AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X – Part II – CPU Performance

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 13 August, 2018.

Concluzii

 
Daca in prima parte a epopeei dedicate celei de-a doua generatii AMD Ryzen Threadripper aflam cum se numesc noile modele, ce specificatii au ele si pentru ce pret vor fi comercializate, in articolul de fata am aflat in sfarsit ce performante au AMD Ryzen Threadripper 2990WX si AMD Ryzen Threadripper 2950X si trebuie sa va spun ca lucrurile arata exact cum ne asteptam.

Mai precis, exista aplicatii in care acestea vor obtine rezultate mai bune decat modelele HEDT de la Intel, insa scalarea nu este neaparat satisfacatoare. Apoi exista aplicatii unde numarul de nuclee nu conteaza de la un anumit punct in sus, frecventa si IPC-ul avand o importanta mai mare. Exista si aplicatii care pur si simplu nu stiu sa utilizeze 64 de fire de executie si obtin rezultate mai slabe in acest caz.

Totusi, un lucru este cat se poate de clar – in anumite situatii (RayTracing, 3D rendering, etc), scalarea este impresionanta, AMD Ryzen Threadripper 2990WX dand dovada de o performanta greu de atins de catre orice procesor desktop existent pe piata in acest moment, motiv pentru care isi adjudeca titlul de cel mai puternic procesor de pe planeta.

Daca utilizati astfel de aplicatii, atunci veti fi cu siguranta incantati de modul in care se comporta noile procesoare AMD Ryzen Threadripper. Partea buna este ca si daca nu aveti 1799$ de investit intr-un procesor, AMD Ryzen Threadripper 2950X va poate oferi o performanta impresionanta, pentru 899$, in conditiile in care procesorul Intel cu un pret apropiat (999$) are doar 10 nuclee si o performanta semnificativ mai mica.

In concluzie, este cat se poate de clar ca multi utilizatori nu au nevoie sau nu pot beneficia de performantele unui procesor cu 16 sau 32 de nuclee, datorita faptului ca nu utilizeaza programe care sa aibe nevoie de asa ceva. Pe de alta parte, este la fel de clar ca in cazul celor care utilizeaza astfel de programe, AMD Ryzen Threadripper 2990WX si AMD Ryzen Threadripper 2950X reprezinta o adevarata gura de aer proaspat, oferind un nivel de performanta si un raport calitate / pret imposibil de atins de procesoarele Intel echivalente in momentul de fata.

Daca in urma cu un an, prin lansarea familiei Threadripper, cei de la AMD isi declarau intentia de a domina segmentul high-end al procesoarelor desktop PC, in momentul lansarii celei de-a doua generatii acestia isi consilideaza ferm pozitia, oferind performante nemaivazute pana acum in cazul unui desktop. Totusi, povestea noastra nu se termina aici, asa ca va invit sa cititi si partea a III-a a articolelor dedicate noilor procesoare AMD Ryzen Threadripper, in care vom analiza performanta in jocuri.

 

Comentarii

5 comentarii la: AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X – Part II – CPU Performance

 1. me a scris pe:

  Multumim pentru review!
  Am o rugaminte daca vrei sa ma ajuti, poti lua un fisier mp4 si sa il “tai” in 7zip?
  Adica 2-3 gb impartiti in 3, vreau sa stiu in cat timp termina treaba un 2950x si apoi sa compar rezultatul cu procesorul meu (R7 1700)..

 2. Radu a scris pe:

  Multumesc pentru review!
  Eu as fi dorit sa vad cum se descurca cu instructiuni AES (in VeraCrypt), unde Intel a ramas in urma.

 3. Io a scris pe:

  “Din pacate, colegii de la Adobe nu si-au mai facut temele de ceva vreme, iar Photoshop-ul nu scaleaza cu un numar ridicat de fire de executie, drept urmare diferentele la varf sunt inexistente.”

  Din fericire, si-au facut chiar foarte bine temele, stiindu-se faptul ca suportul pe care este aplicat produsul prelucrat cu photoshop este limitat de zeci de ani.
  Poti printa pe hartie fotografica de cea mai buna calitate, dar ce excede peste 300 DPI este risipa. Astfel, un print A3 nu depaseste 16.7 megapixeli, iar un monitor [email protected]″ nu depaseste 8.3 megapixeli.
  Pur si simplu nu este nevoie de avalansa de nuclee cu care suntem bombardati in ultima vreme pentru a prelucra niste poze si, zic eu, este in avantajul nostru.
  P.S Incercati sa gasiti diferente intre o revista din ziua de azi si celebrul Neckermann din anii comunismului, ori oamenii aceea lucrau cu calculatoare mai slabe in performante decat un smartphone de 250 lei lansat acum 5 ani.

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Si legatura dintre un print A3 si o imagine de 90MP cu 16 layer-e care va fi printata pe un mesh de 10m sau o panorama creeata din 50 de fotografii de cate 30MP bucata este?

 5. Liviu a scris pe:

  Foarte bun review-ul, multumim pentru efortul depus! O mica eroare s-a strecurat la denumirile procesoarelor cu care s-a facut comparatia. Era un i9 7900x, nu i7.

Lasa-ne un comentariu: