CeBIT 2010 – A-Data DDR3 2200 7-8-7-24

Scris de: , in categoria: Stiri, in 8 March, 2010.

V-am povestit in urma cu cateva zile despre noutatile prezentate de A-Data la CeBIT. Printre acestea, aminteam de un kit misterios, DDR3 2200 CL7, despre care am afirmat ca ar fi primul kit DDR3 2200 CL7 din lume. Evident, cititorii lab501 sunt foarte bine informati, asa ca reactia voastra nu s-a lasat asteptata, si am luat o portie zdravana de sapuneala atat pe forum cat si pe site, pentru ca, nu-i asa, primul kit DDR3 2200 CL7 nu a fost produs de A-Data. Aveti dreptate domnilor, punctual vorbind, primul kit DDR3 2200 CL 7 nu a fost produs de A-Data, nu foloseste IC-uri Elpida Hyper alese manual, ci PSC-uri, si nu foloseste latentele 7-8-7-24, ci 7-10-10-24. Oups… m-ati prins 😀

Imi asum critica, kit-urile echipate cu chip-uri PSC au fost introduse cu ceva vreme inaintea kitului despre care vorbim mai sus, deci este perfect adevarat ca nu vorbim despre primul kit DDR3 2200CL7. Noile IC-uri PSC permit atingerea unor frecvente foarte ridicate si prezinta o alternativa excelenta pentru cei care isi doresc o frecventa uriasa in utilizarea zilnica (exista deja kituri DDR3 2400CL9 disponibile). Dar despre acest tip de memorii vom vorbi in curand in cadrul unui articol dedicat.

.

.
Pana atunci, revenim la kitul A-Data, si avem totusi parte de o adevarat premiera. Trebuie sa recunosc, atunci cand kitul DDR3 2200 CL8 din seria Plus a iesit pe piata, credeam ca am vazut apogeul kiturilor cu Elpida Hyper binn-uite la sange. Se pare ca m-am inselat, iar cei de la A-Data vor sa impinga exclusivismul la extrem, cu acest varf de gama botezat A-Data XPG Xtreme DDR3 2200X. Practic, cei de la A-Data au impartit seria XPG in trei (Xtreme, Plus si Gaming), seria Xtreme folosind CAS 7, seria Plus folosind CAS 8 iar seria Gaming folosind CAS 9. Fiecare serie are un varf de gama, DDR3 2200, cu latentele corespunzatoare seriei din care face parte. Ei bine, daca modelul DDR3 2200 CL8 din seria Plus m-a lasat fara cuvinte, varful de gama al seriei Xtreme m-a socat pur si simplu. Cei de la A-Data au facut ce se pricep mai bine, si au ales la sange IC-urile Elpida Hyper, pana cand au reusit sa obtina o cantitate suficient de mare pentru a lansa varful de gama al seriei Xtreme. De cateva luni ma tot intrebam de ce nu gasesc in oferta lor un kit DDR3 2000 CL7, si raspunsul a venit in sfarsit. Pentru ca binning-ul s-a facut direct pentru DDR3 2200 7-8-7-24. Aaa…cred ca vad deja o sclipire de nebunie in privirea unora dintre voi. Ca sa ne mai linistim putin, trebuie sa ne dam seama din start ca disponibilitatea va fi probabil si mai mica decat a varfului de gama din seria Plus, iar pretul nu cred ca mai are nevoie de comentarii. Daca pentru kitul cu CL8 trebuia sa amanetam frigiderul si televizorul, pentru varful de gama al seriei Xtreme va trebui probabil sa ne vindem un rinichi. Si oricat de extrem ar suna, sunt convins ca se va gasi macar un membru al comunitatii lab501 care sa isi cumpere un asemenea kit de memorii.
.

.

Lasand consideratiunile de ordin financiar la o parte, specificatiile kitului despre care vorbim astazi sunt DDR3 2200, 7-8-7-24, 1.55-1.75v. Eista atat variantele Dual-Channel, cat si TriChannel, in aromele 2x2GB, respectiv 3x2GB. Indiferent de varianta, este inclus in pachet si un cooler dedicat, pentru a usura sarcina bietelor IC-uri impinse la extrem. Si daca se intampla ca acestea sa plece pe campiile fericite ale voltajului infinit, garantia pe viata asigura mandrul posesor de un inlocuirea modulelor defecte. Cred ca putem concluziona ca, daca amatorii de frecvente uriase in daily-use si-au primit jucariile de ceva vreme, acum si overclockerii extremi, pentru care sub-latentele stranse sunt obligatorii pentru a atinge cele mai mari performante, au in sfarsit ceva la care sa viseze. In conditiile astea cred ca faptul ca A-Data au lansat la CeBIT doua modele de stick-uri USB 3.0 nu mai intereseaza pe nimeni, corect?

Comentarii

Niciun comentariu la: CeBIT 2010 – A-Data DDR3 2200 7-8-7-24

Lasa-ne un comentariu: