Sapphire R9 285 Dual-X OC Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 3 September, 2014.

Tonga – arhitectura GCN rafinata inca o data

 

Cu Maxwell NVIDIA a redefinit din nou raportul performanta per watt, iar noi lansarii bazate pe aceasta arhitectura se astepta cat de curand. E lesne de inteles ca avand un design eficient se pot face economii in ceea ce priveste etajul de alimentare, complexitatea PCB-ului cat si a sistemului de racire. Din acest punct de vedere, placile video R9 280 si R9 280x nu sunt ceea ce trebuie pentru a putea concura cu Geforce GTX 760 Ti precum si cu un posibil urmas al sau bazat pe arhitectura Maxwell.

Performanta nu era o problema asadar ea trebuia mentinuta la un nivel similar, dar in schimb trebuie renuntat la magistrala pe 384 biti ce necesita un numar crescut de IC-uri de memorie. De asemenea, trebuia ca lista dotarilor sa fie similara cu a celorlalte placi din seria Radeon R9, pentru ca era un pic hilar ca Radeon R7 260X sa suporte TrueAudio, Freesync, CFX fara bridge sau PowerTune imbunatatit si R9 280 / 280X nu.

Tonga face toate aceste lucruri posibile pentru AMD, aducand o arhitectura GCN 1.2 ce contine toate noutatile introduse de GCN 1.1 iar in plus avem si cateva tweakuri de performanta menite sa nu faca resimtita trecerea la o magistrala pe 256 biti. Daca reuseste asta vom vedea cu siguranta la testele de performanta.

 

arch_01

tonga

 

Mai sus putem vedea diagrama nucleului Tonga ce ne arata faptul ca cele 1792 unitati de stream nu sunt maximul posibil, probabil ca vom asista in curand la lansarea unui Radeon R9 285X ce va avea active toate cele 2048 unitati de stream. Frecventele standard pentru AMD Radeon R9 285 sunt de 918MHz pentru GPU si 1375MHz pentru cei 2GB de memorie GDDR5, in timp ce TDP-ul a fost micsorat si el pana la 190W.

Desi ne-am fi asteptat ca Tonga sa fie mai putin complext decat Tahiti, toate imbunatatirile si dotarile incluse au facut ca noul GPU sa aiba mai multi tranzistori (5 miliarde vs 4.3 miliarde) si o dimensiunea mai generoasa a pastilei de siliciu (392mm2 vs 352mm2). Desi avem specificate frecvente default pentru aceasta noua placa video, partenerii AMD vor avea mana libere in a alege frecventele de lucru asadar ne va fi greu sa gasim o placa video care sa ruleze la aceste frecvente.

 

arch_02

 

Comentarii

4 comentarii la: Sapphire R9 285 Dual-X OC Review

  1. liviuttn a scris pe:

    Un articol foarte bun, felicitari! L-am citit cu mare placere!

  2. sorinsandel a scris pe:

    Frumos, as mai fi vrut un competitor in grafice, un 290.
    In rest e f. bine. Multumiri

  3. coconel a scris pe:

    Apreciez articolul, fiind foarte bine documentat si cu benchmark-urile scurte si la obiect.
    Placa insa pare un inlocuitor slabut al lui 280/7950. AMD nu a facut altceva decat sa incerce o crestere de profit, scazand costul de productie, un 280 fiind clar mai scump de produs decat acest 285. Privarea de 1 gb de ram dar si reducerea serioasa a latimii de banda imi lasa un gust amar. La momentul actual sunt deja multe jocuri al caror consum de memorie video sare de 2 gb. Iar asta e o problema pentru acest Tonga, mai eficient ca GPU dar per total mai slaba ca si placa, fata de batranul 7950/280.

  4. Adrian a scris pe:

    Din cate stiu 760 Ti este “OEM only” si un rebadge 670, placa putin mai performanta decat varianta non-Ti.
    Nu imi dau seama daca in articol s-a gresit denumirea GTX-ului sau daca intr-adevar s-a folosit un 760 Ti, caz in care nu prea ii vad rostul. Mai degraba as fi fost interesat de o comparatie cu 760, care momentan este competitorul direct de la nVidia.

Lasa-ne un comentariu: