Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 November, 2009.

Am tot vorbit in acest articol de diferitele implementari adoptate de Gigabyte si ASUS, dar ambele aveau partile lor bune dar si dezavantaje. Sa ne gandim cum ar fi ca toate aceste neajunsuri sa dispara si sa ne bucuram de USB 3.0 si SATA 3 in voie fara a face compromisuri.

Partea buna e ca nu trebuie sa ne gandim sau sa ne imaginam pentru ca avem chiar aici cea mai recenta placa de baza Gigabyte: X58A-UD7. Cum este usor de inteles si din titlu, aceasta este bazata pe chipset-ul Intel X58 si face parte din seria Extreme a celor de la Gigabyte.

Cum chipset-ul Intel X58 beneficiaza de conexiuni PCI-Express Gen. 2 din belsug, nu este absolut nici o problema in a conecta controllerele Marvell (SATA 3) si NEC (USB 3.0) direct la acesta. Asadar sa facem cunostinta…

IMG_8644

IMG_8689

Practic diferentele intre fostul varf de gama, Gigabyte EX58 Extreme si placa pe care o analizam astazi sunt pe de-o parte suportul pentru tehnologia 333 (SATA3, USB 3.0 si de 3x mai multa putere pentru porturile USB) dar si cosmetizari minore ale placii pentru o mai buna ergonomie si functionalitate.

IMG_8722

IMG_8701

Putem vedea acelasi controller Marvell 88SE9128 care suporta 2 porturi SATA 3.0, inclusiv in configuratie RAID…

IMG_8739

IMG_8767

… si acelasi controller NEC SuperSpeed (USB 3.0) intalnit si pe seria P55A de la Gigabyte.

IMG_8755

IMG_8762

Comentarii

8 comentarii la: Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

 1. Sata3, USB 3.0, procesoare cu 6 nuclee (sau mai multe) super rapide, software optimizat pentru multi-thread, medii de stocare flash. Asta e viitorul.

 2. Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s.sincer mi se pare putin la cum o folosesc eu>/SI FAZA CU 6gB/S HAI SA FIM SERIOSI MAI ASTEPTAM CEL PUTIN 2 -3 ANI PANA SA APARE SI PE PIATA:)

 3. Chiar daca ar aparea pe piata in 2-3 ani, va puteti imagina unde am fi peste 15 ani? 100gb/s? Se avanseaza prea rapid si cred ca la un moment dat o sa avem mari probleme.

 4. coreduo a scris pe:

  Ce probleme ? Or sa se constipe firele ? Cu cat mai rpd cu atat mai bine .Personal, cred ca singura problema care deranjeaza este cea a consumului de curent care este (inca) imens ,am vazut sisteme de test ptr noi sisteme desktop cu sursa de 1250 W…..maine poimane apar magazine cu echipamente de protectia muncii ptr instalatii IT……..

 5. Nicu Straton - SeVeN a scris pe:

  trebuie neaparat sa am placa asta 😀 doar este UD-SEVEN :))) care ar merge bine cu un i-SEVEN 8 SEVEN 0 bineinteles 😀

 6. “As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.”. As vrea sa ii fac cunoscut autorului ca AMD a lansat foarte recent nishte cipseturi cu aceste dotari. Ati putea sa testati si sa vedem putin diferenta dintre Intel cu aceste dotari “emulate” si AMD cu suport nativ. Sunt chiar foaaarte curios!
  Respectele mele ptr review! 😉

 7. iulli a scris pe:

  Ar fi foarte interesant de vazut cum se comporta un hard extern clasic, USB 2.0, legat la o placa de baza cu USB 3.0. S-ar simti ceva imbunatatiri ale vitezei de transfer?

 8. Matose Post author a scris pe:

  Nu se va simti nimic pentru ca va lucra tot in mod USB 2.0 🙂

Lasa-ne un comentariu: