Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 November, 2009.

Ati adormit vreodata in fata calculatorului atunci cand copiati un film DVD sau un kit de joc pe stick-ul vostru USB? Atunci noul standard USB 3.0, sau SuperSpeed USB cum mai este numit, o sa va faca viata mult mai frumoasa. Stiu ca suna ca o reclama comerciala dar chiar asa stau lucrurile. USB 3.0 este vazut de multi ca o realizare mai importanta chiar decat SATA 3 si asta pe buna dreptate pentru ca este de aproximativ 10 ori mai rapid decat vechiul standard.

Stim cu totii ca folosind un stick de memorie flash conectat pe USB 2.0 putem obtine maxim 33-36MB/s rata de transfer la citire. Rezulta ca folosind noul standard, vom putea vedea rate de transfer de peste 300MB/s ceea ce devine destul de interesant.

logo-usb3

Conectorul USB 3.0 este identic cu cel al standardului anterior (USB 2.0) dar cablul folosit este mai gros si firele de semnal sunt ecranate. De asemenea, noul standard poate transfera date in mod bidirectional simultan, adica poate efectual operatii de scriere si citire in acelasi timp.

Cea din urma imbunatatire se refera la specificatiile electrice de alimentare a dispozitivelor: USB 2.0 poate furniza un curent maxim de 500mA in timp ce standardul USB 3.0 presupune un curent maxim furnizat de 900mA catre dispozitivele conectate.

cabluUSB3

Daca pentru vechiul standard USB 2.0 o conexiune la o linie PCI-Express 1x Gen 1.1 era suficienta, pentru USB 3.0 cerintele sunt cu totul altele. Chipul NEC uPD720200, primul controller USB 3.0 lansat pe piata, necesita o conectare la o linie PCI-Express 1x Gen. 2.0 si ofera in schimb 2 porturi pentru conectarea dispozitivelor.

Deci, ca si in cazul SATA 3 am ajuns si aici in impas pentru ca avem nevoie pentru a putea folosi USB 3.0 la capacitate maxima de linii PCI-Express Gen 2.0 pe care southbridge-ul Intel P55 nu le poate oferi…

Comentarii

8 comentarii la: Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

  1. Sata3, USB 3.0, procesoare cu 6 nuclee (sau mai multe) super rapide, software optimizat pentru multi-thread, medii de stocare flash. Asta e viitorul.

  2. Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s.sincer mi se pare putin la cum o folosesc eu>/SI FAZA CU 6gB/S HAI SA FIM SERIOSI MAI ASTEPTAM CEL PUTIN 2 -3 ANI PANA SA APARE SI PE PIATA:)

  3. Chiar daca ar aparea pe piata in 2-3 ani, va puteti imagina unde am fi peste 15 ani? 100gb/s? Se avanseaza prea rapid si cred ca la un moment dat o sa avem mari probleme.

  4. coreduo a scris pe:

    Ce probleme ? Or sa se constipe firele ? Cu cat mai rpd cu atat mai bine .Personal, cred ca singura problema care deranjeaza este cea a consumului de curent care este (inca) imens ,am vazut sisteme de test ptr noi sisteme desktop cu sursa de 1250 W…..maine poimane apar magazine cu echipamente de protectia muncii ptr instalatii IT……..

  5. Nicu Straton - SeVeN a scris pe:

    trebuie neaparat sa am placa asta 😀 doar este UD-SEVEN :))) care ar merge bine cu un i-SEVEN 8 SEVEN 0 bineinteles 😀

  6. “As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.”. As vrea sa ii fac cunoscut autorului ca AMD a lansat foarte recent nishte cipseturi cu aceste dotari. Ati putea sa testati si sa vedem putin diferenta dintre Intel cu aceste dotari “emulate” si AMD cu suport nativ. Sunt chiar foaaarte curios!
    Respectele mele ptr review! 😉

  7. iulli a scris pe:

    Ar fi foarte interesant de vazut cum se comporta un hard extern clasic, USB 2.0, legat la o placa de baza cu USB 3.0. S-ar simti ceva imbunatatiri ale vitezei de transfer?

  8. Matose Post author a scris pe:

    Nu se va simti nimic pentru ca va lucra tot in mod USB 2.0 🙂

Lasa-ne un comentariu: