Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 November, 2009.


Schimbarea si evolutia sunt doua concepte absolut normale atunci cand avem de-a face cu tehnologia, mai ales cand vorbim despre cele mai performante componente dedicate entuziastilor. Daca SSD-urile nu si-ar fi facut aparitia iar HDD-urile mecanice ar fi fost singurul mediu de stocare folosit, atunci actualul standard SATA 2 (sau SATA 3Gb/s) ar mai fi rezistat pe piata inca o lunga perioada de timp.

Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s, dar controller-ul integrat in placile de baza (Intel, NVIDIA, AMD, VIA, etc) este conectat la un port PCI Express 1x de generatie 1.1 fiind astfel limitat la 250MB/s. Dar asta nu este o problema pentru HDD-urile actuale care ating abia 120-130MB/s rate medii de citire/scriere. SSD-urile, pe de alta parte,  sunt limitate artificial la 250MB/s si am vazut deja cateva modele atingand usor aceasta limita.

sata-3-logo

Urmarea logica a fost elaborarea standardului SATA 3 (sau SATA 6Gb/s) intai pe post de draft (iulie 2008) si apoi in forma finala publicata la data de 18 august 2008. Acest nou standard prevedea o viteza de transfer practic dubla fata de standardul anterior, anume 768MB/s. Bun, dar acum producatori de placi de baza care erau responsabili cu implementarea acestul standard s-au lovit de o problema mare: chipset-ul Intel P55 care motorizeaza cea mai recenta platforma a celor de la Intel are conexiuni PCI Express doar de generatie 1.1.

cablusata3

Cum Intel nu are de gand sa implementeze SATA 6GB/s prea curand in chipset-urile sale, integratorii au fost nevoiti sa se bazeze pe controllere third-party. Primul controller aparut cu suport pentru noul standard a fost Marvell 912X si din cate stiu eu este si singurul disponibil pana in acest moment. Acesta se conecteaza pe o interfata PCI-Express 1x Gen. 2.0 si ofera utilizatorului 2 porturi SATA (modelul Marvell 9128 ofera in plus fata de 9123 capabilitatea de RAID “hardware”) si 1 port PATA. Ok, acum problema este de unde facem rost de o conexiune PCI-Express 1x Gen. 2.0…

Comentarii

8 comentarii la: Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

 1. Sata3, USB 3.0, procesoare cu 6 nuclee (sau mai multe) super rapide, software optimizat pentru multi-thread, medii de stocare flash. Asta e viitorul.

 2. Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s.sincer mi se pare putin la cum o folosesc eu>/SI FAZA CU 6gB/S HAI SA FIM SERIOSI MAI ASTEPTAM CEL PUTIN 2 -3 ANI PANA SA APARE SI PE PIATA:)

 3. Chiar daca ar aparea pe piata in 2-3 ani, va puteti imagina unde am fi peste 15 ani? 100gb/s? Se avanseaza prea rapid si cred ca la un moment dat o sa avem mari probleme.

 4. coreduo a scris pe:

  Ce probleme ? Or sa se constipe firele ? Cu cat mai rpd cu atat mai bine .Personal, cred ca singura problema care deranjeaza este cea a consumului de curent care este (inca) imens ,am vazut sisteme de test ptr noi sisteme desktop cu sursa de 1250 W…..maine poimane apar magazine cu echipamente de protectia muncii ptr instalatii IT……..

 5. Nicu Straton - SeVeN a scris pe:

  trebuie neaparat sa am placa asta 😀 doar este UD-SEVEN :))) care ar merge bine cu un i-SEVEN 8 SEVEN 0 bineinteles 😀

 6. “As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.”. As vrea sa ii fac cunoscut autorului ca AMD a lansat foarte recent nishte cipseturi cu aceste dotari. Ati putea sa testati si sa vedem putin diferenta dintre Intel cu aceste dotari “emulate” si AMD cu suport nativ. Sunt chiar foaaarte curios!
  Respectele mele ptr review! 😉

 7. iulli a scris pe:

  Ar fi foarte interesant de vazut cum se comporta un hard extern clasic, USB 2.0, legat la o placa de baza cu USB 3.0. S-ar simti ceva imbunatatiri ale vitezei de transfer?

 8. Matose Post author a scris pe:

  Nu se va simti nimic pentru ca va lucra tot in mod USB 2.0 🙂

Lasa-ne un comentariu: