Test practic – EK Fluid Gaming A240 vs Antec Mercury 360 vs be Quiet! Silent Loop 360 vs MSI Core Frozr XL

Scris de: , in categoria: Racire, in 25 August, 2017.

 
Bun, dar pana la urma care este diferenta dintre un AIO si un circuit custom de racire cu lichid? Pai vedeti voi, cu mici exceptii lucrurile stau destul de simplu. Un AIO este (deobicei) un circuit inchis, in cazul caruia pompa este montata direct in waterblock si este calibrata pentru circuitul respectiv (radiator, furtune, etc). Exista desigur si exceptii, cum ar fi EKWB Predator, unde pompa si rezervorul sunt atasate de radiator – dar acesta este un produs end of life – sau cazuri in care circuitul poate fi extins prin adaugarea unui radiator sau waterblock suplimentar (Fractal Design Kelvin, de exemplu). In general insa, AIO-urile sunt gandite ca o solutie “plug&play”.

Un circuit de racire cu lichid, pe de alta parte, permite personalizarea in detaliu a fiecarui aspect, plecand de la waterblock-uri si radiatoare si terminand cu tipul de fitting-uri utilizate, tipul de tubulatura (flexibila, rigida) s.a.m.d. Desigur, un kit de watercooling limiteaza utilizatorul la o serie de componente predefinite de catre producator.

In cazul kit-urilor EK Fluid Gaming, aceasta limitare tine de tipul de componente care pot fi utilizate pe langa kit, mai precis componente din aluminiu. Spun asta pentru ca toate componentele din metal care alcatuiesc kit-ul EK Fluid Gaming (waterblock, radiator, fitting-uri) sunt construite din aluminiu, pentru a obtine un pret cat mai scazut. Asa cum stim, aluminiul folosit in acelasi circuit cu cuprul poate fi o adevarata reteta pentru dezastru, prin urmare toate componentele din kit-urile EK-Fluid sunt construite din aluminiu, iar componentele care pot fi adaugate ulterior (radiatoare, fitting-uri in unghi) sunt construite tot din aluminiu.

Dar pana sa ajungem la ecosistemul EK Fluid Gaming, ce contine de fapt un pachet? Am ales pentru testul de fata modelul EK Fluid Gaming A240, acesta ajungand pe masa noastra de teste la scurt timp dupa lansare. In pachetul viu colorat, gasim ambalate cu grija toate componentele si accesoriile necesare construirii unui circuit simplu de racire pentru procesor.

 


 
Astfel, radiatorul care da numele kit-ului (A240) se numeste EK-AluStream SE 240, fiind vorba despre un radiator de 240 x 27.5 mm construit integral din aluminiu. Producatorul nu specifica exact numarul de lamele per inch (fpi), insa acesta este destul de ridicat (~18 fpi), pentru a maximiza suprafata de contact. Caldura este disipata cu ajutorul a doua ventilatoare EK-Vardar 120, fiind vorba despre modelul F3, capabil de o viteza de rotatie de pana la 1850 rpm.

 


 
Waterblock-ul care realizeaza schimbul termic intre IHS-ul procesorului si agentul de racire se numeste EK-Supremacy AX, fiind construit integral din aluminiu dupa modelul Supremacy MX. Waterblock-ul este livrat cu un strat de pasta EK-TIM Ectotherm pre-aplicat, in pachet fiind incluse sisteme de prindere pentru socket-urile LGA-115x, LGA-2011(-3), LGA-2066 si AM4.

 


 
Ansamblul care pune in miscare lichidul in circuit se numeste EK-ACR SPC-60 PWM, fiind vorba despre un combo pompa + rezervor, alcatuit din pompa EK SPC-60 si un rezervor de 100mm inaltime. Pompa are performante medii, producatorul specificand un debit de 450 L/h, consuma 6W si este dotata cu un conector PWM. In pachet gasim inclus si un adaptor UNI Pump Bracket pentru montarea acesteia in pozitie verticala.

In pachet gasim toate suruburile necesare atasarii radiatorului de carcasa, ventilatoarelor de radiator, atasarii pompei de bracket, respectiv atasarii acestuia de carcasa. De asemenea, tot in pachet gasim 6 fitting-uri prin compresie EK AFC ALU (G1/4, 10/13), 2m de tubulatura flexibila 10/13 mm, precum si 100 ml de concentrat EK-CryoFuel, cu ajutorul caruia putem obtine 1L de lichid, prin amestecarea cu 900 ml de apa distilata.

Pe langa acestea, mai avem la dispozitie un adaptor 3 in 1 cu ajutorul caruia putem conecta ambele ventilatoare si pompa la un singur port PWM de pe placa de baza, un prelungitor PWM, precum si un cablu S-ATA -> 2 pin si un conector ATX 24pin cu strap, pentru a porni pompa independent de sistem in momentul in care dorim sa efectuam testele de scurgere. Detalii mici, dar care conteaza destul de mult, mai ales in cazul unui utilizator incepator.

 

Comentarii

Un comentariu la: Test practic – EK Fluid Gaming A240 vs Antec Mercury 360 vs be Quiet! Silent Loop 360 vs MSI Core Frozr XL

  1. Bogdan Petriceicu Mujdeu a scris pe:

    Ce fierbinte e Krappy Lake =))

Lasa-ne un comentariu: