GoodRAM – tur al unei fabrici de memorii

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 16 November, 2011.

.

Dupa ce fiecare modul de memorie (sau stick USB, care insa trebuie sa treca mai intai pe la departamentul care se ocupa cu inscriptionarea cu laser) a trecut prin toate aceste teste, ele ajung pe mana celor ce se ocupa cu instalarea radiatoarelor sau a carcaselor (unde este cazul), lipirea etichetelor corespunzatoare fiecarui model, a imperecherii modulelor in kituri (unde este cazul, deasemenea) si asezarea fiecarui produs in cutia sau ambalajul in care va ajunge la clienti. Produsele sunt apoi asezate in cutii mari si stocate ordonat, gata sa fie expediate in reteaua de distributie.

.

.

Asta e insa poate cea mai putin fascinanta parte din intregul proces de productie, insa zona in care se intampla asemenea fapte se afla exact langa departamentul care ne interesa cel mai mult: cel de Reasearch & Development (R&D), locul unde iau nastere toate produsele vandute de GoodRAM si unde am avut placerea sa ii cunoastem pe inginerii care au dezvoltat software-ul si echipamentul de testare. Pentru dezvoltarea diverselor tipuri de chip-uri de memorie o unealta ca cea de mai jos e esentiala si ne-a facut putin sa visam cu ochii deschisi la ce posibilitati ar deschide (binning, anyone? 🙂 ).

.

.

Cei de la R&D ne-au povestit cum au scris un program mai demult ce era menit sa testeze memorii pe o platforma A64. Acesta se incarca in RAM, apoi mutandu-se in memoria placii video si ruland de acolo pentru a nu influenta rezultatele testelor. Programul se muta inapoi o data ce testul era finalizat, raportand erorile gasite (daca au fost) indicand totodata si chipul problematic.

Tot atunci ni s-a vorbit si de niste chipuri noi care sunt menite sa inlocuiasca Elpida Hyper, noi ridicand din sprancene am pus mai multe intrebari. Acum puteti gasi aceste chipuri in majoritatea modulelor de memorie de 2GB si 4GB, fiind vorba de chipurile de mare densitate Hynix BFR. Comportamentul lor nu este spectacular dar loturile de test pe care le-au avut cei de la GoodRAM au aratat rezultate spectaculoase: 2200MHz CL8 si 2400 CL9, pacat ca loturile care sunt acum pe piata nu mai sunt atat de bune.

.

.

Turul nostru al fabricii de memorii GoodRAM se incheie aici, sper ca v-a facut placere si ca nu v-am obosit cu prea multe detalii tehnice.

Comentarii

10 comentarii la: GoodRAM – tur al unei fabrici de memorii

  1. Monstru a scris pe:

    Ohoho, domnu’ Matose ce bine va sta in halat =))

  2. ferike a scris pe:

    “dincolo era mai ieftin!” 🙂

    in modul serios – foarte misto turul.

  3. Sorin a scris pe:

    Impresionant. Si daca se poate, mai prezentati si alte linii de productie din domeniul IT.

  4. Super! 🙂 Felicitări companiei pentru invitație și bravo vouă că ați fost destul de geekși să o și onorați și să faceți un review. 😀

  5. Monstru a scris pe:

    Pai…in fabrica de placi de baza si placi video am fost si v-am si povestit, in fabrica de memorii am fost…hmm….un factory tour intr-o fabrica de procesoare nu ar strica 🙂

  6. Ar fi interesant să ajungeţi la ARM sau VIA. 🙂 Avem destule informaţii despre Intel şi AMD. Ar fi interesant să vedem ce fac concurenţii, mai ales că ARM va ieşi la suprafaţă destul de bine în următorul an, iar VIA merită mai multă atenţie.

  7. florin a scris pe:

    este vreo difeneta majora intre dual channel si quad channel la memoria ram? af fi ok sa faceti un bench cu 16 gb 8×2 si 4×4 😀

  8. Un canal de memorie permite transferul unei cantităţi X de date, două canale de memorie permit de două ori mai mult trafic de date, iar 4… e logic cât. Deci comparația 16 GB dual-channel cu 16 GB quad-channel este exact ca diferența dintre cum te lovește în față un kil de pene sau un kil de fier. :)) Tot atâta greutate, dar știm bine care va fi impactul.

    Quad-channel reprezintă un avantaj major în aplicațiile care sunt mari consumatoare de RAM și e mai puţin relevant în aplicaţii care consumă puţin. De-asta momentan quad-channel e mai indicat pentru entuziaști. Însă peste aproximativ 2 ani vom avea parte de mai multe aplicații complexe și consumatoare de resurse, așa că micii consumatori de IT vor vedea și ei suport pentru 4 canale de memorie. Trebuie să recunosc că sunt oarecum dezamăgit că Ivy Bridge nu va avea controller de memorie quad-channel, deci nici cipsetul aferent – Panther Point – nu va fi mai breaz din punctul ăsta de vedere. Poate Haswell… poate nu…

  9. florin a scris pe:

    @ nicu … mersi

    astept cred un ivy bridge si 16 gb quad :d

  10. Este impresionanta linia de productie

Lasa-ne un comentariu: