Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part II – Arhitectura, tehnologii, noutati
AI
AI, AI, AI… pai bine nenea Monstru, si tu ne povestesti despre AI? Ei bine, cred ca trebuie sa intelegem cateva lucruri de la bun inceput. In primul rand, inteligenta artificiala ne afecteaza deja viata in moduri de care poate momentan nici macar nu suntem constienti, chiar daca nu utilizam neaparat o astfel de solutie pentru munca sau pentru a ne juca. Ai este deja peste tot in jurul nostru, tehnologia progresand logaritmic in acest domeniu, nu liniar. Desigur, nu discutam acum despre impactul social pe care aceasta tehnologie il are sau il va avea asupra umanitatii, deoarece noi suntem interesati in primul si in primul rand de aspectul tehnic.
Din punct de vedere tehnic insa, nimeni nu poate contesta faptul ca NVIDIA este compania care sta la baza progresului inteligentei artificiale, oferind puterea de calcul necesara pentru acest lucru. Mai mult decat atat, asa cum am vazut pe pagina anterioara, inteligenta artificiala si-a gasit deja locul si in modul in care jocurile sunt randate si afisate pe ecranul nostru. Astfel, ceea ce a inceput ca un proces de scalare si generare de imagini a ajuns acum sa fie implementat la nivel de shader, prin Neural Shaders.
Ei bine, asa cum v-ati dat seama deja, NVIDIA nu mai este de mult timp o companie concentrata doar pe gaming. Este adevarat, compania americana a fost ani de zile leader de piata in acest domeniu, gaming-ul fiind baza pe care NVIDIA au reusit sa ajunga in pozitia de a investi in noi tehnologii. Totusi, NVIDIA nu au ajuns cea mai valoroasa companie din lume datorita gaming-ului, ci datorita inteligentei artificiale, drept urmare este absolut firesc accentul pe care gigantul american il pune pe dezvoltarea acestui domeniu.
Iar in acest scop, NVIDIA a devoltat o serie de unelte pentru a facilita dezvoltarea de solutii AI, dar si pentru implementarea lor in procese de lucru bine stabilite, cuvintele cheie la acest capitol fiind NVIDIA NIM si NVIDIA AI Blueprints. Astfel, NVIDIA NIM sunt o serie de microservicii specializate care deservesc o multitudine de scopuri, de la implementare de Large Language Models si Retrieval Augmented Generation si pana la recunoastere de cuvinte si imagini sau animatie de caractere.
Acestea functioneaza in sinergie cu NVIDIA AI Blueprints, practic schematici prestabilite de procese de lucru, care folosesc NVIDIA NIM in tandem cu framework-uri si aplicatii binecunoscute din domeniu, pentru a simplifica procesul de lucru cu ajutorul inteligentei artificiale, indiferent daca discutam despre generare de imagini, text sau voce. Un exemplu dat de NVIDIA in acest sens a fost implementarea denumita PDF to Podcast, care permite atat generarea unui podcast cu ajutorul unui document text, cat si realizarea unei sesiuni de Q^A in baza informatiilor din acest podcast.
Comentarii