Prezentare – Z590 AORUS Xtreme & GIGABYTE Z590I Vision D

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 15 March, 2021.

Z590 AORUS Xtreme

 
In urma cu aproape 6 ani de zile, GIGABYTE lansau seria de placi grafice Xtreme Gaming, serie devenita intre timp XTREME. Placile grafice din aceasta gama reprezinta de obicei varfurile de gama GIGABYTE pentru chipset-ul respectiv, cum ar fi de exemplul monstrul denumit AORUS GeForce RTX 3080 Xtreme, despre care va povesteam anul trecut. Aveau sa treaca 2 ani pana in Ianuarie 2017, cand GIGABYTE lansau seria high-end AORUS, dedicata atat placilor de baza si placilor video, cat si altor componente high-end, cum ar fi periferice, solutii de stocare, carcase sau surse.

Un an mai tarziu, vedeam pentru prima oara o placa de baza din seria AORUS Xtreme, mai precis monstruozitatea denumita X399 AORUS Xtreme. Astfel, legendara X58A-UD9 avea in sfarsit un urmas pe masura si asa se nastea o noua serie de placi de baza GIGABYTE, varfuri de gama absolute care ofera tot ce este mai bun pe piata in acel moment, indiferent de pret. De atunci si pana acum, am vazut cum arata Z390 AORUS Xtreme, placa de baza pe care o folosim si astazi pe platforma de teste pentru circuite de racire cu lichid, X570 AORUS Xtreme, placa de baza pe care testam toate placile video, TRX40 AORUS Xtreme si Z490 AORUS Xtreme, unele dintre acestea avand si o versiune Waterforce, echipata cu monoblock din fabrica.

Ei bine, astazi vom discuta despre cea de-a sasea placa de baza din aceasta serie, mai precis Z590 AORUS Xtreme. Pentru ca, stiti voi, Rocket Lake se lanseaza la sfarsitul lunii si toti producatorii lanseaza placi de baza noi. Da, stiu, stiu ca am publicat deja un preview si nu putem spune ca avem mari asteptari de la aceasta serie de procesoare, insa placile de baza nu au nici o vina si aduc noutati importante, cum ar fi conectivitate USB 3.2 Gen 2×2 din chipset, noi controller-e audio, s.a.m.d. Si pentru ca ne plac antitezele, pe langa Goliath-ul care este X590 AORUS Xtreme, astazi vom discuta si despre un David, mai precis GIGABYTE Z590I Vision D.

De altfel, daca va mai aduceti aminte, GIGABYTE Z590 Vision G a fost prima placa de baza Z590 despre care v-am povestit, inca din Ianuarie. Ei bine, GIGABYTE Z590I Vision D este sora ei mult mai mica si spun asta pentru ca discutam despre o placa de baza in format ITX. Interesant, nu-i asa?

 

Comentarii

3 comentarii la: Prezentare – Z590 AORUS Xtreme & GIGABYTE Z590I Vision D

 1. Alice Ionescu a scris pe:

  Coil pe Extreme in load ati remarcat?

 2. Marian a scris pe:

  SSD m2 deasupra chipsetului?! Are vreun heatpipe intre chipset si ssd m2?

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Alice – nu

  Marian – este o solutie de tip sandwich, folosita de cateva generatii. Chipsetul este in dreapta, racit de o bucata separata de aluminiu, SSD-ul este incastrat intre doua radiatoare (sus si jos) si toate se incadreaza intr-un singur bloc.

Lasa-ne un comentariu: