Review – Creative Sound BlasterX AE-5

Scris de: , in categoria: Diverse, Featured Articles, in 14 November, 2017.

Concluzii

 

Stiind ce DAC foloseste Sound BlasterX AE-5 nu am plecat la drum prea increzator, mai ales ca vorbeam de ES9016K2M teoretic sub ES9018K2M. Insa o data ce primele note au parasit circuitele lui AE-5, mi-a fost destul de greu sa ma opresc din ascultat, pur si simplu incercam diferite melodii sa vad cum suna. Cand incepi sa descoperi sunete noi atunci cand schimbi ceva la sistemul tau audio, inseamna ca acel produs este cu adevarat special si merita sa ramana in sistem. Totusi, trebuie sa va atrag din nou atentie la faptul ca Creative Sound BlasterX AE-5 nu este o placa de sunet ce face orice material sa sune bine, dimpotriva este extrem de dura cu materialul de slaba calitate sau prost masterizat. Insa, atunci cand inregistrarea este buna nu exista nici-un DAC / placa de sunet sub 1000 lei care sa o intreaca… placa testata astazi oferind in raport pret / performanta de invidiat pentru 700 lei.

Pe langa un DAC modern implementat ca la carte si un amplificator de casti cu componente discrete foarte puternic, AE-5 vine si cu un DSP puternic (Sound Core3D, pe care il cunoastem foarte bine deja). Avem un ADC performant, efecte hardware ce pot fi aplicate in timp real (karaoke cu voci sintetizate de exemplu) precum si un mixer ce poate trimite rezultatul final multiplexat direct pe iesirea optica TOSLink. Astazi am putut vedea in practica faptul ca nu trebuie sa folosesti hardware de top pentru a obtine un rezultat de exceptie, implementarea este mult mai importanta iar Creative au dat lovitura din nou.

Daca Sound BlasterX AE-5 a reusit sa ma uimeasca, oare cum s-o prezenta un adevarat flagship? Ramane sa am ceva vise cu un AKM AK4497EQ sau de ce nu chiar un ESS ES9028Pro / ES9038Pro in implementarea celor de la Creative. Se pare ca ne-au demonstrat din nou ca placile de sunet sunt inca specialitatea lor precum si faptul ca nu se indeparteaza de la segmentul de piata care i-a consacrat in anii ’90.

 

 

Comentarii

11 comentarii la: Review – Creative Sound BlasterX AE-5

  1. Merita upgrade-ul de la Creative Z?

  2. matose Post author a scris pe:

   Da, fara discutie! Numai sa ai in vedere faptul ca iti trebuie material lossless ca sa sune cu adevarat bine

  3. Alice Ionescu a scris pe:

   Comparativ cu SBZ se aude mai slab pe MP3 sau YouTube?
   By the way – trebuie alimentata placa de sunet chiar și dacă nu se cuplează banda RGB?
   Cum e cu softul? De pe comment-uri de produs de pe alte site-uri mulți se plâng ca e cam buggy și are crash, mai alea in unele jocuri. Multe erori sunt din cauza luminițelor – părerea mea e ca nu trebuiau sa se complice cu partea asta, dar se pare ca asta e trend-ul =))

  4. Andyy a scris pe:

   Salutt, ce placa audio mi sar potrivi la sistemul edifer S550 encore, sa fie o placa care scoate si ultimul fir de sunet(curat, puternic, bass si mai rafinat) din sistem, deobicei ascult de pe sursa youtube si mp3 pe pc.

  5. George a scris pe:

   Opamp praff, condensatori si mai praf, daca nu e cu soclu, opamp-ul nu se merita

  6. Alice Ionescu a scris pe:

   După o analiza mai atenta, cred ca rămân cu SBZ-ul.

  7. matose Post author a scris pe:

   Daca folosesti pe casti, AE-5 e net superioara iar cu softul nu am avut nici-o problema (la baza e acelasi numai interfata e noua). MOLEX-ul e necesar numai pentru partea de iluminare, asa cum am mentionat si in articol.

   @George: Nu mai induce te rog lumea in eroare. Eu am testat la viata mea peste 100 OPAMP-uri iar LM4562 inca este pe primul loc la raportul pret / performanta. Liniaritatea si zgomotul foarte mic este ceea ce il caracterizeaza, datorita acestor calitati este folosit si in multe pre-amplificatoare de doza (vinyl). Nu cred ca ai tu urechea atat de antrenata incat sa sesizezi condensatorii non-audio folositi pe filtrare, pentru ca acolo unde conteaza avem WIMA :). Documenteaza-te mai mult inainte sa emiti astfel de pareri!

  8. George a scris pe:

   Hai sa spun altfel i love ad826nz, ca si calitatr pret ai dreptate nu spun ca nu e decenta dar fiecare poate vrea altceva, puteau pune un soclu totusi 🙂

  9. matose Post author a scris pe:

   AD826 este foarte bun pentru conversie I/V, LT1028 si AD797 pentru buffer diferential / LPF sunt alegerile mele. Mai sunt variante de la MUSES sau discrete de la Burson dar astea intra deja la alta categorie de pret. OPA1622 este excelent dar dificil de implementat in regim DIY, oricum LM4562 sunt excelent in AE-5… nu vad de ce ai vrea sa-l schimbi. In viitorul high-end de la Creative mai mult ca sigur vei gasi si socket-uri.

  10. George a scris pe:

   Oricum pana in boxe am pus lampi (kt120 si 6sn7) 🙂 (ad mi s-a parut m-ai stereo si bass pronuntat!

  11. Andyy a scris pe:

   matose imi recomanzi o placa de sunet te rog ?

  Lasa-ne un comentariu: