Streamer’s Review – AMD Ryzen Threadripper 1950X – Ripping with Drogon

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 20 March, 2018.

Cryptomining

 

Toată lumea ştie că „minatul” este de mult un fenomen specific plăcilor video sau produselor hardware specializate (ASICs). Cu toate acestea, există încă algoritmi care utilizează capacitatea de calcul a procesoarelor, de aceea am hotărât că ar fi interesant de verificat ce anume se întâmplă când punem un procesor monstruos cum ar fi Threadripper 1950x să dea nițel cu târnăcopul în mina criptomonedelor. Am testat doi algoritmi potriviți (Yescrypt și Cryptonight), fiecare rulând timp de 30 de minute. Aplicația de suport a fost Awesome Miner, un shell pentru mining care suportă o varietate de opțiuni și configurări, iar minerul în sine a fost cpuminer-opt, versiunea 3.8.3.3.

Yescrypt este un algoritm care a utilizat resursele procesorului în întregime, profitabilitatea sa, la ora scrierii acestui articol, fiind de 0.55 USD/zi și hash rate-ul fiind de 10 kH/s, graficele fiind prezentate mai jos:

 

 
Cryptonight este un algoritm care necesită multiple modificări ale software-ului de minat. Neavând niciun interes în a petrece o noapte întreagă documentându-mă pentru un test de 30 de minute, l-am rulat cu setările implicite, iar rezultatul a fost surprinzător.

În graficul care detaliază utilizarea procesorului, am remarcat o încărcare globală de exact 50%, cu maxime de 100% per thread. Imediat am bănuit o problemă de alocare a SMT, dar m-am înșelat. Graficul care împarte încărcarea pe tipuri de thread (fizic versus SMT) ne-a arătat că ambele tipuri de thread-uri sunt utilizate în mod similar celui remarcat anterior pentru jocuri. Singura explicație posibilă este că minerul nu e optimizat pentru procesoare AMD în general și Threadripper în special, detectând probabil doar cele 16 thread-uri fizice și încercând să le încarce în proporție de 100%, încărcare care mai apoi a fost împărțită tuturor thread-urilor procesorului. Profitabilitatea a fost de 0.77 USD/zi, prin extrapolare ajungem la concluzia că o utilizare eficientă a procesorului o poate dubla, ajungând la un venit posibil de 46 de dolari pe lună (!).
 

Comentarii

3 comentarii la: Streamer’s Review – AMD Ryzen Threadripper 1950X – Ripping with Drogon

 1. rage_ fuury a scris pe:

  Bravo war!
  Un articol foarte interesant, coerent si bine structurat.

  Good job!

 2. Ciupearca a scris pe:

  Felicitări pentru acest articol…nu sunt streamer dar cunosc curentul si îmi place/citesc Lab501 de pe vremea lui 2500k…multă baftă in continuare

 3. Rorschach a scris pe:

  Noul TOS al Twitch-ului nu mai iti permite sa faci streaming simultan pe o alta platforma, gen Youtube.

Lasa-ne un comentariu: