Z87 OC Showdown: ASUS, ASRock, Gigabyte si MSI

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 15 October, 2013.

Z87 OC Showdown

 

Tam, dam, tam, dam…sunete de toba, cortina cade si in sfarsit aveti parte de spectacolul mult dorit. Nu, nu chiar de tot, pentru ca astazi discutam doar despre overclocking-ul pe aer, dar chiar si asa, o parte semnificativa din munca mea alaturi de 4 placi de baza in ultimele luni se asterne astazi in fata voastra. Da, stiu ca asteptati acest articol de ceva timp dar din pacate o comparatie cat mai obiectiva este extrem de greu de facut atunci cand ai placi de baza de la producatori diferiti. Asta implica testarea chiar de cate 2-3 ori cu aceeasi placa de baza pentru a fi siguri ca am setat toti parametrii identici, asteptarea unor versiuni de BIOS cat mai bine puse la punct s.a.m.d. Totusi, chiar si asa nu se poate spune ca totul este perfect pentru ca metoda mea de OC e posibil sa fie mai potrivita pentru una din placi, iar pentru cealalta nu.

Spun acest lucru pentru ca fiecare placa destinata overclocking-ul are in spatele un overclocker mai mult sau mai putin cunoscut, care incearca sa realizeze placa perfecta pentru nevoile si metodele lui de OC. Asta poate sa fie sau nu pe placul tuturor, asta fiind si motivul pentru care fiecare placa are adeptii si sustinatorii ei. Acestia primesc placi de la producatorii preferati si se intrec in rezultate, incercand sa demonstreze ca placa lor este cea mai tare. Marketing ieftin pentru companii, daca vreti sa o luam asa…

Apoi urmeaza un razboi in recorduri si comunicate de presa, lasand un eventual cumparator la fel de dezorientat ca si la inceput. Pentru acele rezultate spectaculoase (afisate uneori si pe cutia produsului sau in manual), 60% din efort consta in gasirea unui procesor bun (denumit “golden sample”), 25% in proiectarea unei placi de baza bune din punct de vedere hardware iar 15% in dezvoltarea unui BIOS cu adevarat bun. De-a lungul timpul am putut observa ca proiectarea unei placi de baza bune pentru OC nu este atat de greu, in schimb un BIOS matur si usor de lucrat nu este chiar atat de simplu de obtinut daca nu ai resursele necesare (a se citi ingineri capabili).

In principiu, cam toate placile de baza pot ajunge cam in aceeasi gama de frecvente daca stam sa le bibilim suficient de mult. Astazi vrem sa vedem cat de usor sunt de overclockat aceste placi, cu ce dotari speciale pentru OC se mai lauda producatorii in 2013 si daca mai scump inseamna automat si mai bun?

La apel au raspuns 4 placi de baza, dezvoltate special pentru overclocking:

 

 • ASUS Maximus VI Extreme – proiectata si optimizata de Peter Tan a.k.a Shamino
 • ASRock Z87 OC Formula – proiectata si optimizata de Nick Shih
 • Gigabyte Z87X-OC – proiectata si optimizata de Hicookie (la BIOS a contribuit semnificativ si Dinos22 din TeamAU)
 • MSI Z87 MPower MAX – placa e bazata pe feedback-ul stans de la overclockeri in timpul MOA, iar din cate stiu Elmor a oferit ceva feedback pentru BIOS

 

_MG_3171

 

Comentarii

4 comentarii la: Z87 OC Showdown: ASUS, ASRock, Gigabyte si MSI

 1. fubu a scris pe:

  Foarte tare review-ul Matei! Cu siguranta nu sunt singurul care il astepta!

  Comparativ cu placile de baza lansate in ultimii ani de la sandybridge incoace, cum stau lucrurile din prisma experientei tale? Cum ai interpreta politica preturilor celor 4 producatori?

 2. vladutztg a scris pe:

  Si uite ca am ajuns la vorba Intel, ca pentru alimentarea unui procesor nu iti trebuie 10, 12 sau 16 faze, ci doar 6.

 3. I. M-ia plăcut review-ul!
  II.Maxim 8 faze este super OK!
  III.Acum câtva timp când la Europene Lab.501 realiza 6:23,703 plasându-se pe locul I la SP.32M eu cu Maximus IV Extreme scoteam 6:29,89 plasându-mă(virtual) în faţa Germaniei ,Rusiei,Cehiei ,Franţei ..etc..Concluzia :Cu MB-ul meu ASI fi facut o figura frumoasa ca sekend team la acel concurs,iar aceasta placa este şi va rămâne “mama” tuturor plăcilor ASUS!

 4. felicitari pentru review !
  interesanta scula”

Lasa-ne un comentariu: