ASUS ROG RAIDR Express 240GB Review

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 3 May, 2013.

Concluzii

 

Privind ASUS ROG RAIDR Express 240GB ca o solutie completa hardware si software avem in fata un produs excelent care poate accelera un PC doar in cateva click-uri si arata foarte bine odata instalat in sistem. Daca ar costa cat un SSD normal de 240GB-256GB (~1000RON), as putea spune ca as recomanda aceasta solutie chiar daca performanta nu este mereu la inaltime iar in unele cazuri suntem nevoiti sa rulam cu placa video la 8x. Usurinta in utilizare, suportul software precum si boot-ul extrem de rapid in modul UEFI ar face uitate aceste incoveniente.

Totusi, pretul vehiculat pentru RAIDR Express 240GB se invarte pe la 1900-2000RON ceea ce e cam mult tinand cont ca solutii ca OCZ Vector 256GB si Samsung 840 Pro 256GB costa in jur de 1050-1100RON si sunt in majoritatea cazurilor mai rapide.

Sunt de acord ca SATA 3 a ajuns deja sa limiteze performanta SSD-urilor, cele mai recente controllere ajungand la limita interfetei fara artificii de compresie (Everest Barefoot 3, Link-A-Media, Samsung, Marvell). Daca pana la SATA 4 mai avem de asteptat, SATA Express e dupa colt si ar trebui sa o vedem anul asta o data cu ultrabook-urile bazate pe Haswell. Sigur, portul traditional PCI-Express ramane inca o solutie viabila dar nu cu o astfel de implementare hardware, de exemplu daca in loc de Sandforce SF-2281 ASUS ar fi folosit excelentul Marvell 88SS9187 cuplat cu memorie Toggle-NAND (Plextor M5 Pro, Crucial M500) lucrurile ar fi stat cu totul altfel.

O alta alegere indoielnica este controller-ul RAID Marvell, care desi ofera o performanta decenta nu poate concura nici macar cu southbridge-ul Intel. O solutie ceva mai scumpa dar mult mai potrivita pentru tinta lui RAIDR Express ar fi fost un controller RAID specializat care poate lucra si cu memorie externa (eu as fi ales LSI SAS 2008 sau varianta PCI-Express 3.0 LSI SAS 2308).

Una peste alta salutam intrarea ASUS pe piata unitatilor de stocare SSD si apreciem prezentarea,  software-ul precum  si dotarile excelente. Evident, ca o prima tentativa aceasta nu putea fi lipsita de probleme  iar doua dintre acestea le vad in performanta neconvingatoare (datorita alegerii neinspirate a  arhitecturii hardware) dar si in pretul care este cam de 2 ori mai mare decat cel al unui SSD clasic ce are aceeasi capacitate.

 

_MG_1478

Comentarii

7 comentarii la: ASUS ROG RAIDR Express 240GB Review

  1. neophitus a scris pe:

    Va costa maximum 1.2E/GB, asta se traduce in 2000 RON doar daca raportul Euro/RON ajunge la 7. 🙂
    Altfel spus, va costa in jur de 300 de euro.

  2. Poate faceti o comparatie cu echivalentul de 240GB de la OCZ http://www.nordichardware.com/Software/ocz-introduces-trim-enabled-revodrive-3-max-iops.html, care are TRIM (chiar daca nu e boot-abil). mai rapid ar zice unii si la acelasi pret…

  3. daniel a scris pe:

    Nu erau alte solutii pcie bootabile inaintea acestui Raidr?

    Ca de ex:
    http://thessdreview.com/our-reviews/super-talent-raiddrive-upstream-220gb-pcie-ssd-review-plug-and-play-bootable-and-1gbs-speed/

    Also located on the PCB which is unique to PCIe SSDs, at least at this point, is a Spansion 16M S29AL016J70TF102 Boot Sector Flash Module which enables your system to boot from the card itself. As remarkable as it seems, our system recognized the card immediately and installation of the OS was a snap.

    Sau astea:

    http://thessdreview.com/daily-news/latest-buzz/owc-releases-first-fully-bootable-pcie-ssd-for-mac-and-pc/

    http://thessdreview.com/hardware/peripherals/owc-mercury-accelsiorm-pcie-msata-controller-review/

  4. matose Post author a scris pe:

    Erau, numai ca RAIDR Express este prima solutie “care este compatibil TRIM, suporta atat Windows 8 Fast Boot cat si modul Legacy si este totodata bootabil”

  5. doru a scris pe:

    Quote: RAIDR Express este prima solutie “care este compatibil TRIM, suporta atat Windows 8 Fast Boot cat si modul Legacy si este totodata bootabil”

    Se poate ca au pornit de la cel mai bun hardware si au taiat pana au ajuns la aceste specificatii…

  6. bogdan a scris pe:

    buna, este posibil sa folosesc acesata unitate intr un server dell care deja are o matrice raid 10 cu hdd uri?

  7. Monstru a scris pe:

    Vrei sa o folosesti pentru OS? Atata timp cat ai suficiente lane-uri PCI-E in procesor/procesoare, nu ar trebui sa ai nici o problema. Solutia RAID este integrata iar tot ansamblul comunica prin PCI-E cu procesorul.

Lasa-ne un comentariu: