NVIDIA GeForce GTX 580 – Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 9 November, 2010.

.

GPU Voltmod

.

Ultima versiune de MSI Afterburner precum si NVIDIA Inspector 1.94 permit controlul software pentru voltajul GPU-ului la GTX 580, dar nu permite o valoare mai mare de 1138mV, mult prea putin pentru mine. Prin urmare voltmodul hardware (fizic) este obligatoriu.

Chipul PWM pentru VRM-ul GPU-ului este un CHiL 8266, un controler cu functii foarte avansate de configurare, protectie si control, dupa cum se observa in poza urmatoare:

.

.

Un rezistor semireglabil de 100 ohm conectat din punctul insemnat la masa va permite controlul voltajului (rezistenta masurata din acel punct la masa trebuie sa fie de 1.9 ohm, scaderea valorii va face ca voltajul sa creasca peste cei 1035mV). Am testat OCP-ul si OVP-ul pana la valoarea de 1350mV si nu am intalnit nici o limitare. Daca doriti o mai fina reglare a tensiunii puteti conecta un rezistor de 50 ohm.

.

Memory Voltmod

.

Memoria a functionat atat de bine incat am decis sa nu mai fac si Memory Vmod dar va dau toate datele pentru cine vrea sa faca acest lucru. Controlerul PWM este un APW7088 iar pinul 13 este FB-ul care va va permite controlul voltajului. Nu mai trebuie decat sa cautati pe PCB un contact al carui traseu duce la acest pin, sa ii masurati rezistenta la masa si sa conectati intre el si masa un rezistor semireglabil de 20x valoarea masurata.

.

.

Mai jos aveti un screen in care am rulat testul Nature din 3DMark 2003 cu memoria tactata la 1300MHz. In teste am tactat memoria la maxim 1250mhz pentru siguranta si pentru ca nu am avut foarte mult timp la dispozitie sa ma ocup de toate aspectele.

.

Comentarii

17 comentarii la: NVIDIA GeForce GTX 580 – Studiu de overclocking

  1. amdtip a scris pe:

    Domnule Ramiro, ce mai pot sa spun decat: FLAWLESS

  2. o da 😡 chiar mi-as dori asa ceva 😡 … hm….

  3. GTX 580 pare un monstru…iar punctajele…m-am tinut de scaun:D. Felicitari pentru teste!

  4. darco_2 a scris pe:

    Superb articol Ramiro! Sa fie prima GTX 580 voltmodata de pe planeta? 😀

  5. wow deci cum arata asta :O

  6. Arata si se comporta incredibil din ceea ce vad din rezultatele testelor. Astept sa ajunga pe piata la un pret decent.

    Desi, cand va ajunge la un pret accesibil, sunt convins ca va fi deja depasita de ceva mult mai puternic. Merci de review ! 🙂

  7. arondutzu a scris pe:

    Nvidia se bucura de suprematie cam 2 saptamani pe an :)). Trist pentru ei, totusi concurenta este buna pt noi.

  8. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc domnilor.

    Ca sa ma impresioneze, AMD trebuie sa vina cu un gpu de 34k gpu score in vantage si 140k in 2003.

    Vom trai si vom vedea 🙂

  9. Trebuie sa imi iau ceva in locul amd-ului pe care il am ca nu mai face fata

  10. Intel cred ca e mai bun decat AMD

  11. Nvidia este printre cela mai bune si performante placi video. Am vazut asta in Jocurile Need For Speed. Iar in cea ce priveste diferta dintre Intel si AMD, am citit recent ca Intel se afla cam cu un an de zile inainte in cea ce priveste tehnologia folosita, fata de AMD

  12. Este o placa de baza dintre cele mai bune cu cele mai bune imbunatatiri, mi-as dori si eu asa ceva dar cred ca nu e ieftin deloc.

  13. Si eu as vrea sa am o placa din asta, dar nu am bani!Eu am un Nvidia Geforce 7300 le de 256 mb, cu care nu pot sa ma joc la o calitate optima jocuri noi aparute sau chiar deloc. Cand fac overclock la placa mea ii creste temperatura foarte mult, cred ca nu e bun coolerul.Oricum am de gand sa imi achizitionez un Nvidia g210 de 512, sper ca imi vor rula jocurile de ultima generatie.

  14. techDepo a scris pe:

    De cine sunt facute cipurile de memorie de pe placa?

  15. poparamiro Post author a scris pe:

    Samsung K4G10325FE-HC04

    http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/productInfo.do?fmly_id=759&partnum=K4G10325FE

  16. edy12006 a scris pe:

    Toate placile accepta overclocking? Sunt riscuri daca setez prea mare sa mi se poata arde?

  17. poparamiro Post author a scris pe:

    Potentialul de overclocking difera de la exemplar la exemplar si orice modificare a parametrilor (in special voltaj) peste limitele specificate de producator implica anumite riscuri.

    Cresterea exagerata a voltajului insotita de o racire insuficienta poate provoca cel mai repede daune hardware-ului.

Lasa-ne un comentariu: