Review – ASUS ROG Strix Arion M.2 NVMe SSD Enclosure USB3.2 GEN2 Type-C – 5 controller-e USB 3.2 Gen 2 testate

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 15 May, 2020.

Concluzii

 
La 7 ani de la publicarea specificatiilor standardului USB 3.1, devenit ulterior USB 3.2 Gen 2, respectiv la 5 ani de la aparitia primelor produse in retail, vedem pentru prima data o solutie de stocare externa care reuseste sa utilizeze din plin latimea de banda pusa la dispozitie de standardul USB 3.2 Gen 2, oferind viteze de transfer superioare SSD-urilor S-ATA, de exemplu, cu ajutorul unei simple conexiuni USB Type-C.

Asta inseamna ca transferul unor cantitati mari de date este mai rapid ca niciodata, iar utilizarea sistemului de operare instalat pe o unitate externa poate oferi performante superioare unui SSD S-ATA intern, pentru cei care au nevoie de asa ceva, cu mici modificari aduse Windows-ului in momentul instalarii.

Pentru fotografi, pentru video-editori, pentru toti cei care au nevoie de o solutie de stocare externa ultra-rapida, ASUS ROG Strix Arion reprezinta o gura de aer proaspat. Mai mult decat atat, nici nu aveti nevoie de cel mai rapid SSD NVMe de pe piata, ba din contra, o solutie accesibila se va descurca similar, limitarea fiind impusa oricum de latimea de banda a magistralei USB 3.2 Gen 2, nu de performanta SSD-ului. Iar acesta nu va avea nici un fel de probleme, datorita radiatorului din aluminiu care il va inconjura, Arion cantarind 98g fara SSD.

ASUS ROG Strix Arion este comercializat pentru ~ 300 RON in Romania, fara SSD. Exista si alte rack-uri externe pentru conectarea unui SSD NVMe la un port USB, chiar si in Romania fiind disponibile suficiente alternative, unele dintre ele mai accesibile, unele la un pret apropiat.

In cazul in care aveti in plan o astfel de achizitie, incercati sa aflati detalii despre bridge-ul USB / PCI-E utilizat. Chiar daca toate rack-urile de acest gen pot gazdui un SSD NVMe si pot fi conectate la un conector USB-C, nu toate utilizeaza un chipset la fel de performant ca cel incorporat in Arion, drept urmare vitezele pot varia fata de ceea ce ati vazut in testul de astazi. De asemenea, acordati atentie dimensiunilor sistemului de racire (radiator), daca acesta este prezent, pentru ca un radiator sub-dimensionat poate afecta performanta.

Nu in ultimul rand, inainte de a achizitiona un astfel de produs, verificati controller-ul prezent pe dispozitivele pe care planuiti sa il utilizati. Daca discutam despre placi de baza X570 si procesoare AMD Ryzen 3, placi de baza Z490 sau notebook-uri Comet Lake, respectiv despre placi de baza echipate cu ASMedia 3142 sau 3242, atunci veti obtine rezultate similare cu ceea ce ati putut vedea in testul de astazi. In caz contrar, vitezele pot fi chiar si de doua ori mai mici.

La final, pot spune ca Arion ofera un echilibru aproape perfect intre viteza si capacitate de racire, datorita constructiei robuste si a chipset-ului utilizat. Si pana la aparitia primelor dispozitive USB 3.2 Gen 2×2 pe piata, ARION ramane cea mai rapida solutie de stocare pe USB testata de noi. Iar pentru cei pasionati de fenomen… hei… discutam totusi despre un SSD extern cu RGB. ROG style…

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – ASUS ROG Strix Arion M.2 NVMe SSD Enclosure USB3.2 GEN2 Type-C – 5 controller-e USB 3.2 Gen 2 testate

 1. Dor a scris pe:

  Salut! Este utilă introducerea. Îmi reamintește denumirile corecte, utile când sunt în căutare de produse usb3, tot mai rar azi.

 2. Liviu a scris pe:

  Testele ca testele, si review-ul perfect de citit duminica dimineata . O minunatie , dar partea de comparatie intre controllere inclusiv cu generatia AMD / INTEL … mon chapeau baieti ! Kudos si la mai mare .

  Aveti idee de ce intarzie sa apara alte laptopuri in piata cu Ryzen 4xxx ? Chiar asa multa spaga sa dea INTEL ?

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Cred ca facilitatile de productie au fost afectate serios de Covid in Ianuarie si Februarie, motiv pentru care toate livrarile au fost intarziate.

Lasa-ne un comentariu: