Campionatul International de Overclocking – Austria 7.11.2009

Scris de: , in categoria: Editoriale, in 24 November, 2009.

SuperPi 1M

.

Cu siguranta nu se poate plange nimeni de lipsa norocului sau a timpului in cadrul primei probe. Cele 5 ore avute la dispozitie sunt mai mult decat am avut pentru un intreg concurs in alte dati, iar componentele s-au comportat destul de bine pentru toti concurentii. Proba a fost castigata intr-un mod foarte frumos de echipa Spaniei (7.406 s), Predator si DaCoSa plecand acasa cu 5000 de Euro mai bogati, dar si cu satisfactia de a castiga intr-un concurs de asemenea anvergura. Echipele din  Finlanda si Slovenia  au ratat locul intai la “mustata”,  ca sa zicem asa,  cu un scor de 7,422 s. Cu doar 0.015 mai mult decat echipa Spaniei!!! Austria a ocupat un onorabil loc 4, cu 7.484 s, iar Marea Britanie s-a pozitionat pe locul 5, cu 7.547 s. Evident, am ajuns si la marii perdanti ai primei etape, mai precis echipa Greciei, cu 7.578 s, cu parere de rau…. echipa Romaniei, adica noi, cu 7.625 s, si la o diferenta putin mai mare, echipa Lituaniei, cu 7.890 s. 0.484 s diferenta intre primul si ultimul loc, 0.219 s intre noi si primul loc. Cam asa s-ar putea cuantifica esenta acestei competitii, am fost cu doua zecimi de secunda prea lenti, intr-un joc in care fiecare sutime conteaza.

.

Ce s-a intamplat? Sincer sa fiu, eu personal nu pot sa spun ca inteleg exact ce s-a intamplat, chiar si acum, dupa ce am avut timp sa analizam destul de mult situatia. Am lucrat in ordinea logica, mai precis testat cold-bug / cold boot, obtinut frecventa maxima pentru procesor, obtinut frecventa maxima pentru memorii si pentru controller-ul de memorie, strans latentele, etc. Din nou, am lasat pentru final optimizarea sistemului de operare. Problema este ca, dupa ce am gasit o valoare de ~ -100 oC pentru cold-bug, respectiv ~ -72 oC pentru cold-boot, obtinerea frecventei maxime ne-a ocupat intregul timp dedicat concursului. Initial, nu reuseam sa trecem de 5200MHz. Dupa o lupta sustinuta, am ajuns in jurul valorii de 5380MHz, unde am incercat sa stabilizam platforma cateva ore. In ultima jumatate de ora, intr-un mod absolut ciudat, am reusit sa ajungem la 5430MHz si sa rulam scorul inscris in competitie, cu o frecventa de ~ 4800MHz pentru Uncore si cu memoriile setate la DDR3 2200, 7-8-7-21 1T. In ultimele minute am reusit sa atingem o frecventa de 5513MHz, fara a mai rula insa SuperPi 1M.

.
ScorPI
.

Performanta obtinuta la 5430MHz este similara performantei obtinute de echipa Spaniei (la eficienta ma refer), insa acestia au rulat in final la 5600MHz. Deci, dupa cum putem vedea, competitia a fost foarte stransa, frecventele atinse situandu-se in gama 5200-5600MHz. A fost un concurs frumos, in care ar fi putut castiga absolut oricine. De data aceasta, a fost randul prietenilor nostrii din Spania, si ii felicitam pe aceasta cale!

.

1. Internationale Overclocking-Meisterschaft

Comentarii

4 comentarii la: Campionatul International de Overclocking – Austria 7.11.2009

  1. Walftob a scris pe:

    Foarte tare!! Apreciez faptul ca in Romania avem oameni ca voi, pasionatii de calculatoare. Urmarec fiecare stire si review de pe acest site, si pe Micutzu si Monstru ii cunosc de pe forumurile din Romania de multa vreme. Cu oameni ca voi ar trebui sa ne facem cunoscuti in lume, pacat insa de nivelul de trai. Mi-ar fi placut enorm sa am si eu astfel de posibilitati, dar mijloacele financiare pe care le am ma impiedica. Succes in continuare.

  2. Vlad a scris pe:

    Felicitari, va apreciez enorm si cred ca incet, incet incepem si noi sa ne facem un renume in vasta lume a overclockingului.

  3. foarte tare!! daca nu mai au ce face oamenii sa se distreze

  4. Vreau si eu sa ma distrez cu niste azot lichid….:))

Lasa-ne un comentariu: