Antec Sonata IV – eleganta si silentiozitate

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 21 July, 2011.


La prima vedere, puristii ar putea stramba din nas apropo de fanta de aerisire din dreptul unitatilor de stocare. Majoritatea pasionatilor nu au apreciat niciodata montantul transversal al HDD-urilor, combinat cu o fanta de aerisire pe lateral, mai ales in cazul unei caracase silent. Cei de la Antec ne dovedesc insa ca nu degeaba se numara printre pionierii conceptului de silentiozitate si pot implementa solutii foarte inteligente pentru a obtine un produs performant. In cazul de fata, Sonata IV nu este dotata cu nici un fel de intake in afara de respectiva fanta de aerisire. Asta inseamna ca nu avem fante de aerisire pe masca frontala, nu avem fante de aerisire pe latura inferioara a carcasei, de fapt nu avem nici un fel de fante de aerisire in afara de intake-ul lateral (dotata cu filtru de praf) si exhaust-ul de 120mm din spate, unde este montat singurul venitlator din sistem.

Construind montant-ul hard-disk-urilor ca un bloc solid, fara gauri, si eliminand orice alt punct prin care aerul ar putea intra in carcasa, ventilatorul de exhaust de 120mm precum si ventilatorul sursei creeaza o presiune negativa in carcasa, ceea ce inseamna ca aerul este tras automat prin fanta de aerisire laterala, printre hard-disk-uri, racind apoi placa video, placa de baza, procesorul, si iesind prin partea din spate/sus a carcasei. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un air-flow eficient, controlat, datorita caruia hard-disk-urile beneficiaza de o racire adecvata fara ventilatoare de intake. O solutie destul de buna daca ma intrebati pe mine, dar desigur, viabila in cazul unor sisteme construite de la bun inceput pentru silentiozitate.
.

Comentarii

11 comentarii la: Antec Sonata IV – eleganta si silentiozitate

  1. E timpul pentru un upgrade de la vechea mea pasiune … Antec SONATA III ! (si acum voi putea folosi mai usor si portul USB 3.0 🙂

  2. al a scris pe:

    Totul bine si frumos pana la proba practica… incearca sa conectezi cablu sata si alimentare la ssd-ul ala. NU POTI! FAIL pentru Antec. Am asamblat un sistem cu o carcasa similara si cablurile de alimentare si sata de la ssd-ul ala dadeau in dunga metalica din fata conectorilor. Am ajuns sa pun ssd-ul total aiurea pe acolo.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Eu am incercat si nu am avut nici o problema…depinde si de ce cabluri folosesti 🙂

  4. al a scris pe:

    Eu am incercat cu un ssd Vertex 3 240 gb si cablurile aferente unei placi de baza Intel DP67DE. Nu mai stiu exact ce sursa era, dar cablurile pareau standard.

  5. Tile a scris pe:

    Antec nu au reusit sa ma impresioneze cu seria Sonata si observ ca nici de data asta nu au facut-o. Problema acestei serii de carcase este montantul pentru hard disk-uri.

  6. Ar fi fost si mai tare daca ar fi avut si avut posibilitatea de montare a unui fan lateral pentru a bate pe CPU.

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Mufele erau drepte sau in unghi de 90? Cu sau fara sigurante?

  8. dellbell a scris pe:

    nu se compara cu Corsair Obsidian …

  9. Tu compari un BMW cu un Ferrari?

  10. bLinky a scris pe:

    daca piciorusele alea din cauciuc sunt la fel ca la sonata 3 dupa cum apar in poze, asta este un puct slab pe care se pare ca nu l-au remediat. in plus, ar fi fost buna daca ar fi scos si un model fara sursa incorporata pentru cei care au deja una chiar mai puternica decat cea prezenta aici. pentru mine unul, nu merita inca sa fac upgrade la vechea sonata 3, diferenta de bani nu justifica cel putin pt mine upgrade-urile aduse.

  11. Cea mai silentioasa din familia Sonata e Sonata Proto. Inca nu am intalnit carcasa mai silentioasa decat aceasta….

Lasa-ne un comentariu: