Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 November, 2009.

Seagate Barracuda XT este primul HDD compatibil SATA 3 lansat pe piata in acelasi timp cu primele modele de placi de baza compatibile cu acest standard. In afara de interfata SATA 3, noul HDD are o capacitate de 2TB compusa din 4 platane de 500GB si un buffer generos de 64MB.

IMG_7922

IMG_7927

Asadar din cate se poate vedea nu se observa nimic iesit din comun la acest HDD inafara de, bineinteles, suportul pentru SATA 3. Acum problema este cat de mult va ajuta acest nou standard HDD-urile usuale tinand cont de vitezele de transfer sustinut de ~100MB/s de care sunt capabile acestea. Dar pentru asta am incropit un sistem de test si mi-am propus sa ma conving de avantajele aduse de noua tehnologie.

Sistemul de test si metodologie

sistemtest

HDD-ul testat a fost conectat in mod Slave la sistemul de test si testat de 2 ori: prima oara conectat la controller-ul Marvell SATA 3 si a doua oara la SB-ul Intel P55 (SATA 2). Spre deosebire de alte site-uri care au testat acest HDD conectat la controller-ul Marvell, eu am folosit driverul de pe CD-ul placii de baza chiar daca este ceva mai vechi. Motivul este ca versiunea mai noua a driver-ului activeaza procedeul un cache la nivelul memoriei RAM care se ocupa de transferul in rafala. Astfel viteza de burst creste artificial foarte mult si masurarea ei nu mai prezinta nici o relevanta. Problema e ca driverul nu permite dezactivarea acestui procedeu si asta este motivul pentru care am preferat folosirea versiunii mai vechi.

Comentarii

8 comentarii la: Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

 1. Sata3, USB 3.0, procesoare cu 6 nuclee (sau mai multe) super rapide, software optimizat pentru multi-thread, medii de stocare flash. Asta e viitorul.

 2. Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s.sincer mi se pare putin la cum o folosesc eu>/SI FAZA CU 6gB/S HAI SA FIM SERIOSI MAI ASTEPTAM CEL PUTIN 2 -3 ANI PANA SA APARE SI PE PIATA:)

 3. Chiar daca ar aparea pe piata in 2-3 ani, va puteti imagina unde am fi peste 15 ani? 100gb/s? Se avanseaza prea rapid si cred ca la un moment dat o sa avem mari probleme.

 4. coreduo a scris pe:

  Ce probleme ? Or sa se constipe firele ? Cu cat mai rpd cu atat mai bine .Personal, cred ca singura problema care deranjeaza este cea a consumului de curent care este (inca) imens ,am vazut sisteme de test ptr noi sisteme desktop cu sursa de 1250 W…..maine poimane apar magazine cu echipamente de protectia muncii ptr instalatii IT……..

 5. Nicu Straton - SeVeN a scris pe:

  trebuie neaparat sa am placa asta 😀 doar este UD-SEVEN :))) care ar merge bine cu un i-SEVEN 8 SEVEN 0 bineinteles 😀

 6. “As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.”. As vrea sa ii fac cunoscut autorului ca AMD a lansat foarte recent nishte cipseturi cu aceste dotari. Ati putea sa testati si sa vedem putin diferenta dintre Intel cu aceste dotari “emulate” si AMD cu suport nativ. Sunt chiar foaaarte curios!
  Respectele mele ptr review! 😉

 7. iulli a scris pe:

  Ar fi foarte interesant de vazut cum se comporta un hard extern clasic, USB 2.0, legat la o placa de baza cu USB 3.0. S-ar simti ceva imbunatatiri ale vitezei de transfer?

 8. Matose Post author a scris pe:

  Nu se va simti nimic pentru ca va lucra tot in mod USB 2.0 🙂

Lasa-ne un comentariu: