Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 November, 2009.

HDTune Pro 3.10

HDTune este un benchmark care ne permite sa ne facem o idee a sporului de performanta adus de noul standard comparativ cu batranul USB 2.0. Asadar sa vedem minunea la care ne asteptam cu totii…

 • Buffalo 1TB @ USB 2.0

usb2_hdtune_rd

 • Buffalo 1TB @ SuperSpeed USB (USB 3.0)

hdtune_rd

 • Buffalo 1TB @ USB 2.0

usb2_hdtune_wr

 • Buffalo 1TB @ SuperSpeed USB (USB 3.0)

hdtune_wr

Pot spune ca noul standard este impresionant, ratele de transfer atingand limita fizica a HDD-ului din interior. Am fost extrem de curios de cum s-ar comporta un SSD conectat pe USB 3.0 dar mi-a fost imposibil sa desfac HDD-ul extern pentru a efectua operatiunea. Presupun ca nici macar un SSD nu ar fi limitat de standardul USB 3.0, poate doar un SSD SATA 3.0 sa exploateze la maxim.

Sa copiezi un DVD in aproximativ 30 secunde pe un HDD extern / flash USB mi se pare o realizare cu adevarat importanta si cu aplicabilitate mai rapida decat SATA 3.0 si ale sale sporuri inexistente pe generatiile actuale de HDD-uri.

In concluzie nu pot decat sa sper ca vom vedea cat mai repede flash-uri USB 3.0 rapide si la preturi convenabile, precum si ca producatorii vor grabi lansarea noilor SSD-uri compatibile SATA 3.0. Despre implementarea noilor standarde nu cred ca mai are rost sa vorbim pentru ca de acum incolo sunt sigur ca SATA 3 si USB 3.0 nu vor lipsi din lista de dotari a nici unei placi de baza destinate entuziastilor. As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.

Comentarii

8 comentarii la: Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

 1. Sata3, USB 3.0, procesoare cu 6 nuclee (sau mai multe) super rapide, software optimizat pentru multi-thread, medii de stocare flash. Asta e viitorul.

 2. Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s.sincer mi se pare putin la cum o folosesc eu>/SI FAZA CU 6gB/S HAI SA FIM SERIOSI MAI ASTEPTAM CEL PUTIN 2 -3 ANI PANA SA APARE SI PE PIATA:)

 3. Chiar daca ar aparea pe piata in 2-3 ani, va puteti imagina unde am fi peste 15 ani? 100gb/s? Se avanseaza prea rapid si cred ca la un moment dat o sa avem mari probleme.

 4. coreduo a scris pe:

  Ce probleme ? Or sa se constipe firele ? Cu cat mai rpd cu atat mai bine .Personal, cred ca singura problema care deranjeaza este cea a consumului de curent care este (inca) imens ,am vazut sisteme de test ptr noi sisteme desktop cu sursa de 1250 W…..maine poimane apar magazine cu echipamente de protectia muncii ptr instalatii IT……..

 5. Nicu Straton - SeVeN a scris pe:

  trebuie neaparat sa am placa asta 😀 doar este UD-SEVEN :))) care ar merge bine cu un i-SEVEN 8 SEVEN 0 bineinteles 😀

 6. “As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.”. As vrea sa ii fac cunoscut autorului ca AMD a lansat foarte recent nishte cipseturi cu aceste dotari. Ati putea sa testati si sa vedem putin diferenta dintre Intel cu aceste dotari “emulate” si AMD cu suport nativ. Sunt chiar foaaarte curios!
  Respectele mele ptr review! 😉

 7. iulli a scris pe:

  Ar fi foarte interesant de vazut cum se comporta un hard extern clasic, USB 2.0, legat la o placa de baza cu USB 3.0. S-ar simti ceva imbunatatiri ale vitezei de transfer?

 8. Matose Post author a scris pe:

  Nu se va simti nimic pentru ca va lucra tot in mod USB 2.0 🙂

Lasa-ne un comentariu: