Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part IV – NVIDIA GeForce RTX 5090 FE
Prezentare
Si la capitolul design si constructie avem parte de noutati, NVIDIA GeForce RTX 5090 FE indepartandu-se de design-ul celor mai monstruoase referinte construite vreodata, adica RTX 3090, RTX 3090 Ti, RTX 4090, RTX 4080 SUPER si RTX 4080. Astfel, producatorul a decis sa reduca dimensiunile implementarilor Founders Edition RTX 5090 si RTX 5080, folosind o solutie de racire double flow through, in care ambele ventilatoare pot trece aerul dintr-o parte in alta a sistemului de racire, fara ca PCB-ul sa le incurce prea mult.
Pentru a putea realiza acest lucru, NVIDIA au utilizat un PCB de dimensiuni extrem de reduse, legat la alte doua PCB-uri mai mici, unul pentru I/O si unul pentru slot-ul PCI-E. PCB-ul este o opera de arta in sine, un exemplu de miniaturizare in conditiile utilizarii celor mai puternice componente disponibile pe piata. Astfel, avem de-a face cu un etaj de alimentare alcatuit din 23 de faze pentru GPU, respectiv 6 faze pentru sistemul de memorie, fiecare fiind controlat de un integrat MP29816-A, produs de Monolithic Power Systems.
Un alt capitol unde NVIDIA au facut schimbari este ambalajul implementarilor Founders Edition, acesta fiind construit din carton reciclat, usor de reciclat la randul sau. In pachet gasim si un adaptor 4 x PCI-E 8pin -> 1 x 16 pin 12V-2×6, cu cabluri matisate individual.
Dupa cum puteti vedea din imaginile de mai jos, I/O shield-ul ocupa doar doua slot-uri, aici fiind dispusi 3 conectori Display Port 2.1 cu suport UHBR20 si un conector HDMI. Per total, placa arata bine, sistemul de racire fiind solid, asa cum ne putem da seama cu usurinta si din greutatea placii. De altfel, avem de-a face cu un sistem de racire alcatuit dintr-un vapour chamber masiv, 5 heatpipe-uri care se intind pe toata lungimea sistemului de racire, trei radiatoare si doua ventilatoare de 110mm.
Comentarii
Excelent ca de obicei, multumim pentru articol monstru!
Numai mie mi se pare scumpa cu spaima???