Vizita la Enermax in laborator: NAXN 450W, Revo87+ 850W si Lepa G1600 testate

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 25 June, 2012.

 

Laboratorul si aparatura

 

Am ajuns si la partea interesanta pentru cititorii Lab501, ce fac parte din categoria pasionatilor de technologie de varf. Desi nu ocupa o camera intreaga – cum v-ati putea imagina – echipamentul de test al celor de la Enermax este de-a dreptul impresionant, iar pentru asta e nevoie sa spun doar un singur cuvant: Chroma

Chroma este cel mai mare producator de echipamente destinate testarii automatizate (ATE) a surselor de alimentare. O platforma de testare este alcatuita dintr-una sau mai multe carcasa (Mainframe) si mai multe module configurate in functie de necesitati (maxim 4 module per carcasa pentru 6314 sau maxim 2 module pentru 6312).

Trebuie sa precizez un lucru totusi; comparativ cu Chroma, solutii ca SunMoon, FastAuto sau TechRed pot fi privite ca niste “jucarii” tocmai bune de testat surse in weekend. Chroma joaca in alta liga dar, ce-i drept, costa de peste 10 ori mai mult si necesita mai multa munca si cunostinte pentru a o seta cum trebuie…

 

 

Pentru testul nostru am avut la dispozitie o platforma de test formata din 2 carcase Mainframe Chroma 6314, fiecare fiind echipata cu cate 4 module Chroma 63103 ce pot incarca maxim 300W fiecare (in total 2400W). 6 module incarca fiecare cate un rail (+3.3V, +5V, +12V3, +12V4, +12V5, +12V6), in timp ce 2 module incarca impreuna rail-ul +12V2 pentru a putea furniza o sarcina de maxim 600W (50A).

Deasupra celor 2 module avem o carcasa Mainframe din generatie mai noua (Chroma 6314A), echipata cu 2 module. Primul modul este Chroma 63102A ce poate incarca simultan 2 rail-uri furnizand maxim 100W pe fiecare canal, alocat fiind pentru 5VSB si -12V. Cel de-al doilea modul este unul “baban”, Chroma 63106A ce poate incarca un singur canal pana la un maxim de 600W – acesta din urma este destinat rail-ului +12V1. Acest din urma Mainframe poate incarca maxim 800W, ajungand la un total de 3200W, mai mult decat orice sursa ce ar putea fi inventanta in urmatorii 4-5 ani :).

 

 

 

Deasupra turnului format de cele 3 carcase troneaza analizorul AC Chroma 66202. Aceste este inseriat pe linia de alimentare a sursei si afiseaza o serie de parametrii importanti: tensiunea AC, amperajul AC, puterea consumata AC (in W) precum si factorul de corectie al puterii (PFC). A nu se confunda cu aparatul de masurat consumul la priza folosit de noi in mod curent, Chroma 66202 intra in cu totul alta clasa de precizie.

 

 

O atentie speciala o merita placa de test, fabricata in-house de Enermax (Chroma nu ofera asa ceva, ei fabricand numai intrumentele de sarcina si masura). Pentru masurarea zgomotului tensiunilor (ripple noise) am folosit un osciloscop digital de clasa (Tektronix TDS 3014C) conectat la rail-uri prin intermediul a 2  condensatoare pentru a respecta specificatiile ATX12V Power Supply Design Guide.

PCB-ul pe care sunt amplasate mufele are o grosime considerabila pentru a putea sustine consumul ridicat acest lucru fiind extrem de important pentru niste rezultate corecte. Modulele Chroma afiseaza atat amperajul (masurat cu un senzor serie intre sursa si sarcina) precum si tensiunea conectand bornele la tensiunea respectiva.

Metoda recomandata de Chroma este amplasarea anselor de masura pentru tensiune la un loc cu firele de sarcina, adica la marginea PCB-ului. Acest lucru nu poate furniza o citire exacta pentru ca se pierde energie atat prin PCB cat si prin conexiunea dintre mufele sursei si cele de pe placa de test. Pentru a masura mai exact tensiunile si implicit eficienta sursei, noi am amplasat bornele de masura exact in mufele sursei.

In ceea ce priveste precizia de masura, Chroma depaseste multe voltmetre cu pretentii masurand la o precizie de 4 zecimale dupa virgula. Mai mult, pentru a mentine o precizie cat mai mare, atat modulele de sarcina Chroma cat si osciloscopul sunt calibrate in fiecare an de o firma specializata…

 

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Vizita la Enermax in laborator: NAXN 450W, Revo87+ 850W si Lepa G1600 testate

 1. Robert a scris pe:

  Frumoasa “escapada” pentru echipa lab501!

  O intrebare legata de prima sursa, care este produsa in regim OEM pentru Enermax de un alt producator… ati mai intalnit aceasta “situatie” si la alti producatori de surse consacrati?

 2. Negaterium a scris pe:

  /like

 3. Ostrog arata binisor, insa pare extrem de sensibila si “sighinasa”. Cum se simte, mai exact, carcasa?

 4. Costi a scris pe:

  Ca să fiu cârcotaș..
  A-ți ajuns la un nivel înalt. Locurile fruntașe în competiții au atras atenția brandurilor asupra voastră și sunteți invitați să luați parte la diferite emisiuni sau să testați componente noi și dați dovadă de profesionalism.. dar fiți profesionaliști până la capăt!
  Așadar: avem curent și nu amperaj, tensiune și nu voltaj!
  Detaliile astea contează la un moment.

 5. Radu a scris pe:

  La asemea curenti conteaza foarte mult grosimea firelor, care este calculata la limita. Cat despre laborator, puteti folosi un clampmetru impreuna cu un oscilocop, fara sarcina artificiala pentru a masura cu adevarat o sursa.
  Sarcina artificiala(Dummy load) se poate face din cateva sute de reziste de 10W dispuse pe o placa A4 sau A3 de cablaj, impreuna cu cateva vetilatoare de 12V

Lasa-ne un comentariu: