Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part II – Arhitectura, tehnologii, noutati
Arhitectura
SI vom incepe cu cea mai importanta noutate importanta adusa de NVIDIA odata cu lansarea noii generatii de placi Geforce, mai precis RTX Neural Rendering, aceasta marcand o revolutie in randarea grafica, utilizand inteligenta artificiala (AI) si nuclee Tensor pentru accelerarea si imbunatatirea calitatii vizuale. Noua arhitectura Blackwell aduce „Neural Shaders”, un nou mod de programare a shaderelor folosind AI. Aceasta introduce materiale si texturi neurale capabile sa se antreneze in timp real pe GPU, generand imagini de o calitate superioara in jocuri.
O alta inovatie importanta este „RTX Neural Radiance Cache”, o tehnologie pentru iluminare indirecta ray-traced mai eficienta, folosind retele neuronale pentru a estima reflexiile complexe. NVIDIA a prezentat de asemenea si „RTX Neural Faces”, un sistem AI pentru generarea realista a fetelor si animatiilor de personaje, inclusiv iluminare si expresii faciale.
In plus, tehnologia DLSS (Deep Learning Super Sampling) a ajuns acum la versiunea DLSS 4, care foloseste modele de transformare si generare multi-frame pentru o crestere substantiala a performantei. Acest nou nivel de reconstructie a imaginii permite generarea a pana la 15 din 16 pixeli folosind AI, crescand dramatic framerate-ul la rezolutii 4K si peste, unde incarcarea pe GPU si memorie este foarte ridicata.
NVIDIA a prezentat totodata si „RTX Mega Geometry”, o optimizare a randarii geometrice care reduce consumul de memorie si imbunatateste performanta folosind clustere geometrice. Totodata, RTX Hair & Skin ofera un nou standard in redarea realista a parului si pielii, cu o complexitate geometrica redusa.
Dar sa revenim la ceea ce ne intereseaza in principal, adica arhitectura Blackwell, care sta la baza noilor GPU-uri ce motorizeaza placile grafice Geforce RTX din seria 5000, succedand astfel arhitectura Ada Lovelace implementata pe seria RTX 4000. Spre deosebire de procesoare, care au abandonat de ceva timp scalarea conform Legii lui Moore, GPU-urile au devenit exponential mai complexe in ultimii ani, iar cu Blackwell, NVIDIA isi doreste sa continue acest trend, integrand atat tehnologii noi de optimizare a performantei si energiei, cresterea capabilitatilor de AI, precum si folosirea de standarde de memorie de ultima generatie (GDDR7).
Arhitectura Blackwell ne aduce nuclee Tensor din cea de-a 5-a generatie, cu o performanta de 4.000 AI TOPS si suport pentru calcul FP4, optimizat pentru sarcini neurale avansate. Nuclee Ray-Tracing de generatia a 4-a, care ofera 360 RT TFLOPS, sunt special concepute pentru geometrie complexa, incluzand motoare pentru decomprimarea clusterelor de triunghiuri. Procesorul de management AI permite rularea simultana a modelelor de inteligenta artificiala si a celor de randare, imbunatatind astfel eficienta fluxului de lucru. Memoria GDDR7, implementata in premiera pe o placa video, vine cu o viteza de 30 Gbps, oferind o eficienta energetica dubla comparativ cu generatiile anterioare.
Arhitectura Blackwell aduce numeroase avantaje, printre care eficienta energetica sporita datorita designului Max-Q, ce optimizeaza consumul de energie si permite economii de pana la 50% prin tehnologii precum Power Gating. De asemenea, imbunatatirea Shader Execution Reordering (SER) contribuie la o crestere de doua ori a performantei, gestionand mai eficient shaderele in sarcini complexe, alocand fiecare sarcina acolo unde ii este locul, pe nucleele Tensor sau Shader. Pentru a acomoda acest lucru, structura shaderelor (SM) a fost si ea modificata, trecand astfel de la 64 FP32 + 64 FP32 / INT32 la 128 FP32 / INT32.
Comentarii