Kingston SSDNow V Gen. 2 – JMicron, adio dar raman cu tine!

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 22 March, 2010.

Concluzii

Generatia a doua a seriei SSDNow V este cu  siguranta o alegere mult mai buna atunci cand comparam cu vechea generatie bazata pe problematicul JMF602, dar oare poate fi acesta recomandat acelora dintre voi care sunt in cautare de un nou SSD? Pai sa vedem partile negative: se incinge atat de tare incat frige atunci cand pui mana pe el, are probleme de performanta atunci cand se incalzeste, nu are NCQ si nu straluceste la performanta in utilizare obisnuita desi in benchmark-urile sintetice se descurca onorabil.

Partile pozitive ar fi suportul nativ pentru functia  TRIM, performanta buna in lucrul cu fisiere mici si pretul care se afla la acelasi nivel cu cel al vechiului model. Tinand cont de cele spuse mai sus consider ca pe nimeni nu incalzeste un rezultat mare in AS SSD Benchmark atunci cand performanta in aplicatiile uzuale nu se ridica la acelasi nivel. In plus, sa am un SSD care consuma cat un HDD, care ma frige atunci cand pun mana pe el si care are caderi de perfomanta atunci cand se incinge nu ma incanta foarte tare. Asadar, le urez inginerilor de la JMicron sa mai incerce sa proiecteze controllere, poate pana la anul reusesc sa scoate ceva decent care poate fi folosit.

Kingston SSDNow V 30GB in schimb a fost o surpriza placuta cu un comportament excelent in aplicatii real-life, desi numarul de IOPS sau performanta cu fisiere mici nu a stralucit in mod special. Avand in vedere ca s-a lansat noul driver Rapid Storage Technology 9.6 de la Intel care ofera suport TRIM inclusiv in RAID 0, lucrurile devin mult mai frumoase. Practic, cu noile pachete TwinPack putem avea un RAID 0 format din 2 SSD-uri pentru aproximativ 650RON. Vechiul Boot Drive de 40GB era intr-adevar mai bun, avea NCQ iar functia TRIM putea fi activata destul de usor, din pacate insa acesta nu se va mai gasi prin magazine, locul sau fiind luat de varianta de 30GB.

Totusi trebuie sa fac o remarca in ceea ce priveste functionarea functiei TRIM pe SSD-urile bazate pe controller-ul Toshiba T6UG1XBG. Acesta nu restaureaza performanta imediat ce o partitie e formatata sau un fisier e sters ci intr-un mod haotic. A trebuit sa folosesc SecureErase pentru e restaura performanta atat pe seria SSDNow V+ Gen 2 cat si pe micutul Boot Drive de 30GB. Nu mi-am dat seama exact cum functioneaza, cert e insa ca nu restaureaza performanta atunci cand vrea sistemul de operare ci are o vointa proprie, destul de puternica daca ma intrebati pe mine :).

Comentarii

7 comentarii la: Kingston SSDNow V Gen. 2 – JMicron, adio dar raman cu tine!

  1. endluzerul a scris pe:

    hahaha, ce mic e PCB-ul SSD-ului de 30 :)). Eficientizare la maxim. Am zis maxim 🙂

    TRIM-ul poate il vezi mai bine in timp, ideal ar fi sa folosesti doua SSD-uri (unul cu TRIM, unul fara) timp de 6 luni constant, si apoi sa le retestezi.

    In rest, foarte frumos articol, bine punctate plusurile si minusurile

  2. Tile a scris pe:

    Eficienta termica execrabila a acestor SSD-uri trebuie obligatoriu sa fie corectata de catre Kingston. Altfel se va ajunge ca si SSD-urile sa necesite ventilatie exact ca hdd-urile si acest lucru nu este de dorit.

  3. Monstru a scris pe:

    Dumnezeule, cred ca ai avut articole despre placi video despre care nu ai scris atat de mult!!!!

  4. ferike a scris pe:

    Monstru: corect, dar a si bagat Matose multe SSD-uri in test, si in plus, a analizat la “sange” comportamentul la scriere si cel termic, ceea ce nu prea am vazut (adica mai deloc) pe site-uri “consacrate” de afara.

    Bravo Matose!

    Si Monstru, off topic: aspetam Fermi! 🙂

  5. Totusi nu inteleg, performanta scade in timp si se poate restaura doar cu un secure erase/format complet ? … chiar si cu TRIM ?

  6. Matose Post author a scris pe:

    La controller-ul Toshiba nu se restaureaza performanta imediat ca la alte controllere. Isi revine in timp dar eu nu aveam la dispozitie 2 luni ca sa realizez testele, asadar am folosit Secure Erase. Bafta!

  7. Ady a scris pe:

    Ma intereseaza performantele unui SSD A-data S592 32GB SATA II dar nu reusesc sa gasesc date concrete despre el sau un review complet ( daca are TRIM sau nu,performantele par bune Viteza scriere Pana la 150 MB/s Viteza citire Pana la 230 MB/s ) Cine stie mai multe ?

Lasa-ne un comentariu: