DDR4 round-up: ADATA, Avexir, Corsair, GSkill, HyperX, Panram si Team Group

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 20 July, 2015.

DDR3 vs DDR4

 

ddr4

 

Comparativ cu standardul precedent, DDR4 nu este o revolutie din punct de vedere arhitectural ci mai mult o evolutie. In primul rand avem tensiunea de alimentare ce coboara la 1.2v de la 1.5v cat avea DDR3 ce, impreuna cu alte optimizari realizate in arhitectura DDR4, poate scadea cu 10-15W consumul unui sistem desktop performant (lucru mai important in notebook-uri si servere). DDR4L, varianta optimizata pentru ultrabook-uri si alte dispozitive unde avem nevoie de un consum redus, are o tensiune de alimentare specificata de 1.05v fata de cei 1.35v necesari la DDR3L.

In al doilea rand JEDEC specifica frecvente de functionare intre 2133MHz si 3200MHz pentru DDR4, in timp ce DDR3 atingea doar 2133MHz (pe AMD pentru ca Intel limita suportul oficial la 1600MHz sau 1866MHz). Comparatia intre o tehnologie ajunsa la maturitate dupa 8 ani (DDR3) si o tehnologie aflata de-abia la prima generatie (DDR4) este un pic nejustificata.

Fizic modulele DDR4 au aceeasi lungime cu cele DDR3, numai ca au 288 pini in loc de 240 pini ceea ce micsoreaza distanta dintre pini la doar 0.85mm. Pentru a evita situatiile contactului imperfect intre memorii si slotul placii de baza, modulele de memorie DDR4 au un fel de “burta” in partea centrala, vizibila si in poze de altfel. Inaltimea modulelor este acum de 31.25mm (in loc de 30.35mm) iar PCB-ul este mai gros, permitand astfel folosirea mai multor layere.

Comparand specificatiile si preturile in acest moment, DDR4 nu pare deloc atragator dar lucrurile se vor schimba mult in bine atunci cand Skylake va aparea pe piata. S-ar putea ca pana si kiturile actuale sa prinda aripi atunci cand vor intalni siliciul proaspat pe 14nm dornic de razbunare al lui Skylake.

DDR4 este o memorie gandita pentru viitor ce permite densitati mult mai ridicate fata de DDR3. Pentru modulele UDIMM destinate desktop-urilor am avut de la lansare 8GB per modul, de curand devenind disponibile si modulele de 16GB. Standardul in sine permite si suprapunerea celulelor de memorie prin TSV (through-silicon-vias) similar memoriei HBM, pretabile mai degraba in domeniul unde spatiul primeaza (NUC, compute stick, ultrabook, server, etc).

Despre principiile generale de functionare ale memoriei RAM precum si despre cei mai importanti parametrii – latentele – tratate in detaliu am vorbit intr-un round-up anterior asadar nu voi mai relua acest aspect. Pentru cei care nu l-au citit, recomand o lectura inainte de a merge mai departe cu acest articol.

 

Comentarii

7 comentarii la: DDR4 round-up: ADATA, Avexir, Corsair, GSkill, HyperX, Panram si Team Group

  1. darco_2 a scris pe:

    Excelent articol!
    Punct de plecare pentru cei ce trec de la ddr3 la ddr4.

  2. matose Post author a scris pe:

    Mersi Darco! A fost ceva de munca dar ma bucur sa vad ca a meritat 🙂

  3. Ovidiu a scris pe:

    Foarte bun articol! Felicitari pt. munca depusa. Asteptam Skylake sa ne arate ce stie 🙂

  4. Un U a scris pe:

    Multumesc pt articol,foarte interesant.

  5. darco_2 a scris pe:

    Matei, e posibil sa primim un “update” la articol cu comportamentul memoriilor pe noua platforma? Avand in vedere ca noile kituri care apar pe piata vin cu frecvente default mult mai mari ca pana acum, banuiesc ca ar fi ceva interesant de vazut.

  6. nFo a scris pe:

    Urmează testul timpului :p

    Good job Matose

  7. lucian a scris pe:

    Salutare, ma poate ajuta cineva va rog?
    Momentan detin un 2600K si 16GB DDR3 dual.ch (2×4 Corsair LP si 2×4 Kingmax Nano)
    Pt viitorul upgrade, as vrea sa trec la 2011-v3 si motherboard quad.channel, insa din motive de pret, as dori sa cumpar:
    http://www.mindfactory.de/product_info.php/16GB-Corsair-Vengeance-LPX-schwarz-DDR4-3000-DIMM-CL15-Dual-Kit_1012401.html
    >>> 2 kituri Dual.Ch a cate 16 GB
    Intrebarea este daca vor fi compatibile cu placa de baza aceste placute dual.ch si vor lucra ca RAMul quad.ch nativ.
    Mersi anticipat.

Lasa-ne un comentariu: