Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part II – Arhitectura, tehnologii, noutati
AI pentru creatori
Desigur, asa cum am vazut deja impreuna de-a lungul mai multor articole publicate in ultimii ani, placile grafice si tehnologiile NVIDIA aduc noutati pentru gameri, pentru aplicatii AI, dar si pentru creatori de continut, indiferent daca discutam despre editare foto, editare video, grafica 3D sau streaming. Practic, o buna parte din aplicatiile din domeniu beneficiau deja din plin de pe urma puterii de procesare oferite de placile grafice si asa cum am vazut, deja exista aplicatii care folosesc inteligenta artificiala pentru procesarea de imagini (ON 1, Topaz, etc).
Ei bine, arhitectura Blackwell extinde aceste posibilitati, datorita unei combinatii dintre dotari hardware si optimizari la nivel de aplicatie, sau AI Blueprints. Astfel, cea de-a 5-a generatie de nuclee Tensor aduce suport FP4 nativ, oferind o performanta ridicata in conditiile unui consum redus de memorie grafica. De asemenea, noile nuclee Blackwell integreaza ce-a de-a 9-a generatie de encoder NVENC si cea de-a 6-a generatie de decoder, adaugand suport nativ pentru formatul video 4:2:2. Mai mult decat atat, in cazul lui RTX 5090 avem de-a face cu 3 encodere, fata de 2 pentru RTX 4090, respectiv 1 pentru RTX 3090, ceea ce inseamna ca encodarea materialelor video folosind nucleul grafic va fi acum mai rapida ca niciodata.
Asa cum spuneam, NVIDIA au pregatit si solutii pentru streameri, o astfel de solutie fiind Streamlabs Intelligent Streaming Assistant, care ar trebui sa functioneze ca un asistent virtual in timpul sesiunilor de streaming. Mai mult decat atat, primim si o noua versiune NVIDIA Broadcast, care aduce o noua interfata, imbunatatiri pentru functiile de noise removal, virtual background si eye contact, dar si doua functii noi, mai precis Studio Voice si Virtual Key Light. Astfel, Studio Voice transforma chiar si materialul audio captat cu ajutorul unui webcam intr-o inregistrare care suna ca si cum ar fi fost realizata cu ajutorul unui microfon profesional, in studio, in timp ce Virtual Key Light adauga lumina de umplere folosind inteligenta artificiala.
Desigur, avem parte de un spor impresionant de performanta si la capitolul randare 3D, iar Stability AI au dezvoltat o unealta interesanta pentru cei care folosesc AI-ul pentru generare de imagini, mai precis SPAR 3D, care genereaza efecte 3D pe obiecte simple in doar cateva secunde, folosind puterea de calcul a placii video.
Comentarii