Nvidia Reviewers Toolkit – LDAT v2 & PCAT
PCAT
Nvidia LDAT v2 este cu siguranta o unealta interesanta, care poate fi utilizata in mai multe scopuri, insa nu isi va gasi prea curand locul in metodologia noastra de testare. Pe de alta parte, cea de-a doua componenta hardware din Nvidia Reviewers Toolkit este ceva ce eu unul asteptam de mult, o unealta pe care mi-o doresc inca dinainte ca Nvidia sa o produca. Ma refer aici la Power Capture Analysis Tool, pe scurt PCAT, o unealta care ne permite sa masuram mult mai precis consumul placii video, fara sa luam in calcul si consumul total al sistemului.
Dupa cum stiti, exista mai multe metode pentru a realiza acest lucru, inclusiv metode software si metode hardware. Evident, cele mai precise sunt metodele hardware, iar noi folosim exact o astfel de metoda, mai precis un aparat de masura a consumului la priza. Desi acesta este verificat si calibrat, prin urmare avem de-a face cu un dispozitiv precis, exista alte limitari, cum ar fi in primul rand faptul ca putem masura doar consumul intregului sistem, lipsa unei functii de inregistrare a datelor si nu in ultimul rand rezolutia (numarul de masuratori pe secunda).
Motiv pentru care cochetam de ceva vreme cu ideea de a trece la ceva mai precis, care sa masoare exclusiv curentul consumat de placa grafica si eventual sa si inregistreze toate valorile intr-un fisier. Exact asta face PCAT si o face chiar bine. Dar inainte sa vedem exact ce rezultate obtinem cu ajutorul acestuia, haideti sa vedem din ce este alcatuit.
In primul rand, avem de-a face cu un interposer, mai precis un riser PCI-E rigid, care se monteaza in slot-ul PCI-E al placii de baza, placa video montandu-se la randul ei in interposer. Acesta masoara practic consumul prin slot-ul PCI-E si transmite aceasta valoare catre modului PCAT efectiv, cu ajutorul unui cablu cu 4 pini.
Modului PCAT este alcatuit dintr-un PCB ranforsat, pe care sunt montati 3 conectori PCI-E 8 pin pe o parte, respectiv 3 conectori PCI-E 8 pin pe latura opusa, intre fiecare 2 conectori opusi fiind pozitionat un shunt. De la sursa trebuie sa conectam 3 cabluri PCI-E 8 pin pe latura din stanga, in timp ce pe latura din dreapta putem conecta cate cabluri avem nevoie pentru a alimenta placa grafica (1, 2 sau 3).
Modului PCAT este de asemenea dotat cu un conector cu 4 pini, prin care primeste datele legate de consumul slot-ului PCI-E de la interposer. Cu ajutorul unui micro-controller, modulul PCAT inregistreaza consumul slot-ului PCI-E, respectiv consumul fiecarui rail PCI-E 8 pin individual si le afiseaza pe un monitor montat pe PCB, transmitand de asemenea toate datele catre PC, cu ajutorul unui cablu microUSB.
Comentarii
“Desigur, putem utiliza ambele metode de masura in paralel, pentru a ne forma o imagine cat mai completa asupra subiectului.” Vă rog să păstrați și consumul la priză. Mulțumesc!
Pingback: Nvidia Reviewers Toolkit – LDAT v2 & PCAT | Stiri IT & C