Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part IV – NVIDIA GeForce RTX 5090 FE

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 23 January, 2025.

Relative performance

 
Trei articole si doua saptamani de munca mai tarziu am ajuns in sfarsit si in acest punct, pe care sunt convins ca il asteptati cu nerabdare. Cum RTX 5090 se compara doar cu RTX 4090 si spun asta cu indulgenta pentru RTX 4090, am inclus doar 4 placi in articolul de astazi, urmand ca graficele sa fie aduse la zi cu mai multe placi pe masura ce acestea se lanseaza.

Asa cum v-am obisnuit, am trecut placa prin toata metodologia noastra – puteti analiza graficele in acest review – si am publicat framerate-ul mediu, atat per total, cat si per rezolutie. Drept urmare, concluzia legata de performanta o tragem aici, in capitolul dedicat performantei relative.

Am testat placa utilizand driverul pus la dispozitie de producator, mai precis NVIDIA GeForce Game Ready Driver 571.86. Ca de fiecare data, am considerat noul varf de gama, adica NVIDIA GeForce RTX 5090 FE, drept referinta pentru calculul performantei relative, aceasta aducand un spor de performanta overall de 15% fata de RTX 4090 FE. Desigur, trebuie sa intelegem ca in cazul varfurilor de gama de un asemenea calibru, procesorul poate fi o limita pentru performanta in rezolutii mai scazute, drept urmare cel mai mult ne intereseaza sporul de performanta in 4K, de 23% in cazul de fata.

Si ca sa nu existe discutii legate de modul in care calculam performanta relativa, daca am lua ca baza de calcul RTX 4090 FE, atunci RTX 5090 aduce un spor de performanta overall de 18%, in timp ce in 4K avem de-a face cu un spor de performanta de 29%. Desigur, discutam despre jocuri in care putem compara toate placile grafice testate, deci fara tehnologii de upscaling cum ar fi DLSS. Pentru a vedea ce noutati aduce RTX 5090 la acest capitol, avem un capitol dedicat la finalul acestui review.

 

Comentarii

8 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part IV – NVIDIA GeForce RTX 5090 FE

  1. Ionutz a scris pe:

    Excelent ca de obicei, multumim pentru articol monstru!

  2. MihaiD a scris pe:

    Numai mie mi se pare scumpa cu spaima???

  3. Felicitari pentru review! Ma asteptam la un spor mai mare de performanta cu DLSS dezactivat, sunt un pic dezamagit. Vreau frame-uri reale, nu fake cu AI… si consumul, wow!

  4. vlad0ne a scris pe:

    N-avem “sub capota”?

  5. Un2 a scris pe:

    Mi se pare mie sau Nvidia concureaza singuri de 2-3 generatii?

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Multumim pentru aprecieri baieti!

    vladone – de cateva generatii bune nu mai bagam sub capota la referinte sau unele implementari de varf, dureaza prea mult tot procesul.

  7. Gica a scris pe:

    Hai sa fim seriosi, este un MONSTRU!!! Un monstru atat de mare incat AMD a renuntat sa mai concureze pe segmentul entuziast. Inteleg ca se repeta istoria RX 5000 unde s-a oprit la 5700 XT, acum 9070 XT.
    Cine critica consumul pica putin in ridicol, caci cei care o cumpara nu se uita la niste kilowati in plus.

    Deocamdata raman la 3070 Ti, cumparata cu bani grei in 2021. Inca face fata cu brio, chiar si la noile aparitii. M-ar manca mana la un 5070 Ti, dar astept alegerile.

  8. Ioan a scris pe:

    Sincer, dezamagit de performanta bruta. Tabăra verde aleargă singura pe culoar și treaba asta se vede.
    Piticii mei îmi mai arată că, incet-incet, ajungem intr-o fundatura cu tehnologia actuala. Cu 20 la sută mai mulți tranzistori, performanta cu circa 15 la suta mai mare. Și consumul creste aberant, de la o generație la alta. Peste 10 ani, vom avea trilioane de tranzistori și vom consuma zeci de kw pentru o placa video?!

    Ceva nu suna bine.

    Tot respectul pentru munca depusa de lab501.

Lasa-ne un comentariu: