Sapphire R9 285 Dual-X OC Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 3 September, 2014.

AMD Radeon R9 285

 

Atunci cand AMD a lansat pe piata nucleul Hawaii prin placile video din seria R9 290 si 290X, arhitectura GCN a suferit niste tweakuri de eficienta precum si cateva noutati pe partea de dotari (DSP-ul integrat TrueAudio, suport CrossfireX direct prin portul PCI-Express, suport pentru viitoare tehnologie Freesync cat si noi facilitati multi-display prin Eyefinity).

Aceasta revizia a arhitecturii Graphics Core Next, denumita de multi GCN 1.1, a fost de fapt lansata o data cu nucleul Bonaire inglobat pe micuta Radeon HD 7790 (acum redenumita in Radeon R7 260X). Atunci nu stiam de toate aceste facilitati si dotari, singurul lucru pe care l-am putut observa a fost rafinarea tehnologiei Power Tune prin mai multe stari posibile fata de arhitectura GCN prezenta pe toate placile bazate pe nucleul Tahiti si derivatele sale (Pitcairn si Cape Verde).

In gama actuala de placi video AMD avem asadar R7 260X, R9 290, R9 290X si R9 295X care sunt bazate pe arhitectura GCN 1.1 in timp ce celelalte modele au ramas bazate pe vechea arhitectura. Daca la modelele entry-level acest lucru nu are prea mare importanta, in segmentul mainstream lupta este extrem de intensa si este destul de greu pentru AMD sa concureze folosind modele se se afla la a treia redenumire cum ar fi Radeon R9 280 si R9 280X.

Problemele principale cu care se confrunta AMD tin de TDP-ul, eficienta clock-per-clock si complexitatea design-ului placilor ce sta in calea obtinerii de profit in cazul mentinerii preturilor competitive. Acest lucru se trage in primul rand din reciclarea timp de prea mult timp a nucleului Tahiti, introdus pentru prima oara in 2012. Fiind un GPU destinat atunci placilor video high-end consumul, caldura dezvoltata erau pe masura, mult mai mult decat ar fi nevoie la o placa video din segmentul mainstream al anului 2014.

Raspunsul AMD vine astazi prin lansarea unui nou GPU sub numele de cod Tonga, iar primul produs ce il incorporeaza este Radeon R9 285 ce va fi inlocuitorul direct pentru R9 280 declarat acum EOL (end of life). Tonga aduce noi imbunatatiri arhitecturii GCN, continand pe langa noutatile aduse de GCN 1.1 si alte imbunatatire ce tin de eficienta clock-per-clock: performanta mai mare in tesselare,  lossless delta color compression pentru a reduce latimea de banda necesara a memorie precum si un set updatat de instructiuni ISA pentru o eficienta sporita. Aceste imbunatatiri in performanta, au permis micsorarea bus-ului memoriei de la 384 biti la 256 biti pentru un pret mai bun cat si o complexitate mai mica a PCB-ului.

 

_MG_0317

 

Comentarii

4 comentarii la: Sapphire R9 285 Dual-X OC Review

 1. liviuttn a scris pe:

  Un articol foarte bun, felicitari! L-am citit cu mare placere!

 2. sorinsandel a scris pe:

  Frumos, as mai fi vrut un competitor in grafice, un 290.
  In rest e f. bine. Multumiri

 3. coconel a scris pe:

  Apreciez articolul, fiind foarte bine documentat si cu benchmark-urile scurte si la obiect.
  Placa insa pare un inlocuitor slabut al lui 280/7950. AMD nu a facut altceva decat sa incerce o crestere de profit, scazand costul de productie, un 280 fiind clar mai scump de produs decat acest 285. Privarea de 1 gb de ram dar si reducerea serioasa a latimii de banda imi lasa un gust amar. La momentul actual sunt deja multe jocuri al caror consum de memorie video sare de 2 gb. Iar asta e o problema pentru acest Tonga, mai eficient ca GPU dar per total mai slaba ca si placa, fata de batranul 7950/280.

 4. Adrian a scris pe:

  Din cate stiu 760 Ti este “OEM only” si un rebadge 670, placa putin mai performanta decat varianta non-Ti.
  Nu imi dau seama daca in articol s-a gresit denumirea GTX-ului sau daca intr-adevar s-a folosit un 760 Ti, caz in care nu prea ii vad rostul. Mai degraba as fi fost interesat de o comparatie cu 760, care momentan este competitorul direct de la nVidia.

Lasa-ne un comentariu: