Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 November, 2009.

HDTune File Benchmark

Pentru a putea urmari mai usor diferentele in partea stanga puteti vedea rezultatele cu HDD-ul conectat in mod SATA 2 (Intel P55) iar in partea dreapta aveti rezultatele in mod SATA 3 (Marvell 9128).

 • FILE = 64KB

FILE-64KB

 • FILE = 1MB

FILE-1MB

 • FILE = 16MB

FILE-16MB

 • FILE = 512MB

FILE-512MB

Analizand rezultatele de mai sus observam ca cu cat crestem dimensiunea fisierului folosit pentru test cu atat rezultatele dintre cele 2 ipostaze se egaleaza. Explicatia este urmatoarea: daca fisierul este mic atunci el se transfera cu viteza maxima disponibila a interfetei (Burst rate); cu cat se mareste dimensiunea fisierului cu atat mai tare viteza depinde de capabilitatea de transfer sustinut a HDD-ului deci viteza interfetei nu mai are nici un impact.

Concluzii

La finalul acestui acestui articol trebuie trase doua seturi de concluzii: primul se refera la placa de baza care ne-a permis sa realizam acest test iar cel de-al doilea referitor la utilitatea acestei noi tehnologii. Ca sa fiu sincer declaram Gigabyte P55A-UD6 o placa reusita chiar si fara SATA 3 / USB 3.0. De ce? Pentru ca are socket Lotes si un eventual posesor nu va avea cosmaruri cu socket-uri Foxconn fumegande care il alearga prin vis. Dar tinand cont ca are si SATA 3 / USB 3.0 dar si poate furniza o putere mai mare pe porturile USB pentru o diferenta de 60-70RON mi se pare o afacere buna.

Despre SATA 3 nu cred ca mai e nevoie sa va spun ca are o utilitate practica care tinde vertiginos spre 0 in cazul HDD-urilor, dar altfel stau lucrurile in cazul SSD-urilor. Din pacate nu am avut disponibil in momentul testului un SSD compatibil cu noul standard, dar OCZ deja a anuntat un astfel de “monstrulet” si il va prezenta in ianuarie 2010 in cadrul CES.

Seagate Barracuda XT nu m-a impresionat cu absolut nimic tinand cont ca noul Samsung Spinpoint F3 il depaseste la toate capitolele cu 10-15% si e un HDD compatibil “doar” SATA 2. Ca sa nu mai vorbesc de zgomotul dubios pe care il emitea atunci cand se afla in functionare. A fost o placere pentru urechile mele atunci cand am inchis sistemul…

Mult mai interesant de testat ar fi fost ratele de transfer USB 3.0 dar si aici m-am lovit de indisponibilitatea vreunui mod de a testa. Tot la CES 2010 se vor lansa caeva memorii flash compatibile de la producatori renumiti (SuperTalent deja a anuntat un model compatibil).

In incheiere, parafrazand o binecunoscuta reclama, pot spune ca “Viitorul suna bine!” si astept solutiile native SATA 3 si USB 3.0 integrate in southbridge direct ca sa scapam de struto-camilele de inceput. Trebuie retinut faptul ca SATA 3 nu aduce nici o imbunatatire vizibile pentru HDD-urile actuale, dar pentru SSD-uri va fi cu siguranta o binevenita gura de aer. USB 3.0 este o imbunatatire spectaculoasa, asteptata de aproximativ 9 ani, pe care suntem nerabdatori sa o testam atunci cand vom avea vreun dispozitiv compatibil (stick USB, HDD extern, etc).

Comentarii

8 comentarii la: Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

 1. Sata3, USB 3.0, procesoare cu 6 nuclee (sau mai multe) super rapide, software optimizat pentru multi-thread, medii de stocare flash. Asta e viitorul.

 2. Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s.sincer mi se pare putin la cum o folosesc eu>/SI FAZA CU 6gB/S HAI SA FIM SERIOSI MAI ASTEPTAM CEL PUTIN 2 -3 ANI PANA SA APARE SI PE PIATA:)

 3. Chiar daca ar aparea pe piata in 2-3 ani, va puteti imagina unde am fi peste 15 ani? 100gb/s? Se avanseaza prea rapid si cred ca la un moment dat o sa avem mari probleme.

 4. coreduo a scris pe:

  Ce probleme ? Or sa se constipe firele ? Cu cat mai rpd cu atat mai bine .Personal, cred ca singura problema care deranjeaza este cea a consumului de curent care este (inca) imens ,am vazut sisteme de test ptr noi sisteme desktop cu sursa de 1250 W…..maine poimane apar magazine cu echipamente de protectia muncii ptr instalatii IT……..

 5. Nicu Straton - SeVeN a scris pe:

  trebuie neaparat sa am placa asta 😀 doar este UD-SEVEN :))) care ar merge bine cu un i-SEVEN 8 SEVEN 0 bineinteles 😀

 6. “As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.”. As vrea sa ii fac cunoscut autorului ca AMD a lansat foarte recent nishte cipseturi cu aceste dotari. Ati putea sa testati si sa vedem putin diferenta dintre Intel cu aceste dotari “emulate” si AMD cu suport nativ. Sunt chiar foaaarte curios!
  Respectele mele ptr review! 😉

 7. iulli a scris pe:

  Ar fi foarte interesant de vazut cum se comporta un hard extern clasic, USB 2.0, legat la o placa de baza cu USB 3.0. S-ar simti ceva imbunatatiri ale vitezei de transfer?

 8. Matose Post author a scris pe:

  Nu se va simti nimic pentru ca va lucra tot in mod USB 2.0 🙂

Lasa-ne un comentariu: