Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol
THERMOLAB BARAM
Un alt cooler cu raport pret performanta foarte bun este Thermolab Baram. Este produs de compania Thermolab, specializata in producerea si testatea echipamentelor termice. Vantul coreean a fost testat aici si nu voi mai prezenta numai aspectele foarte importante, precum baza, sistemul de prindere si urma de pasta termica. Frumosul Baram are o arhitectura foarte interesanta bazata pe o distribuire uniforma a caldurii pe lamele ale caror forma, dimensiune si asezare duce la crearea unui airflow optimizat ce mareste capacitatea de disipare.
BAZA
Baram are una dintre cele mai bune baze vazute de mine, finisarea si planeitatea fiind foarte bune. Am spus si in articolul in care am testat Baram pe platforma 775 ca as fi dorit o baza cu o suprafata mai mare. La analiza cu sublerul am vazut o foarte mica convexitate, dar acest lucru nu il poate confirma numai urma de pasta obtinuta.
SISTEM DE PRINDERE
Am fost placut surprins sa vad ca prinderea apentru socket 1366 (care nu era inclusa in pachet cand am testat coolerul pe Q6600) este in intregime metalica. Dupa cum puteti observa in poza de mai sus, backplate-ul sistemului de prindere pentru socket 775 este de plastic, un puct negativ care nu avea ce sa caute la acest cooler. Lamelele de presiune desi nu sunt din tabla foarte groasa au acele santuri care le fac rezistente la presiune. Am fost multumit de sistemul de prindere pentru nehalem cu mentiunea ca presiunea putea sa fie ceva mai mare, lucru foarte usor de obtinut daca suruburile de prindere aveau o cursa mai lunga.
URMA DE PASTA
Se observa un strat subtire de pasta pe die-ul procesorului, semn ca baza si sistemul de prindere si-au facut bine treaba. Acea convexitate pe care am observat-o se confirma si dovedeste inca o data ca baza Baramului este “state of the art”, pentru ca indiferent de procesorul folosit, baza (non HDT) a unui cooler trebuie sa aiba o convexitate. Am mai vorbit despre aceasta treaba in tutorialele mele de laping convex, care are marele avantaj ca poate fi executat in functie de procesorul folosit. Mai exact inainte de a face laping convex trebuie sa vedeti care este suprafata si pozitionarea core-ului si in functie de aceste lucruri sa decideti gradul de convexitate. De exemplu pentru Q6600 convexitatea trebuie sa fie mica, iar la nehalem convexitatea poate fi mai pronuntata pentru ca die-ul ocupa o suprafata mica pe centrul ihs-ului.
Pentru ca o poza face cateodata mai mult decat o mie de cuvinte am sa dau un exemplu concret. Mai jos observati urma obtinuta de un laping convex executat de mine pentru nehalem si comparata cu urma obtinuta de baza lui NH-D14.
SCALAREA CU TURATIA
Baram scaleaza foarte bine cu turatia pana la 1600 rpm, dovedind ca arhitectura sa este optimizata pentru low si medium rpm, dar se descurca bine si la high air flow. Deasemenea montarea a doua ventilatoare ii aduc castiguri consitente tot in spectrul low si medium rpm.
Baram obtine rezultate bune si se anunta un adversar de temut chiar si pentru cel mai “rau” HDT. Pana la analiza rezultatelor comparative mai spun doar ca vantul coreen are si lipsuri dintre care amintesc ca lamelele nu sunt sudate de heatpipe-uri dar ina ceasta categorie de pret nu se poate mai mult.
Comentarii
Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.
Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.
felicitari pentru articol
Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)
Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.
Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.
Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:
http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378
Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.
Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.
Ciao!
Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
Pentru ca eu as vrea:
1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
SAU
2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)
Salut,
Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.
Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.
Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.
Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.
Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”
Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere
Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
PS. am invatat multe de aici…Multumesc!
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 23 - My Garage
Pingback: [INFO Review]HDT arsitektur, antara kekecewaan dan keajaiban (Review 12 HDT Heatsink) - CHIP Forum
Pingback: Configuratie noua. - My Garage
Pingback: Prime95 pareri - Page 2 - My Garage
Pingback: Recomandare cooler skt 1156 - My Garage
Pingback: Cooler best-buy pentru Intel Core I5 750 - My Garage
Pingback: Pasta termo-conductoare - My Garage
Pingback: Cel mai bun cooler in maxim 300 RON ! - Page 2 - My Garage
Pingback: Scythe Grand Kama Cross - My Garage
Pingback: ajutor! - My Garage
Pingback: Recomandare cooler CPU - Page 2 - My Garage
Pingback: Recomandare cooler CPU - My Garage
Pingback: Corsair H70 si A70 Review | lab501
Pingback: Recomandare cooler cpu pentru Amd a6 3670k-pret maxim 100 ron - Page 2 - My Garage
Pingback: Cooler pentru i5 4690 - Pagina 3
Pingback: Cooler pentru FX8350 in Thermaltake Chaser A31
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube