Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 March, 2012.

O noua pagina de istorie se asterne astazi in fata voastra, a cititorilor pasionati de tehnologie de calcul. Nu este vorba despre o pagina de istorie plina de lupte sangeroase, intre armate uriase, ci mai degraba o pagina de istorie plina de lupte de culise, strategii mai mult sau mai putin ascunse si tactici de gherila. Nu vom vorbi astazi despre o infruntare in genul bataliei de la Kursk (Iulie-August 1943), probabil cea mai mare infruntare intre tancuri a tututor timpurilor, ci mai degraba despre batalia de la Posada (Noiembrie 1330), unde strategia si tacticile de gherila au dat castig de cauza armatei net inferioare ca numar, dar mult mai abila in folosirea caracteristicilor naturale ale terenului de lupta.

Spun asta deoarece articolul nostru de astazi este strans legat de istorie, de data aceasta de istoria placilor grafice. Ma refer aici o strategie nescrisa (si neintentionata) a celor de la Nvidia, legata de lansarile din Martie vs lansarile din toamna/iarna. Ca sa ma intelegeti mai bine, o sa va amintesc trei date pentru fiecare situatie: 8800 GTX s-a lansat pe 8 Noiembrie 2006, GTX 295 a fost aratata prima oara publicului pe 18 Decembrie 2008, iar GTX 580 s-a lansat pe 9 Noiembrie 2010. Acestea sunt, din punctul meu de vedere cele mai importante si cele mai impresionante lansari de toamna/iarna ale celor de la Nvidia, produsele in cauza fiind superlative ale domeniului din toate punctele de vedere, dominand piata fara drept de apel pentru o lunga perioada de timp.

La polul opus, avem trei lansari de Martie, mai precis GTS 250 (3 Martie 2009), GTX 480 (24 Martie 2010) si GTX 590 (24 Martie 2011). Acestea sunt cele mai reprezentative lansari controversate ale ultimilor 5 ani, toate produsele in cauza fiind performante, dar fiind marcate de un “dar”. GTS 250 consuma putin, avea un pret decent si o performanta buna, dar era ultima incarnare, dupa 3 ani de zile, a matusalemicului chip G92. GTX 480 era un monstru absolut, cel mai puternic GPU construit pana in momentul respectiv, dar aparea dupa un proces mult prea lung de dezvoltare si suferea de pe urma cantitatii prea mari de caldura degajata. GTX 590 era o placa video puternica, dar nu depasea performanta produsului concurent, si facea poc. Per total, trei lansari umbrite de diverse probleme.

Sper ca nu v-am speriat si nu v-ati format deja o opinie despre ce discutam astazi. Dupa cum stiti, imi place sa va surprind, asa ca trebuie sa va intrebati despre ce gen de lansare discutam astazi ? Reuseste Nvidia oare sa rupa “blestemul” lansarilor de Martie ? Si oare ce am vrut sa spun in primul paragraf ? De ce nu avem o lupta sangerosa intre armate uriase, ci mai degraba o lupta de gherila in care avantajul ii va reveni celui mai bun strateg, nu celui care dispune de o forta armata mai numeroasa ? Ei bine, daca v-am trezit curiozitatea, haideti sa parcurgem impreuna aceasta epopee a schimbarii si sa vedem cum se comporta armata celor 1536 de procesoare de shader Nvidia impotriva celor 2048 procesoare de shadere AMD.

.

Comentarii

52 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

 1. Monstru Post author a scris pe:

  Asta este frumusetea overclocking-ului domnule, sa poti sa ai performante bune chiar si cu hardware mai vechi. Asta pe o parte. Pe de alta parte, de ani de zile progresul in domeniul acesta se ofera cu lingurita, pentru a maximiza profitul. Chestie care se intampla din pacate si in multe alte domenii.

 2. Alonewolf a scris pe:

  Parca mi-ai citit gandurile;da asa este suntem aburiti,inselati si manipulati de greii din IT(chiar daca de pe spinarea noastra se imbogatesc ei) dar vina este in totalitate a noastra ca inghitim cu prea multa usurinta toate mizeriile care ni se baga pe gat.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, avem contact cu domeniul asta zilnic, e normal sa gandim la fel.

 4. Costi a scris pe:

  Alonewolf te aproprii de performanțele noilor plăci însă cu un consum mai mare. Asta în testele sintetice. Încearcă pe un joc și vezi ce dă.

 5. Alonewolf a scris pe:

  Costi ai dreptate,dar s-a zgariat DVD-ul cu Caysis iar de pe lasttorent n-am reusit sa trag un joc functional,cred ca s-au prostit si astia(urmare ACTA?).

 6. Alonewolf a scris pe:

  Sorri, dar cand overclockezi cred ca e normal sa nu te mai uiti la consum,n-ui asa?

 7. a aparut monstrul de la Asus …”GeForce GTX 680 DirectCU II Top” garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc. …abia astept sa fie pusa pe masa de OC

Lasa-ne un comentariu: