Vizita la Enermax in laborator (part 2): Triathlor ECO 650W, Revolution X’t 530W si Platimax 1350W testate

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 11 February, 2014.

 

Metodologia de test

 

Degeaba ai aparatura performanta si precisa daca nu ai o metodologie bine pusa la punct care sa fie capabila sa arate punctele forte dar si slabiciunile fiecarei surse. Personal, nici-una din metodologiile prezente pe site-urile dedicate nu mi s-a parut a fi 100% reprezentativa. Drept urmare am gandit in cazul fiecarei surse testate 7 sarcinii, dupa cum urmeaza:

 • 10% – scenariu de sarcina mica la care cel mai probabil va fi folosita o sursa de peste 1000W in IDLE. Sursele cu electronica slaba afiseaza eficienta slaba in acest scenariu de “low-load”
 • 20% si 50% – incarcari standard pentru certificarile 80PLUS
 • 40% si 80% – monitorizarea parametrilor sursei pe masura ce crestem sarcina aplicata
 • 100% – puterea maxima a sursei, verificarea stabilitatii precum si masurarea tuturor parametrilor. De asemenea, este o incarcare standard pentru certificarea 80PLUS
 • Overload – aspect neglijat de majoritatea site-urile dar un criteriu foarte important pentru noi. Impingem sursele la limita pana la OCP, OPP sau pana ripple-ul iese din specificatii.

In cazul fiecarui scenariu de sarcina vom masura toate amperajele si tensiunile sursei pe partea de DC, precum si zgomotul tensiunii (ripple noise) pe 4 rail-uri (doua +12v, +5v si +3.3v). Pe partea de AC vom masura factorul de corectie a tensiunii si puterea absorbita in AC, astfel putand sa calculam eficienta sursei. De mentionat ca limitele  de ripple noise specificate in standardul ATX sunt de maxim 50mV pentru +3.3v si +5v, respectiv 120mV pentru rail-urile de +12v.

Pentru cei neincrezatori trebuie sa precizez faptul ca toate sursele sunt varianta Retail, luate din depozit si desigilate in fata mea. Metodologia si incarcarile pe fiecare rail au fost stabilite de catre mine, nu am urmarit vreo logica prestabilita pentru a favoriza vreuna dintre surse.

 

 

Inca un aspect neglijat deseori este incarcarea aplicata pe un anume rail, aceasta nu trebuie facuta dupa ureche sau dupa eticheta sursei. Mai exact, degeaba avem 20A pe +12V1 daca acest rail este cuplat cu mufa ATX 24 pini care are in componenta doar 2 fire +12V ce suporta maxim 7A fiecare. In total avem 14A si putem incarca pana la 15A luand in considerare toleranta de fabricatie care este undeva la 10%, dar in nici un caz 20A. Aplicand 20A nu vom face altceva decat sa suprasolicitam firele iar pe urma ne vom mira ca tensiunile pe acest rail au scazut mai mult decat pe celelalte railuri, iar oricum placa de baza nu va consuma in veci 20A (240W) prin mufa ATX :).

Acestea fiind zise este important sa cunoastem alocarea rail-urilor sursei pe mufe inainte de a le conecta la placa de test, precum si a observa pe cate fire se distribuie sarcina pentru a vedea care este amperajul maxim suportat. Astazi vom testa 3 surse de la Enermax si inainte de a le prezenta vom prezenta cum am conectat sursele la rail-urile de +12V ale placii de test precum si prin intermediul caror conectori:

 

Triathlor ECO 650W

config01

Enermax Revolution X’t 530W

config01

Enermax Platimax 1350W

config02

 

Comentarii

8 comentarii la: Vizita la Enermax in laborator (part 2): Triathlor ECO 650W, Revolution X’t 530W si Platimax 1350W testate

 1. Negaterium a scris pe:

  Frumos articol. Numai bun pentru maniac geeks 🙂

 2. Ciupearca a scris pe:

  Cam ce pret au sursele testate?

 3. Bobby a scris pe:

  Nu stiu de ce am impresia ca producatori de surse au inceput sa declare pe eticheta o valoare mai mica a puterii sursei cu aproximativ 10 – 15 % fata de real pentru un output mai curat & stabil…

 4. hizo a scris pe:

  @Bobby
  poate pt ca, dupa cativa ani de folosire, datorita imbatranirii condensatorilor, puterea reala furnizata scade cu 10-15%…

 5. Odata cu imbatranirea capacitorilor din surse, calitatea energiei debitate si uneori puterea scad.
  Interesant articol!

 6. Koss a scris pe:

  Laser Frate! aricolul..

 7. fubu a scris pe:

  Un articol interesant mai ales din prisma modului de testare! Am fost placut suprins de urmatoarele chestiuni:

  1. Comportamentul lui Triathlor ECO 650W desi e un OEM.
  2. Comportamentului lui Platimax 1350W, constructia cat si designul.

  In schimb m-a dezamagit comportamentul lui X’t 530W…

  Ce preturi vor avea aceste produse?

 8. matose Post author a scris pe:

  Sursele se gasesc deja la unele magazine online: Triathlor ECO 650 e ~500RON, Revolution X’t 530W e ~540RON iar Platimax 1350W costa ~1450RON. Multumesc de aprecieri!

Lasa-ne un comentariu: