Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 4 June, 2010.

METODA DE APLICARE A PASTEI TERMICE

Si modul de aplicare al pastei termice difera in cazul HDT-urilor fata de coolerele cu baza solida. Nu voi intra in foarte multe detalii in acest moment si va voi spune doar ce metoda de aplicare a dat cele mai bune rezultate, urmand ca pe parcursul articolului, la studiul anumitor influente sa vedeti comparatii intre aceasta metoda de aplicare si Liquid Pro, TIM-ul suprem cand vine vorba de performanta.

Am folosit mai multe metode de aplicare:

  • metoda spread – cu o cantitate mai mare de pasta intinsa pe toata suprafata ihs-ului decat in mod mormal. Am mai folosit metoda spread 2, in care am pus pasta pe ambele suprafate
  • metoda in care se aplica trei linii pe suprafata ihs-ului, sau doua linii in forma de X, atentie insa ca exista riscul prinderii aerului in stratul de tim, mai ales la o pasta cu vascozitate mare
  • metoda “line”, in care am pus doar o linie groasa de TIM pe lungimea ihs-ului (pe mijloc, pe latura lunga a ihs-ului lui i7)
  • metoda in care am pus o cantitate mai mare (bob mai mare) in centrul ihs-ului

Rezultatele cele mai bune le-am obtinut cu metoda “linie”, pe care o puteti observa in poza urmatoare. In toate cazurile (in care a folosit metoda line) pasta s-a intins foarte bine acoperind toata suprafata ihs-ului, bineinteles ca grosimea stratului de pasta depinde foarte mult de forma (planeitatea bazei) si de presiunea sistemului de prindere.

Ce este foarte important de stiut este ca trebuie pusa o cantitate mai mare de TIM decat la coolerelele normale si aceasta cantiatate creste daca avem de-a face cu santuri mari intre heatpipe-uri, cum avem de exemplu in cazul lui CM 212+. Trebuie intotdeauna sa adaptati felul de pasta folosita, vascozitatea in special, in functie de presiunea sistemului de prindere. De exemplu MX-3 se poate folosi fara probleme in cazul unei prinderi solide, cu presiune mare, dar in cazul unor push-pins reusita este posibil sa fie afectata. Dupa cum puteti vedea in testele mele eu am recomandat intotdeauna o pasta termica foarte performanta dar cu vascozitate medie (Gelid Extreme sau PK-1) care isi va face treaba si cu sisteme de prindere mai slabe.

Ce mai trebuie sa luati inconsiderare este ca in acest articol HDT-urile sunt avantajate pentru ca ihs-ul procesorului este lapuit. Daca baza HDT are planeitate foarte buna, cum ar trebui sa aiba, sansele de a obtine o urma de pasta mai buna decat in cazul in care ihs-ul nu este lapuit este mai mare. Stim foarte bine ca ihs-urile pot fi cu foarte multe probleme, cel mai rau caz este cel in care marginile sunt ridicate, stratul de pasta fiind gros in acest caz (la folosirea unei baze plane) si transferul termic are mult de suferit chiar daca TIM-ul este foarte performant. O baza convexa ar rezolva intr-o oarecare masura problemele, dar am spus foarte clar ca acest lucru nu il vom vedea in cazul HDT-urilor.

Comentarii

14 comentarii la: Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

  1. Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.

  2. walftob a scris pe:

    Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.

  3. rob overseer a scris pe:

    felicitari pentru articol

  4. Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)

  5. cirthix a scris pe:

    Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.

  6. Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  8. Tile a scris pe:

    Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.

  9. meseriasugt a scris pe:

    Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.

  10. Kebola a scris pe:

    Ciao!
    Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
    Pentru ca eu as vrea:
    1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
    SAU
    2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Salut,

    Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.

    Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.

    Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.

    Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.

  12. Silviu a scris pe:

    Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”

  13. danny a scris pe:

    Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere

  14. Anonim a scris pe:

    Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
    PS. am invatat multe de aici…Multumesc!

Lasa-ne un comentariu: