Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part IV – NVIDIA GeForce RTX 5090 FE

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 23 January, 2025.

DLSS 4 – Setari

 
Considerate candva artificii, tehnologiile de upscaling si super sampling au ajuns intre timp o dotare comuna in meniul jocurilor lansate in ultimii ani, majoritatea titlurilor importante incluzand suport pentru DLSS si FSR, ba chiar si pentru XeSS, solutia celor de la Intel. Acest lucru se datoreaza complexitatii ridicate induse de utilizarea raytracing-ului in timp real pentru a randa scene mult mai realiste din punct de vedere al iluminarii, precum si posibilitatii oferite de arhitecturile moderne de a genera pixeli / cadre cu ajutorul tehnologiei AI.

De departe cea mai avansata forma de super sampling este DLSS-ul celor de la NVIDIA, care a pornit initial ca o tehnologie de upscaling cu pierderi minime de calitate, utilizand nucleele Tensor integrate pentru a optimiza procesul de shading. Astfel, DLSS a putut fi utilizat fie pentru a creste calitatea imaginii, prin super sampling, aplicand un efect de anti-aliasing cu o penalizare minima de performanta, fie pentru a creste performanta sistemului, randand imaginile la o rezolutie mai mica si utilizand algoritmi de AI pentru reconstrui imaginea la rezolutia monitorului, fara pierderi de calitate, sau cu pierderi minime, in functie de setari.

Pe masura ce NVIDIA au lucrat la noi arhitecturi, pornind de la Turing, trecand prin Ampere si ajungand la Ada Lovelace, DLSS a fost rafinat incontinuu, versiunea 3.0, aducand Optical Multi Frame Generation, sau mai pe scurt Frame Generation, folosit pentru pentru a randa nu doar pixeli, ba chiar si cadre intregi, riscul de aparitie al artefactelor fiind semnificativ mai mic, calitatea imaginii fiind de asemenea imbunatatita. Urmatorul pas a fost facut prin trecerea la versiunea DLSS 3.5, aceasta aducand Ray Reconstruction, rezultatul fiind ceea ce Nvidia numesc full ray tracing, adica path tracing.

Practic, Ray Reconstruction foloseste inteligenta artificiala, adica nucleele Tensor, pentru a genera pixeli suplimentari in scenele cu raytracing intensiv. Rezultatul final al combinatiei dintre toate tehnologiile care alcatuiesc DLSS 3.5 este fie cresterea calitatii imaginii fara penalizari semnificative de performanta, fie cresterea semnificativa a performantei, fara impact asupra calitatii imaginii. In momentul de fata, Super sampling, Deep Learning Anti-Aliasing (DLAA) si Ray Recontruction sunt disponibile pe toate placile grafice din seria RTX, Frame Generation fiind disponibila doar pe placile grafice din seriile RTX 4000 si RTX 5000.

Ei bine, lansarea seriei Blackwell aduce o noua versiune DLSS, mai precis DLSS 4, care foloseste modele de transformare si generare multi-frame pentru o crestere substantiala a performantei. Acest nou nivel de reconstructie a imaginii permite generarea a pana la 3 din 4 imagini (sau 15 din 16 pixeli) folosind inteligenta artificiala, crescand dramatic framerate-ul la rezolutii 4K si peste, unde incarcarea pe GPU si memorie este foarte ridicata.

Daca in general exista peste 700 de jocuri care integreaza o forma sau alta de DLSS, NVIDIA promit ca in momentul lansarii vor exista 75 de jocuri care aduc suport pentru MFG, urmand, desigur, sa iti faca aparitia si alte titluri cat de curand. In momentul de fata, accesul la setarile specifice DLSS 4 se poate face in doua feluri, fie printr-un update primit de joc (Alan Wake 2, Cyberpunk 2077), fie prin override, folosind meniul DLSS Override din NVIDIA App (de exemplu, Dragon Age The Veilguard). DLSS 4 va fi introdus in curand in in DLSS Feature Test in 3DMark, in cadrul urmatorului update.

Mai jos puteti vedea setarile utilizate de noi pentru a testa DLSS 4 pe RTX 5090, folosind modelul Transformer acolo unde acest lucru a fost posibil. Comparatia a fost realizata folosind cele mai ridicate setari de calitate, care nu sunt accesibile si pe placile video de la alti producatori, deci, cu alte cuvinte, alte setari decat cele folosite in metodologia normala de testare.

 

Comentarii

5 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part IV – NVIDIA GeForce RTX 5090 FE

  1. Ionutz a scris pe:

    Excelent ca de obicei, multumim pentru articol monstru!

  2. MihaiD a scris pe:

    Numai mie mi se pare scumpa cu spaima???

  3. Felicitari pentru review! Ma asteptam la un spor mai mare de performanta cu DLSS dezactivat, sunt un pic dezamagit. Vreau frame-uri reale, nu fake cu AI… si consumul, wow!

  4. vlad0ne a scris pe:

    N-avem “sub capota”?

  5. Un2 a scris pe:

    Mi se pare mie sau Nvidia concureaza singuri de 2-3 generatii?

Lasa-ne un comentariu: