Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part IV – NVIDIA GeForce RTX 5090 FE

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 23 January, 2025.

Concluzii

 
Un zbor pana in SUA si inapoi la inceput de an, o jumatate de zi dedicata keynote-ului si o zi intreaga dedicata Editor’s Day, trei articole scrise pana acum si cateva sute de ore de teste mai tarziu si iata ca intr-un final am ajuns si la finalul celui de-al patrulea articol din serie, in care am avut ocazia sa vedem efectiv cum se comporta NVIDIA GeForce RTX 5090 FE in jocuri, ce performante ofera in aplicatiile de creatie si aplicatiile AI si nu in ultimul rand, ce spor de performanta aduce DLSS 4.

Si nu, dupa ce public acest articol nu ma retrag undeva la caldura cu o bere, sarbatorind fericit ca am mai dus la bun sfarsit inca o lansare importanta, pentru ca exista si implementari ale partenerilor care isi asteapta randul, iar RTX 5080 se uita deja la mine de pe birou, asteptand sa fie testata. Cu alte cuvinte, epopeea RTX 5000 continua si va mai continua ceva timp de acum inainte, asa cum este normal de altfel in momentul in care se lanseaza o noua generatie de placi video.

Ati observat probabil in ultimii ani, ca de multe ori exista similaritati intre unele lansari, dar si o serie de diferente importante, in functie de generatie, de arhitectura, de context. In cazul de fata, as spune ca punctul comun cu alte lansari din ultimii ani este accentul pus pe tehnologiile noi implementate in arhitectura Blackwell sau in jurul ei, cum ar fi DLSS 4, RTX Neural Rendering, Neural Shaders, RTX Neural Radiance Cache, RTX Mega Geometry sau RTX Hair & Skin. Asa a fost intotdeuna si asa va fi intotdeuna, producatorii incercand mereu sa ofere cat mai multe tehnologii noi, care scot si mai mult in evidenta optiunile oferite de o noua arhitectura.

Ce ar fi diferit in cazul acestei lansari? Ei bine, probabil faptul ca din punct de vedere al randarii clasice, fara DLSS, avem de-a face cu un spor generational de performanta mai mic decat in cazul ultimelor doua mari lansari (RTX 3090 si RTX 4090), cea din urma (RTX 4090) aducand un salt considerabil la vremea ei, datorita combinatiei intre arhitectura noua, cuplata cu un nou proces de fabricatie. Ei bine, in cazul de fata avem de-a face doar cu o noua arhitectura, procesul de fabricatie fiind acelasi, motiv pentru care performanta overall creste cu 15%, in timp ce consumul creste la randul lui considerabil.

Pe de alta parte o alta diferenta este sporul de performanta adus de DLSS 4, probabil cel mai mare spor de performanta adus de o tehnologie de super sampling pana acum. Si nu, nu este un lucru pe care sa il trecem usor cu vederea, atata timp cat suportul in jocuri oferit in momentul lansarii este destul de vast si cu siguranta din ce in ce mai multe jocuri vor suporta aceasta tehnologiei. La final de zi, in momentul in care te joci te intereseaza mai mult performanta pe care o obtii si calitatea imaginii si mai putin modul in care au fost generate acele imagini. Iar din acest punct de vedere, DLSS 4 este o tehnologie pur si simplu impresionanta.

Si totusi, NVIDIA ar fi putut folosi chip-ul GB202 full pentru RTX 5090, sau ar fi putut cere acelasi pret ca si in cazul lui RTX 4090. Problema este data de faptul ca RTX 5090 aduce o serie de imbunatatiri masive pentru creatorii de continut si pentru cei care folosescc PC-uri pentru solutii AI locale, sporul de performanta adus in aceste situatii fiind destul de ridicat, asa cum am vazut si in testele noastre. Drept urmare, ca si companie nu iti doresti ca utilizatorii profesionisti sa apeleze la PC-uri cu placi video gandite pentru gaming, in loc sa foloseasca solutiile tale industriale.

Drept urmare, RTX 5090 va fi mai scump in momentul lansarii decat RTX 4090, va avea un consum mai ridicat si nu va aduce acelasi spor de performanta fata de generatia anterioara pe care l-am vazut in momentul lansarii acesteia. Intr-un fel, asta imi aduce aminte de o lansare de acum 15 ani, o lansare indelung comentata si analizata… Desigur, NVIDIA sunt la ani lumina fata de acel moment, dar nu pot sa nu trec peste anumite elemente comune… Deh, vom vedea cand se va lansa urmatoarea arhitectura daca este asa sau nu.

Pana atunci, trebuie sa va spun ca din punctul meu de vedere peisajul s-a schimbat putin in acest domeniu atat de drag noua si lucrurile nu mai sunt la fel de usor de analizat ca in cazul altor lansari. Spun asta deoarece placile grafice au ajuns la un nivel de performanta unde este destul de clar ca procesoarele actuale reprezinta o limita in rezolutii scazute, motiv pentru care cred ca este mai indicat sa ne raportam la sporul de performanta obtinut in rezolutia 4K, decat la sporul de performanta overall. In fond, nu cred ca isi cumpara nimeni un RTX 5090 sau un RTX 4090 pentru a se juca in Full HD.

Similar, tehnologiile de upscaling si super sampling au ajuns sa fie mult mai importante in zilele noastre, un numar din ce in ce mai ridicat de jocuri integrand astfel de tehnologii, ceea ce face si mai greu sa analizezi performanta overall. Si nu in ultimul rand, placile grafice nu mai sunt gandite doar pentru gameri, aducand o serie intreaga de avantaje pentru creatori de continut sau utilizatori de aplicatii AI, RTX 5090 aducand un spor de performanta mai ridicat in aceste scenarii decat in jocuri, de exemplu.

In acest context, cred ca este mult mai complicat sa tragi o concluzie acum, decat era acum 2-3 ani, de exemplu… Desigur, eu unul mi-as fi dorit o performanta mai ridicata in jocuri, cel putin direct proportionala cu cresterea consumului. Sau… un pret similar cu ceea ce vedeam in cazul lui RTX 4090 in momentul lansarii. Pe de alta parte, performanta adusa de DLSS 4 este impresionanta, iar aplicatiile de editare foto, video sau AI beneficiaza din plin de pe urma arhitecturii Blackwell. Drept urmare… RTX 5090 este noul varf de gama, noul monstru, cea mai puternica placa video construita vreodata… chiar daca eu unul parca as fi vrut sa vad si mai mult!

 

Comentarii

2 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part IV – NVIDIA GeForce RTX 5090 FE

  1. Ionutz a scris pe:

    Excelent ca de obicei, multumim pentru articol monstru!

  2. MihaiD a scris pe:

    Numai mie mi se pare scumpa cu spaima???

Lasa-ne un comentariu: