste 10 ori mai mult si necesita mai multa munca si cunostinte pentru a o seta cum trebuie…

 

 

Pentru testul nostru am avut la dispozitie o platforma de test formata din 2 carcase Mainframe Chroma 6314, fiecare fiind echipata cu cate 4 module Chroma 63103 ce pot incarca maxim 300W fiecare (in total 2400W). 6 module incarca fiecare cate un rail (+3.3V, +5V, +12V3, +12V4, +12V5, +12V6), in timp ce 2 module incarca impreuna rail-ul +12V2 pentru a putea furniza o sarcina de maxim 600W (50A).

Deasupra celor 2 module avem o carcasa Mainframe de generatie mai noua (Chroma 6314A), echipata cu 2 module. Primul modul este Chroma 63102A ce poate incarca simultan 2 rail-uri furnizand maxim 100W pe fiecare canal, alocat fiind pentru 5VSB si -12V. Cel de-al doilea modul este unul “baban”, Chroma 63106A ce poate incarca un singur canal pana la un maxim de 600W – acesta din urma este destinat rail-ului +12V1. Acest din urma Mainframe poate incarca maxim 800W, ajungand la un total de 3200W, mai mult decat orice sursa ce ar putea fi inventanta in urmatorii 4-5 ani :).

 

 

Deasupra turnului format de cele 3 carcase troneaza analizorul AC Chroma 66202. Acesta este inseriat pe linia de alimentare a sursei si afiseaza o serie de parametrii importanti: tensiunea AC, curentul AC, puterea consumata AC (in W) precum si factorul de corectie al puterii (PFC). A nu se confunda cu aparatul de masurat consumul la priza folosit de noi in mod curent, Chroma 66202 intra in cu totul alta clasa de precizie.

 

 

O atentie speciala o merita placa de test, fabricata in-house de Enermax (Chroma nu ofera asa ceva, ei fabricand numai intrumentele de sarcina si masura). Pentru masurarea zgomotului tensiunilor (ripple noise) am folosit un osciloscop digital de clasa (Tektronix TDS 3014C) conectat la rail-uri prin intermediul a 2 condensatoare pentru a respecta specificatiile ATX12V Power Supply Design Guide.

PCB-ul pe care sunt amplasate mufele are o grosime considerabila pentru a putea sustine consumul ridicat acest lucru fiind extrem de important pentru niste rezultate corecte. Modulele Chroma afiseaza atat amperajul (masurat cu un senzor serie intre sursa si sarcina) precum si tensiunea conectand bornele la tensiunea respectiva.

Metoda recomandata de Chroma este amplasarea anselor de masura pentru tensiune la un loc cu firele de sarcina, adica la marginea PCB-ului. Acest lucru nu poate furniza o citire exacta pentru ca se pierde energie atat prin PCB cat si prin conexiunea dintre mufele sursei si cele de pe placa de test. Pentru a masura mai exact tensiunile si implicit eficienta sursei, noi am amplasat bornele de masura exact in mufele sursei.

In ceea ce priveste precizia de masura, Chroma depaseste multe voltmetre cu pretentii masurand la o precizie de 4 zecimale dupa virgula. Mai mult, pentru a mentine o precizie cat mai mare, atat modulele de sarcina Chroma cat si osciloscopul sunt calibrate in fiecare an de o firma specializata.

 

 

Comentarii

8 comentarii la: Vizita la Enermax in laborator (part 2): Triathlor ECO 650W, Revolution X’t 530W si Platimax 1350W testate

 1. Negaterium a scris pe:

  Frumos articol. Numai bun pentru maniac geeks 🙂

 2. Ciupearca a scris pe:

  Cam ce pret au sursele testate?

 3. Bobby a scris pe:

  Nu stiu de ce am impresia ca producatori de surse au inceput sa declare pe eticheta o valoare mai mica a puterii sursei cu aproximativ 10 – 15 % fata de real pentru un output mai curat & stabil…

 4. hizo a scris pe:

  @Bobby
  poate pt ca, dupa cativa ani de folosire, datorita imbatranirii condensatorilor, puterea reala furnizata scade cu 10-15%…

 5. Odata cu imbatranirea capacitorilor din surse, calitatea energiei debitate si uneori puterea scad.
  Interesant articol!

 6. Koss a scris pe:

  Laser Frate! aricolul..

 7. fubu a scris pe:

  Un articol interesant mai ales din prisma modului de testare! Am fost placut suprins de urmatoarele chestiuni:

  1. Comportamentul lui Triathlor ECO 650W desi e un OEM.
  2. Comportamentului lui Platimax 1350W, constructia cat si designul.

  In schimb m-a dezamagit comportamentul lui X’t 530W…

  Ce preturi vor avea aceste produse?

 8. matose Post author a scris pe:

  Sursele se gasesc deja la unele magazine online: Triathlor ECO 650 e ~500RON, Revolution X’t 530W e ~540RON iar Platimax 1350W costa ~1450RON. Multumesc de aprecieri!

Lasa-ne un comentariu: