Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 4 June, 2010.

Aerocool DCC-C1200


Voi incepe calatoria in lumea HDT-urilor cu modelul DCC-C1200 al firmei Aerocool. Aceasta alegere nu este intamplatoare pentru ca este unul dintre cele mai reprezentative si renumite coolere HDT de pe piata. Ca sa intelegeti mai bine ce de ce am spus treaba aceasta voi face o mica calatorie in trecut in vremea in care True era rege, eu eram un “proaspat” tester de coolere iar tehnologia HDT lua avant gratie unui marketing foarte agresiv.

Arocool DCC-C1200 nu este altceva decat o clona imbunatatita a coolerului Core Contact Freezer produs de firma Sunbeam si care la data aparitiei a invins cele mai bune coolere existente in foarte multe review-uri, True aflandu-se printre invinsii sai.

Ca un foarte pasionat tester de coolere nu am mai pierdut vremea si am cumparat rapid acest model de cooler HDT sa vad ce poate intr-adevar pentru ca aceste lucuri se intamplau putin dupa ce am descoperit cea mai valoroasa comunitate de entuziasti din acel moment din Romania, si care mi-a deschis ochii in ceea ce priveste foarte multe aspecte din aceasta lume frumoasa dar si controversata a IT-ului. Comunitatea se numea Crazypc si era formata dintr-un numar destul de mic de oameni dar pentru care pasiunea era mai importanta decat orice. Am invatat de la acesti minunati oameni ca foarte multe din review-urile din afara nu prezentau realitatea, lucru pe care aveau sa il confirme multe din testele mele.

Asadar testul cu CCF se numea TRUE vs CORE CONTACT FREEZER, in care nu numai ca CCF a pierdut confruntarea cu regele dar nu era nici macar aproape de el. Ca si atunci cat si acum singurul lucru care ma interesa era o testare cat mai corecta pentru a prezenta cititorilor mei adevarul. Cam acesta a fost primul meu contact cu HDT-urile, am ramas dezamagit de potentialul acestei tehnologii noi si chiar mai dezamagit de multe din review-urile de afara.

PACHET, ARHITECTURA SI CONSTRUCTIE

Continutul pachetului este destul de complet, avem ventilator inclus, cleme de prindere precum si benzi adezive de cauciuc pentru prevenirea vibratiilor. Ventilatorul este unul destul de reusit, este de tip PWM cu o turatie maxima de 1800 rpm. Pot spune ca nu este zgomotos la turatia maxima, bineinteles in comparatie cu alte modele, pentru ca am vazut ventilatoare de 2100 rpm care au presiune mai slaba si sunt mai zgomotoase. Sistemul de prindere inclus ofera suport pentru socket 775 si AM2 iar pasta termica inclusa nu are o conductivitate foarte buna (>2.5W/mK) dar nu este de tip silicon/white paste, despre care stim ca nu este defel performanta. Din pacate coolerul nu are prindere pentru generatia noua de procesoare, eu am adaptat alta prindere pentru a-l putea testa, dar despre acest lucru vom vorbi la timpul potrivit. Am spus ca acest cooler este o clona imbunatatita de CCF pentru are in componenta si lamele de cupru care ar trebui sa-i imbunatateasca cu ceva eficienta in special la turatii mari. Baza este de calitatea foarte buna, constructia fiind si ea de o calitate mai buna decat a inaintasului CCF.

Lipsa suportului pentru platformele noi constituie un mare minus, dar nu prea mai conteaza foarte mult pentru ca acest cooler este EOL dupa spusele firmei producatoare, dupa parerea mea o miscare foarte gresita, vom intelege in curand de ce spun acest lucru.

Coolerul este masiv (930g), in special pentru ca are 18 lamele de cupru pozitionate pe mijlocul lui dar si datorita faptului ca este voluminos. Cele58 de lamele au o grosime de 0.25mm, nu sunt nichelate (vorbim de cele de aluminiu), au o suprafata mare si sunt dese, distanta dintre ele este de ~2mm. Lamelele mai au o indoitura in capat ce are rolul de a directiona airflowul spre wrm-ul placii de baza, prevenind supraincalzirea acestuia, lucru care ar putea fi eficient dar numai la airflow mare. Cele patru heatpipe-uri de 8mm nu sunt nichelate si la nivelul bazei au o distanta intre ele de ~ 1.3mm, ceea ce nu este un lucru rau, dar mai multe vom vorbi despre acest lucru si despre baza la capitolul potrivit. Heatpipe-urile si lamele nu sunt “soldered”, dar la acest nivel nu putem avea pretentii la asa ceva, spun acest nivel pentru ca pretul ui este foarte mic.

Calitatea lui este buna, nu avem lamele care se misca, finisarea este de calitate si pot spune ca mi-a facut o impresie buna, fiind chiar aspectuos. Arhitectura lui nu este optimizata pentru low air flow si nu are suport pentru montarea a doua ventilatoare, un lucru ce ar fi fost folositor pentru ca are o latime destul de mare si ar fi scalat frumos cu o configuratie de tip push pull.

In cele ce urmeaza puteti observa caracteristicile heatsink-ului si specificatiile ventilatorului, comparatii cu alte coolere pentru a va da seama mai bine de marimea lui si bineinteles poze care surprind detaliile descrise mai sus.

Comentarii

14 comentarii la: Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

  1. Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.

  2. walftob a scris pe:

    Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.

  3. rob overseer a scris pe:

    felicitari pentru articol

  4. Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)

  5. cirthix a scris pe:

    Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.

  6. Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  8. Tile a scris pe:

    Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.

  9. meseriasugt a scris pe:

    Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.

  10. Kebola a scris pe:

    Ciao!
    Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
    Pentru ca eu as vrea:
    1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
    SAU
    2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Salut,

    Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.

    Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.

    Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.

    Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.

  12. Silviu a scris pe:

    Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”

  13. danny a scris pe:

    Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere

  14. Anonim a scris pe:

    Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
    PS. am invatat multe de aici…Multumesc!

Lasa-ne un comentariu: