Sandy Bridge – Mobile in test IV
Am ajuns iata si la cel de-al 4-lea review referitor la Sandy Bridge, iar astazi a venit randul platformei mobile sa treaca sub microsocop. Vom incepe acest articol cu cateva cuvinte despre ce inseamna noua arhitectura pentru piata notebook-urilor urmand sa vedem si care va fi line-up-ul exact al modelelor de procesoare destinate acestora. Pentru cei mai curiosi dintre voi recomandam insa si citirea articolelor anterioare, intrucat vom folosi unele din rezultatele de acolo pentru a trage concluzii la sfarsitul acestui articol.
Sandy Bridge – o noua arhitectura Intel
Sandy Bridge – mainstream with an attitude
Sandy Bridge – studiu al graficii integrate
Dupa cum cred ca ati aflat din articolele anterioare ale colegilor mei, cea mai mare nouatate pe care o aduce Intel Sandy Bridge este integrarea nucleului grafic in pastila procesorului. Schimbarile nu se opresc insa aici, discutam despre o optimizare masiva a comunicarii intre procesoare, GPU si memorie precum si despre modificari ale arhitecturii pe mai multe nivele; rezultatul obtinut direct este ca, spre deosebire de Clarksfield, partea grafica nu mai penalizeaza performanta memoriei. O alta noutate este integrarea memoriei cache LLC (Last Level Cache) care functioneaza atat ca L3 cache cat si drept cache pentru nucleul grafic, comunicand cu acesta printr-o interfata bus “ring” de tip bidirectional. Setul de instructiuni AVX (Advanced Vector Extension) este o extindere a setului de instructiuni x86 ce va oferi in viitor cresteri consistente de performanta in aplicatiile optimizate pentru acestea. Ar mai fi de mentionat si imbunatatirile aduse partii de power-management care duc la un consum mai mic de energie, imbunatatiri obtinute atat prin diverse tweak-uri arhitecturale cat si prin optimizarea tehnologiei Intel Turbo Boost.
In urmatoarele tabele vom vedea care sunt modelele de procesoare Sandy Bridge Mobile:
Denumirile noilor procesoare sunt oarecum dificil de retinut, existand 3 serii: Standard Voltage (SV), Low Voltage (LV) si ULV (Ultra Low Voltage). In seria SV avem de-a face cu 3 modele dual-core si 3 quad-core-uri toate beneficiind de HyperThreading; cele trei modele cu 4 nuclee i7-2720QM, i7-2820QM si i7-2920XM sunt diferite de toate procesoarele Sandy Bridge (mobile sau desktop) fiindca suporta nativ memorie DDR3 tactata la 1600MHz. Probabil sporul de performanta va ajuta partea de performanta grafica datorita latimii de banda suplimentara.
De notat ar fi ca doar quad-core-urile beneficieaza de mai mult de 4MB de cache L3, in timp ce restul modelelor trebuind sa se multumeasca cu doar 3MB, exceptie facand doar dual-core-ul i7-2620M care utilizeaza 4MB de cache. Toate procesoarele Sandy Bridge au integrat nucleul grafic Intel HD Graphics 3000 spre deosebire de modelele destinate pietei de desktop-uri.
Seria de modele LV/ULV este constituita doar din nuclee dual-core, ce beneficieaza de un cache L3 de 4 MB, in afara de modelul i5-2537M ce are doar 3MB. Deosebirile fata de seriile SV nu sunt foarte mari, principala diferenta fiind frecventele de lucru mai mici atat in cazul procesorului cat si in cazul GPU-ului integrat, necesare evident pentru a mentine consuul energetic la valori cat mai mici. Avand insa in vedere catre ce notebook-uri se vor indrepta aceste procesoare sunt convins ca performanta va fi mai mult decat suficienta.
Comentarii
Salut.
Cred ca acest articol a fost mai mult un review la notebook-ul Asus. Ma asteptam sa vad testat un laptop care nu are un GTX 460 integrat, ci in schimb sa contina doar un CPU Sandy Bridge cu grafica integrata. Sper sa vad un astfel de test in curand.
PS: notebook-ul este de nota 10!
daca problemele pt Sandy Bridge sunt valabile si pe platformele mobile, atunci testul de azi se putea concluziona altfel:
SEE YOU SOON !
Partea mobila nu prea va fi afectata ca problema ascestor chipseturi este cu controlerul de port SATA3. La noile chipseturi rar se vor folosi mai mult de 2 porturi sata, si in acel caz se pot folosi porturile de 6 Gbps care nu sunt afectate. Aici este alegerea producatorului ce va face. 🙂
Pingback: Sandy Bridge – Mobile in test IV
Pingback: NEWS - Procesoare - Page 135 - My Garage
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube